UND İcra Kurulu Başkanı Recai Şen, yaptığı tanışma toplantısı ile sektör basını ile bir araya geldi. 3 ay önce göreve gelen Şen, iyi bir ekiple çalıştıklarını ve UND’nin iyi ekip çalışma kültürünü devam ettireceklerini söyledi. Toplantıya Recai Şen ile birlikte,  İcra Kurulu Başkan Vekili Yardımcıları Elif Sevim ve Erman Ereke de katıldı.

Gümrük ve Ticaret Bakanlığı’nda Gümrük Müfettiş Yardımcısı olarak kamuda çalışma hayatına başladığına aktaran Şen, . 1996 -2009 yıllarında AB ve Dış İlişkiler Genel Müdürlüğü Daire Başkanlığı ve Genel Müdür Yardımcılığı görevini üstlendiğini, 2009 – 2013 yılları arasında T.C. Moskova Büyükelçiliği Gümrük Müşavirliği görevini yürüttükten sonra 2014 yılından itibaren Gümrük ve Ticaret Bakanlığı’nda Başmüfettiş olarak görevine devam ettiğini söyledi. Şen, “UND’nin nazik davetiyle nisan 2018 yılında İcra Kurulu Başkanlığı görevine geldim.” dedi.  

Recai Şen sektörle ilgili yaptığı değerlendirmede özellikle firmaların finansal yapısının güçlendirilmesinin üzerinde durdu. Şen özetle şunları anlattı:

Yeni dönemde kimlerle çalışacağımız bizim için önemli. Daha önce asıl muhataplarımız Ulaştırma Bakanlığı ve basitleştirilmiş usuller konusunda Gümrük ve Ticaret Bakanlığıydı. Yeni oluşumda gümrük ve ulaştırma bakanlığı aynı çatı altında. Artık tek bir oluşumla çalışacağız.

Biz kendimizi şirketimizi kurup işleten bundan para kazanan bir grup değiliz. Ticaret erbabı bütün dünyada ticaretin akışını sağlayarak gönüllü toplum elçileri olarak çalışıyor. Ürünün üretim yerinin kaynaklarını alıp ihtiyaç olan yerlere götürün bir anlamda her türlü iklim ve siyasi atmosfer altında görev yapan elçileriz. Ticaret erbapları ile birlikte çalışıyoruz.

TEK MUHATAP İLE İŞİMİZ KOLAYLAŞACAK

Dolayısıyla beklentimiz şu: Bizin her türlü mülahazadan ayrı tutun, önümüzü açın. Bize bir takım ayrıcalıklar tanıyın diyoruz. Hem ülkede hem de ülke dışındaki muhataplarımızdan bunu bekliyoruz. Ulaştırma Bakanlığı'ndan şunu istiyoruz: Bizi rahatlatın, kısıtlamaları sorunları çözün. Bir taraftan Gümrük Bakanlığı, Ekonomi Bakanlığı ile örgütlenen bir yapı var. Bu yeni oluşumdan beklentimiz var. İhracatımızı daha da geliştirmek için içerde bile kuruluşlardan beklediğimiz bazı hususlar var. Yeni Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi’nin bugüne kadar yapılan çalışmaları hızlandıracağını düşünüyoruz. Yeni sistemde bakanlık var ama bunlar artık icra yönü kuvvetli olacak. Bu sayede sorunları daha hızlı çözeceğiz. Muhatabımız Cumhurbaşkanımız. Kadrolar oluşturuldu ve yetkili makamlara daha hızlı ulaşacağız.

SEKTÖRDEN KİŞİLER BAKANLIKTA ÇALIŞABİLİR

Öyle bir şey yapalım ki bir yerde bakanlık bir yerde sektör olsun diyoruz. Hatta sektörden bazı kişilerin dönüşümlü olarak bakanlıkta görevlendirilmesi gerektiğini düşünüyoruz. Örneğin UND’den bir arkadaşımız gitsin bakanlıkta 6 ay çalışsın. Yeni sistemde her türlü görevlendirmeyi fonksiyonel düzenlemeyi yapabileceğimizi düşünüyoruz. Kapıkule’deki bekleme sorunları 20 yıldır çözülemediyse burada bir sorun vardır.

