Trax ürünün lansmanında pazar hakkında bilgi veren SAF-HOLLAND CEO’su Detlef Borghardt, 2015 yılında 1 milyar euroluk ciroluk satış geliri elde etiklerini bu artışın da en çok Kuzey Amerika pazarından sağlandığını dile getirdi. “ABD pazarı geçtiğimiz yıl yüzde 40 büyüdü. Bu yıl ise yüzde 7-9 oranında bir düşüş bekliyoruz. Orada enteresan bir gelişme var; çekici pazarında yüzde 15 düşüş yaşandı. Treyler artarken, çekici satışları düştü. Bazen bu türden ters eğilimler olabiliyor.” diyen Borghardt, AB pazarı için ise şunları söyledi: “AB’de ise geçen yıl güzel bir yıl oldu. Bu yıl daha iyi bir pazar var. Tahmin etmek zor ama yüzde 5-10 ile artış bekliyoruz. Bu artışın içinde Rusya ve Türkiye yok. Rusya ile Türkiyede treyler talepleri eskisi gibi  normal duruma gelirse bizim için çok daha iyi olacaktır .Avrupalı üreticilerin işleri şu an  çok iyi. Bizler de tüm kapasite ile çalışıyoruz. AB de treyler yenilemeleri tüm hızıyla devam ediyor. Bu eğilimin önümüzdeki dönemde de  devam etmesini bekliyoruz. Piyasada likidite çok fazla , taşınacak çok yük var, paraya faiz yok, filolar yaşlandı, finans gücü var. Batı Avrupa’da filoların treyler  yatırımı yapmaması  için hiçbir neden yok. Siyasi konjuktür buna müsaade ederse bu hıza  Türkiye ve Rusya’da katılabilir.”

Dünyanın bazı bölgelerinde Uluslararası krizler treyler pazarını etkilediğini de dile getiren Borghardt, özellikle filo  müşterilerin bu bölgelerde   yatırım yapma kararlarını  geri plana ittiklerinden , ertelediklerinden bahsetti.

 SAF-HOLLAND olarak treyler harici  çekici ve otobüs  ürün gruplarında da satışların hızla arttığını ,  bundan dolayı sıkıntılı bölge piyasalarındaki dalgalanmalarından daha az etkilendiklerini aktardı.

 

2020 de 1,5 milyar euroluk ciro

Saf Holland’ın 2020 yılında 1,5 milyar euroluk bir ciro hedeflediğini açıklayan Borghardt, “250 milyon euroluk artışın yeni pazarlarda geri kalan 250 milyon euroluk kısmını da firma satın alarak gerçekleştirmek istediklerini kaydetti. Borghardt satın almalarda treylerde ekipmanları üreten  firmalara yöneleceklerini ifade etti.  

Sadece Almanya’da var

Treyler üreticilerinden bazılarının  kendi dingilini üretmesini de değerlendiren Borghardt, bunun tamamen Almanya’ya özgü bir durum olduğunun altını çiziyor. Diğer ülkelerde böyle bir durumun olmadığını vurgulayan Borghardt, sözlerini şöyle sürdürdü: “Ben durumu şöyle yorumluyorum ..Müşterilerimiz her zaman haklıdır ancak  benim düşüncem  yıllar sonra bu  treyler üreticileri kendi işlerine yoğunlaşmak durumda kalacaklar. Treylerde  Pazar yeniden arttığında ve talepler arttığında bu yolu seçen firmalar  zor durumda düşebilir , üretmek yerine dışarıdan tedarik etmeyi isteyebilirler.”

Otobüs pazarına da göz kırpıyoruz

Detlef Borghardt, Dünya Otobüs pazarı  büyümeye devam ediyor . Bu büyümeye paralel Otobüs üretiminde Avrupada lider olan  Türkiye’de otobüs pazarında da yer alacaklarını söyleyerek, başta daimler olmak üzere Sakarya, Bursa ve Adana’daki firmalarla temasların  başladığını  söyledi. Borghardt sözlerine şöyle devam etti: “2014 yılında Çinli otobüs hava süspansiyon üreticisi corpco yu  satın aldık. Bu şirketimizde ürettiğimiz havalı sispansiyon sistemlerini dünyanın heryerine pazarlamaya başladık . Havalı süspansiyon sistemi  mekaniğe göre daha çok  fazla tercih edilmeye başlandı. Örneğin Dünyanın en çok otobüsünün üretildiği Çin’de yüzde 65 mekanik, yüzde 35 havalı süspansiyon kullanılıyor. Ancak trend havalı süspansiyon lehine gelişiyor.