Gümrük ve Ticaret Bakanı Bülent Tüfenkci, İstanbul Bayrampaşa Yaş Meyve ve Sebze Hali’nde hal esnafını ziyaretinde, önemli açıklamalarda bulundu. Tüfenkci, üretimden tüketiciye kadar olan zincirde şeffaflaşmayı arzu ettiklerini belirterek, “Hal yasasıyla bunu düzenlemek istiyoruz. Bütün aktörleri kayıt altına almamız gerekiyor. Son tüketici de denetleme ve seçme sansına sahip olmalı. Tüketici ürünün nereden üretildiğini, çıktığı yerden son satıldığı yere kadar ürünün künyesini izleyerek bizzat rekabetçi bir baskı yapabilsin. Dolayısıyla paydaşların hepsi rekabet edebilsin.” dedi.

Tüfenkci, sebze ve meyvede fire oranlarındaki yüksekliğe değinerek, şunları kaydetti: "Burada fire oranımız yüzde 20-25 arasında. Bu kayıp ya üreticiye ya da nihayetinde tüketiciye maliyet olarak yansıyor. Bu oranı ne kadar düşürebilirsek, o kadar başarılı olabiliriz. Sorunlarımızı üretici, tüketici ve esnafla beraber halletmek şart. Bütün düzenlemelerimizi bizzat yerinde incelemeler yaparak çıkartacağız. Bir yasayı çıkardığınız zaman bu yasayı sahiplenen olmazsa yasa boşa çıkarılmış olur.”

Ürünün tüketiciye ulaştırılması safhalarında aksamaların yüksek oranlı fireye yol açtığını bildiren Tüfenkci, "Soğuk hava depolarının kurulması noktasında hem üreticilere hem halcilere teşvik vermeyi, bir kısmının devlet tarafından karşılanmasını düşünüyoruz. Üretim merkezlerindeki birlikleri işler ve etkin hale getirmek, onlara bir takım avantajlar sağlayarak onların üretim kooperatifleri haline gelmesi noktasında gayret göstereceğiz." dedi.