SEKTÖRÜN MALİ YAPISI GÜÇLÜ DEĞİL

Sektörümüzün şu anda ihtiyaç duyduğu birkaç önemli husus var. Biri mali bünyemizin güçlendirilmesi. Bin civarında üyemiz var bunlardan 100’ün üzerindeki çekici sayısı olan 45, 200’ün üzeri 16, 300 ve üzeri olan 10, 500 ve üzerin olan sadece bir firmamız var. Aslında üye sayımız fazla ölçek kapasitemiz fazla değil. Uluslararası işlere talip olabilmemiz için birleşmelerle ölçeklerimizi kuvvetlendirmemiz lazım. Hem finansal hem de teknik anlamda kendimizi yenilememiz gerekiyor.

ÖTV DESTEĞİ VEREN KAPI SAYISI ARTIRILMALI

İhracatta ÖTV’siz yakıt uygulaması sadece birkaç sınır kapısında var. Bunu neden diğer kapılarda yapamıyoruz. Bunu birkaç kapıya yığmamak lazım, iç gümrüklerde ÖTV’siz akaryakıta neden gidemiyoruz. Ciddi bir elektronik altyapımız var. Güven sorunu varsa bunu çözeceğiz ve taşımacıların önünü açacağız.

SEKTÖRE DESTEK VERECEK FİNANSAL KURULUŞ OLUŞTURULMALI

Kredilendirme anlamında sorunlar var. Taşımacılık lojistik sektörüne yönelik bu sektöre kredilendirme yapacak kuruluşlardan yoksunuz. Eximbank’tan kredi kullanmak zor. Finansal yapılarımıza destek olacak finans kuruluşları oluşturmak lazım.

Çin biliyorsunuz son dönemde bazı noktalarda lojistik merkezler yapıyor. Bu yatırımlar için Çin’de bankacılık yapılanması var. Ayırdıkları sermaye 100 milyar dolar. Bu parayla gelip istediği yapılandırmayı yapabiliyorlar. Bizim nakliyecimiz bu finansal desteği nereden bulabilecek. Lojistiğe yönelik banka mı kuracağız, finansal bir fon mu yaratacağı, bir belge sahibi kuruluş başvurduğunda kendi dinamikleri içinde analiz edecek, aynı zamana o kuruluşun finansal yapısını güçlendirmeyi yapabilecek tedbirleri ona sunacak. UND olarak biz bu çalışmayı yapmaya hazırız. Mutlaka böyle bir yapılanmaya gitmemiz lazım. Garantiler konusunda uluslararası enstrüman var. Bunlardan ne kadar yararlanabiliyoruz bunları düşünmekte yarar var.

ÜNİVERSİTELİ ŞOFÖR YETİŞTERECEĞİZ

UND olarak şoför eğitimleri ile önemli bir projemiz var. Mesleki Yeterlilik Kurumu ve İŞKUR ile birlikte ciddi bir yere taşımayı planlıyoruz. Vereceğimiz hizmetin kalitesini yükseltmeyi amaçlıyoruz. Üniversite mezunlarını alacağız iş garantili şoför olarak yetiştireceğiz. Hem sektörümüzün buna ihtiyacı var, hem nitelikle çalışana ihtiyacımız var bir tarafta da iş bekleyen gençlerimiz var. şoför olarak başlar ama bu arkadaşlar şirketin yönetiminde önemli noktaya gelebilir.

BULGARİSTAN’I KÖSTENCE’YE KURULACAK RO-RO İLE BYPASB EDEBİLİRİZ

Bulgaristan’ı bypas etmek için Romanya Köstence’ye Karadeniz’den ro-ro kurmak için çalışmalar yapıyoruz. Şu anda 2 firmanın başvurusu var. Yapılan treyler başına teşvik verebilir misiniz diye Ekonomi Bakanlığı ile konuşuldu. Araç başına 200 Euro’nun üzerinde destek istendi. Bakanlık bir bütçe oluşturuşa bu işe talip olacak firmalar olacaktır.