İstanbul Üniversitesi Lojistik Kulübü ‘nün organize ettiği 14. Lojistik Zirvesi, 19 Nisan 2017 tarihinde İstanbul Üniversitesi Ulaştırma ve Lojistik Fakültesi Oditoryumu’nda düzenlendi.  Zirvenin açılış konuşmasını yapan Ulaştırma ve Lojistik Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Abdullah Okumuş, fakültenin kapılarının tüm paydaşlara açık olduğunu ifade ederek, Türkiye’nin lojistik hedeflerine ulaşmak için ellerinden gelen katkıyı yapmaya hazır olduklarını söyledi.


UTİKAD Yönetim Kurulu Başkanı Emre Eldener ise Lojistik sektöründe Rekabet ve Gelecek başlıklı bir konuşma yaptı. Öğrencilere çok doğru bir bölümü seçtiklerini söyleyen Eldener,  Çin’in ‘Bir kuşak bir yol’ projesinin önemine değindi ve  gelecekte bu koridorun lojistiği değiştireceğini savundu. Çin’in ülke içinde ürettiği malı Pakistan’da taşımak için 14 milyar dolar yatırım yaptığına dikkat çeken Eldener, Türkiye’deki lojistik merkezlerden, 3. Havalimanından ve demiryolu altyapısından bahsetti.  Türkiye’den Avrupa’ya çalışan tırların engellemelerle karşılaştığını belirten Eldener, 2017 yılında Gümrük Birliği güncellemesinin yapılacağını ve gümrük kanunun yenileceğini gündeme taşıdı.
Taha Kargo Yönetim Kurulu Başkanı ve MÜSİAD Lojistik Sektör Kurulu Başkanı Emin Taha da, Türkiye’nin petrol gibi bir yeraltı zenginliğinin olmadığını, bu nedenle sanayide güçlü olması gerektiğini bunun da lojistik sayesinde olabileceğini vurguladı. “Ortadoğu’yu batıya bağlayan bir ülkeyiz. Türkiye burada bir köprü konumundadır. Tiflis-Ceyhan, Kerkük-Ceyhan boru enerji hatlarıyla bunu en iyi şekilde değerlendirecek.” diyen Taha, MÜSİAD  toplantılarına 5 öğrenciye davet ettiklerini ve bu uygulamayı devam ettireceklerini söyledi.  
Türkiye’nin hava kargodaki hareketinin çok yüksek olduğuna işaret eden Taha, “1983 yılında 200 metrekarelik depolama alanından bugün 72 bin metrekareye çıktı.  Yeni havalimanın da ise 1 milyon metrekareye çıkacak.” şeklinde konuştu.

3 metrekareden 750 bin metrekareye…

Mühendis olmasına karşın lojistik sektörüne nasıl adım attığını da öğrencilere aktaran Emin Taha, 1994 yılında 3 metrekarede Laleli’de başladığını, bugün 750 bin metrekarelik alana ve 1100 kişiye ulaştığını söyledi. Son 5 senede bir milyar dolar ciroya ulaştığını, şu an 50 bin Iraklı müşteriye sahip olduğunu belirten Taha, şunları söyledi: “Parsiyel yaptığımız çalışmada ülkemize çok fazla sıcak para getirebiliyoruz. Bir Tırda 100’dan fazla müşterinin malı var. Bir Tır için 100 kişinin uğraşması lazım. Parsiyel lojistikte çok fazla para var. Lojistiğinde en zor kısmı parsiyeldir. Bir kalem malın 100 tır ile taşınması kolay. Bir tırda 100 parsiyel yük için 100 tane personele ihtiyaç var. Kapıdan kapıya servisimizle teslim ediyoruz. Dünyada en güçlü operasyonlardan biridir. Hem finans, müşteriler paralarını bizim ofislere bırakır, Türkiye’ye gönderir. O para hesabımızda görülür, satıcıya pasaport ve paranı gösterip malı bize getir. Sakın beyaz gömlek istemiş siyah gönderme. Biz garantörüz.  Kötü niyetli yabancıların Türkiye’deki üreticileri zarar vermesini de engelliyoruz. Bursa’dan Irak’a ihracat o kadar arttı ki… kumaş, çocuk elbiseleri…”

