Sa-ba’nın bugüne kadarki en büyük girişimi ve yurt dışındaki ilk yatırımı olan üretim tesisi, komşu ülkenin Dimitrovgrad, Haskovo bölgesinde bulunuyor. Ağırlıklı olarak Avrupa Birliği pazarına yönelik üretim yapacak olan ve yeşil fabrika olarak tasarlanan Sa-ba Bulgaria, Bulgaristan Ekonomi Bakanlığı tarafından A sınıf yatırım kategorisinde değerlendirildi. A Sınıf Yatırım Sertifikası, Sa-ba Bulgaria’ya gelecekteki yatırımlarında da farklı avantajlar sağlayacak. Umut Küley, fabrikayla ilgili olarak şunları söyledi: “30 bin metrekare alan üzerinde, 23 bin metrekarelik kapalı alanda üretim yapan bir tesis olacak. Üç etapta hayata geçirmeyi planlıyoruz. 2018 yılında seri üretime başlayacak fabrika 2021 yılında nihai haline gelecek. Fabrikada 300’ün üzerinde çalışan olacak. Toplam yatırım miktarı 15 milyon euro olacak.”
 
“Ürünümüzü Avrupalılaştıracağız”
Polonya, Slovakya, Macaristan gibi ülkeleri inceledikten sonra Bulgaristan’da yatırım kararı almalarında yatırım ve işletme maliyetlerinin avantajlı olmasının öne çıktığını söyleyen Küley, fabrikanın şuan ki İstanbul merkezine sadece 400 kilometre uzaklıkta olduğunu ve ortalama üç saatte ulaşım sağlanabildiğini de belirtti. “Bizim için ürünü Avrupalılaştırmak, AB’nin içinde olmak kadar önemli. Hedeflerden birincisi bu”diyen Küley, halen Türkiye’de çalışan Bulgar kökenli ve deneyimli insan kaynakları bulunduğunu ve onların tecrübelerini de Sa-ba Bulgaria’da değerlendirmek istediklerini söyledi ve sektörel uzmanlığa sahip bir çok kişinin Sa-ba bünyesinde çalışmak için şimdiden başvurduğunu ekledi.
 
“Rakiplerimizle aynı kaliteye ve daha rekabetçi fiyat politikasına sahibiz”
Umut Küley, Sa-ba’nın toplam üretiminin yüzde 60’ınınAB pazarına yönelik olduğunu ve pazardaki mevcut rakiplerle aynı kalitede üretim yapabildiklerini belirtirken, uygulayacakları rekabetçi fiyat politikalarıyla Avrupa pazarlarında daha çok söz sahibi olacaklarına emin olduğunu söyledi. 2016 yılında hedeflerin gerisinde kalındığını da aktaran Küley, bunun sebeplerini şöyle açıkladı: “2016 yılı içinde Rusya ve Suriye pazarlarında yaşanan olumsuzluklar doğal olarak bizi de etkiledi. İskenderun,Hatay, Mersin TIR parklarının kapanması, bayilerimizin giriş ve çıkış yapamamaları, yedek parça pazarı ve OEM satışlarının hedeflerin altında kalmasına neden oldu. Ancak alternatif pazarlarla 2016 hedeflerimizi tutturduk.
 
Umut veren yeni pazarlar
İran pazarı için yeni umutlar beslediklerini aktaran Küley, bu ülkedeki araç parkının çok eski olduğunu ve yeni ürünlere ihtiyaç duyulduğunu da belirtti. “Araçlar yenilendiğinde ve pazar açıldığında orada olmak istiyoruz” diyen Küley, iki distribütör aracılığıyla bu ülkedeki ticari araç segmentine yönelik ürün sunulduğunu, Rusya ve Türki cumhuriyetlere ürün satabilmek için de EAC belgesi alındığını kaydetti. Küley, 2017’de yeni pazarlara girme stratejisiyle ilgili olarak şunları söyledi: “Yeni pazarlar için sürekli kendimizi geliştiriyoruz. Kablo tesisat grupları, elektrik dağıtım kutusu ve soket gruplarıyla ürün gamımızı güçlendirdik. Örneğin ekstra bir çok fonksiyonu olan soketli dağıtım kutusu ve ara bağlantı soketleri yapıyoruz. Müşteriye özel üretim yapmak için soketlerin yardımcı malzemeleri artırıyoruz. Dolap içi ve frigofrik kabin iç aydınlatma lambaları da bu yıl devreye girecek yeni ürünler arasında. Bütün bu yeniliklerin dışında, yepyeni yüzleri, teknolojik tasarımları, montaj ve uygulama çözüm seçenekleri sunan uç hat işaret lambası, stop lambası ve plaka lambası üretimleri de 2017 yılında treyler aydınlatma sektörüne damgasını vuracak. Müşteri talep ve ihtiyaçlarını optimum seviyede karşılayacak REG10 onaylı, IP67 uyumlu ürünlerimizin de çok talep göreceğine eminiz.”