Lojistikçilerin, piyasaların yavaşlaması ile 2012 yılına kaygıyla bakıyorlar. Balnak Yönetim Kurulu Başkanı Lütfi Aygüler, kendilerinin de 2012’ye temkinli baktıklarını ancak asıl sıkıntının karsızlık olduğunu söyledi.

Aygüler, “Az kazanan ve yüksek borçları bulunan firmaların durumu zor olacak. Çünkü faizlerin yükselmesiyle firmalar yeniden borçlanamayacaklar ya da çok yüksek faizler ödemek zorunda kalacaklar” dedi. 2011 yılında hedeflerini tutturduklarını ve iyi bir yıl geçirdiklerini söyleyen Lütfi Aygüler, fakat son çeyreğin düşüş göstereceğini öngörmediklerini  kaydetti. Son 3 ay özellikle Avrupa’daki yavaşlamanın kendilerini de etkilediğini anlatan Aygüler, 2012 yılında düşünülen yüksek hedeflerin yakalanamayacağını ve kendilerinin de bütçelerini buna göre revize ettiklerini aktardı. Piyasada konuşulduğu kadar kötümser olmadıklarının da altını çizen Lütfi Aygüler, “2012 yılı konuşulduğu gibi bir felaket yılı olmayacak. Kriz yılları bizim sektöre genelde yarar. Balnak da kriz yıllarında hep büyümüştür. Bunda tabi Türk lirasının gerçek değerine ulaşmasının ve ihracatın da bundan destek almasının faydaları olmuştur. 2012 iyi yönetilirse hepimize faydası olacak. Ülke olarak dış ticaret açığımızın azalması gerekiyor. Sektörü olumsuz etkileyecek de olsa ithalatın azalmasını ben faydalı görüyorum” diye konuştu. Balnak olarak yeni pazarlara yönelmeye devam edeceklerini de anlatan Lütfi Aygüler, Afrika ve daha uzak bölgelere yeni hatlar açacaklarını söyledi.

“Bu ülkeler büyüyorlar, Türk şirketleri de buralara ilgi gösteriyorlar, biz de bu şirketlerle orada faaliyet göstereceğiz” diyen Aygüler  şu anda sektörün en büyük sıkıntısının karsızlık olduğunu söyledi. Aygüler, “Az kazanan ve yüksek borçları bulunan firmaların durumu zor olacak. Çünkü faizlerin  yükselmesiyle firmalar yeniden borçlanamayacaklar ya da çok yüksek faizler ödemek zorunda kalacaklar. Azalan karları onları daha da zorlayacak” dedi. UND eski gücünde değil “Sen büyüyemezsen dünyanın önde gelen büyük firmaları gelip seni yutacak” diyen Lütfi Aygüler sektörün önündeki tehlikeye dikkat çekti. UND'nin eski gücünden çok uzak olduğunun da altını çizen Lütfi Aygüler, RODER bölünmesinin ardından tekrar eski gücüne kavuşamadığını söyledi. Aygüler sektörün kendi başına kaldığını ve ayakta nasıl kalırımın mücadelesini verdiğini ifade etti. Halka arzı 2013’e erteledik Borsa’ya girmeyi 2012 yılında girmeyi düşündüklerini ancak görünümün iyi olmaması nedeniyle bu düşünceden vazgeçtiklerini söyleyen Lütfi Aygüler, “Bu sene halka açılanların sonu hep hüsran oldu. Dolayısıyla biz bunu 2013 programına koyduk. 2012’nin ikinci yarısında düşünüp kararımızı vereceğiz.  Ciromuzu biraz daha artırarak daha güçlü girmek istiyoruz” dedi.

Olması gereken başka; olan başka Bütün firmaların para kazanması gerektiğini söyleyen Lütfi Aygüler, ya çok büyük karlılık olacağını ya da firma birleşmeleri ile firma sayısının azalarak büyük ölçekli firmaların ortaya çıkacağını belirti. “Olması gereken bu, ancak olan başka” diyen Aygüler, şöyle devam etti: “Rekabet artık tamamen fiyata döndü. Eskiden müşteri seni beğendiğinde tokalaşırdık, fiyat teklifi bile vermeden yıllarca çalışırdık. Şimdi ne dostluk kaldı, ne vefa kaldı. 20-30 yıllık nakliyecisini görmezden gelip, tamamen fiyata göre ihale açan firmalar var. Bu da karsızlık getirdiği gibi hizmet kalitesini de düşürüyor. Bu sene para kazanmayım ama bu firmayla çalışmaya başlayım sonra devamı gelir diye ihale alanlar var. Sonrası da tabi kendileri açısından kötü oluyor. Düşen fiyatı da hiçbir şekilde yukarı çıkaramıyorsunuz.”  Yurtiçi nakliyede haksız rekabet yüzünden büyük filoların kurulamadığını da anlatan Lütfi Aygüler, “Bunu bakanlık kontrol eder zaman içinde çözerse burada da profesyonel lojistik hizmeti sağlanır. Ama bunun hemen çözüleceğini sanmıyorum. Bu ülkenin bir realitesi. Bugün 100 binlerce aile bu işten ekmek yiyor” dedi.