Dünyanın en riskli ve paralı yeri Irak
“Irak’tan Çin’e giden tüccarlar tekrar bizim sisteme döndüler. Bu sistemi dünyanın her yerinde uygulayabilirsiniz. Irak, en riskli yeri ancak paranın da en bol olduğu bir ülkedir.” diyen Taha, sözlerini şöyle sürdürdü: “Lojistik ve kargonun şekli değişmeye başladı. Lojistik yazılımsız olmuyor. Şu anda AB’de malın paketliyor, kodunu veriyor, bazen de satışa başlayan kargo firmaları var. Bizim için önemli olan Ortadoğu’ya daha fazla mal satıp, döviz kazandırmamız gerekiyor.”
Elemanlar donanımlı değil
Emin Taha, şirketimde en büyük sorunun işe aldığı elamanlarının donanımlı olmaması olarak belirterek, üniversite mezunu almalarına karşın elemanlarının yeterli donanıma sahip olmamasından şikayet etti.  


LCW Avrupa’da ilk üçü hedefliyor

LC Waikiki Yönetim Kurulu Üyesi ve Küresel Lojistikten Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı Mesut Akyıldız ise,  öğrencilere kariyerlerine yarayacağını düşündüğü bu yüzden kişisel deneyim ve bilgilerini aktardı. 5 ana başlıkta hayat kurgusunu yaptığını belirten Akyıldız bunları“1 Ben farkındalığı, 2 Sen Farkındalığı, 3 Niyet, hedef, 4 Hareket ve 5 Konum” şeklinde açıkladı.
LCW’nin 2023 yılında Avrupa’nın en büyük üç hazır giyim markasından biri olmayı hedeflediğini açıklayan Akyıldız,  LCW’nin ürün kalitesinin yanı sıra artık her ürünün sevkiyatını da takip ettiğini vurguladı.


Turkish Cargo dünyada ilk 10’a girecek

Türk Hava Yolları Kargo’dan Sorumlu Genel Müdür Yardımcı Turhan Özen de öğrencilere Turkish Cargo’nun hedefleri ve yeni hava limanı ile ilgili bilgiler verdi.  “Turkish Cargo 2016 yılında 900 bin ton taşıyan bir organizasyon. “ diyen Özen, “ THY de 120 ülke ile dünyanın en fazla ülkesine uçan, 248 dış hat noktası ile dünyada en fazla dış hat noktasına uçan ve 299 nokta ile dünyanın en büyük 4. uçuş ağıdır.”  dedi.
Turkish Cargo’nun dünyadaki kargo pazarındaki payının yüzde 3’ün biraz altında olduğunu belirten Özen, “Bu pazar payı, Türkiye’nin GSMH dan daha fazla olduğunu söylemek gerekiyor. 2023 yılında 2 milyon tona yakın bir kargo taşımasını bekliyoruz.  Böylece dünyanın ilk 10 firmasından biri olacağız. 2,5 milyon ton olursa ilk 5’e girmiş olacağız.” şeklinde olacak.
Dünyanın ağırlık merkezi Türkiye
Yüklerin yüzde 58’i transit yükler oluşturduğuna dikkat çeken Özen, büyümenin buradan geleceğini vurguladı.  Türkiye hava kargo trafiğinin merkezide bulunduğuna işaret eden Özen, dünyanın ağırlık merkezine en yakın havalimanına sahip olduklarını söyledi.
Özen, yeni hava limanı ile ilgili şu bilgileri verdi: “Dünyadaki hava kargo pazarında daha fazla pay almak istiyorsanız, terminaller çok önemlidir. Bütün uçuşların merkez noktası şu anda AHL, yeni havalimanına geçecek. Tesis alanı 60 bin metrekareye, toplamda 130 bin metrekareye bu yüzde 67 kapasite artışı anlamına geliyor. 2 milyon tonun ardından Amerika ile Çin arasındaki en büyük kargo terminalini sahip olacağız.”