Türkiye’nin lokomotif sektörlerinden biri olan otomotiv endüstrisi, ana ve yan sanayiden, dağıtım, pazarlama ve satış kanallarına kadar 400 bini aşkın kişiye istihdam sağlıyor. Sektörün 2023 vizyonunda hedeflere ulaşmasında, Ar-Ge ve inovasyon yatırımlarının yanısıra bu faaliyetleri en üst düzeyde gerçekleştirecek nitelikli eleman altyapısının kurulması da son derece önem taşıyor. Bu noktada ise en büyük sorumluluk sektör temsilcilerine ve meslek liselerine düşüyor.

‘EĞİTİME DESTEĞİMİZ SÜRECEK’

Otomotiv yedek parça sektöründe nitelikli ara eleman açığının her geçen gün arttığına dikkat çeken Hıdırusta Otomotiv Genel Müdürü Rıza Şahin, meslek liselerinin sayısı ve kalitesinin artması gerektiğini vurguluyor. Şahin; “Türkiye’nin 5 farklı ilinde faaliyet gösteren şirketimiz, çeşitli kademelerde görev alan 150’yi aşkın çalışana sahip fakat aradığımız niteliklerde personeli bulmakta zorlanıyoruz. Bu sorunların odağında ise eğitim eksikliği bulunuyor. Sektörümüzün, teknik donanımlı işgücüne ihtiyacı her geçen gün katlanarak artıyor. Burada sektör temsilcileri olarak bizlere olduğu kadar, meslek liselerine de büyük görev düşüyor. Sektörümüzün geleceğini emanet edeceğimiz genç arkadaşlarımızın daha iyi bir eğitim almasını sağlamak için hepimizin taşın altına elini koyması, tematik okullarının sayısının artması için çaba göstermemiz gerekiyor” diye konuşuyor.




Hıdırusta Otomotiv olarak bu konuda önemli bir adım attıklarını ve Özel İkitelli OSB Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi’nin Otomotiv Teknolojileri bölümünde okuyan öğrencilerinin meslek kitaplarının basımını üstlendiklerini aktaran Rıza Şahin, işbirliklerinin artarak devam edeceğini vurguluyor. Şahin, öğrencilere staj olanaklarının sağlanması, kariyer günleri düzenlenmesi, parça tedariği konusunda destek verilmesi konularında çalışmalar yürüteceklerini belirtiyor.


SEKTÖRLERLE YAKIN TEMASTA
 
“Türkiye’nin İlk Özel Teknik ve Endüstri Meslek Lisesi” unvanı ile 2013 yılında açılan ve devlet desteği ile öğrencilerine ücretsiz eğitim imkanı sağlayan Özel İkitelli OSB Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi, “Mesleğinde Lider Elemen Yetiştiren Kurum Olma” vizyonu ve sektör temsilcilerinin talepleri doğrultusunda müfredatına yön veriyor. 
Endüstriyel Otomasyon, Makine, Otomot, Elektrik-Elektronik ve Kimya Teknolojisi olmak üzere toplam 5 bölümde 3150 öğrencisi bulunan kurum, sektörlerin teknik eleman ihtiyacına en iyi şekilde cevap verebilecek, alanında gerekli bilgi ve becerilere sahip nitelikli işgücü yetiştirmeye odaklanıyor. Otomotiv Teknolojisi bölümünde usta öğreticiler ve sektörün önde gelen şirketlerinin desteği ile elektromekanik, gövde ve boya dallarında öğretim programları sunuyor. Bölümün 600’ü aşkın öğrencisi 4 adet Temel Motor Atölyesi, 2 adet Elektro Mekanik Atölyesi, 2 adet Gövde Teknolojisi Atölyesi ve 2 adet Boya Atölyesinde eğitim görüyor.