UND Başakı Çetin Nuhoğlu’nun kamuoyuna yaptığı çağrı şu şekilde: “UND’ye güvenerek belgesiz geçme çağrımıza aynı gün içinde cevap veren ve eyleme katılan üyelerimize, bu meseleyi her türlü platformda sahiplendikleri için Ekonomi Bakanlığımıza, Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanımız Sayın Binali Yıldırım ve bakanlık yetkililerine çok teşekkür ediyorum.

Uluslararası alanda her geçen gün Türk taşımacılar aleyhine hızımızı kesecek maliyetlerimizi artıracak yeni uygulamalar başlatılıyor, yeni adımlar atılıyor. Türkiye’nin dış ticaretinin önünü kesmek isteyenler için taşımayı engellemek bir araç olarak kullanılıyor.

Geçtiğimiz yıl 9 Aralık günü seferlerine son verilen Szeged-Wels Ro-La hattı bunların en önemlilerinden biri olarak yaşandı. Avusturya tek taraflı bir karar alarak yılda yaklaşık 25 bin taşıma yapılmasına imkan sağlayan bu hattı kapatarak araçların Maribor-Wels hattına gitmesini zorladı. Zaten tren bekleme problemi yaşanan bu hat ise yeni yoğunluğun da buraya yönelmesi ile 3-4 güne varan beklemelere sahne oldu.

İhracatçının, bekleme sorunu olmayan yabancı araçların tercih etmesine ve dolayısıyla yabancı ülke taşımalarının artmasına sebep olan bu dayatma ile var gücümüzle mücadele etmemiz bir zorunluluk haline geldi.

 Konu ile ilgili olarak Avusturya ve Türkiye Ulaştırma Bakanlıkları 29-30 Nisan tarihlerinde Ankara’da bir araya gelmiş Avusturya tarafının Macaristan üzerinden geçen 25 bin araç için ilave kota vermemesi sebebiyle KUKK toplantısı çabalarımızın da bir sonucu olarak anlaşma imzalanamadan son bulmuştu.

İcra kurulumuzun 23-24 Mayıs tarihlerinde ITF konferansında ilgili bakanları ve uluslararası kuruluşları bilgilendirme çalışmalarına toplantıya katılan Ulaştırma Bakanımızın, sahip çıkması ve Avusturya beklemelerinin diğer mağduru olan dış ticaret ülkesi olan Alman Ulaştırma Bakanı’nın da sayın bakanımız tarafından bilgilendirmesi ile önemli mesafe kat edilmişti.

Ancak, dönemsel dağıtılan Avusturya belgelerinin ağustos ayının ortasında bitmesi ile problem had safhaya ulaşmıştı. Derneğimiz tarafından, yaşanan sıkıntıyı aşmak üzere, “Geçiş Belgesi olmayan nakliyecimiz yükünü alıp gelsin, sizleri Avusturya’yı belgesiz geçmeye davet ediyoruz. Ceza yazılırsa biz ödeyeceğiz” diyerek yapılan çağrıya aynı gün içinde 13 aracımızdan geriye dönüş olmuş ve yükleme yapılarak harekete geçilmiştir.

İcra Kurulumuzun liderlik ettiği bu eylemde araçlarımız Macaristan-Avusturya sınırındaki Nickelsdorf’ta buluşarak basın açıklaması yapılmış ve araçların belgesiz olarak Avusturya’yı geçeceği ilan edilmiştir. Almanya sınırına kadar eşlik edilen araçlara bir ceza uygulanmamış. Ertesi gün Viyana’da yapılan Basın toplantısı ile bu eylem ve sonuçları Avusturya ve Türk basını ile paylaşılmıştır.

Bizim için, GATT V. Maddesinden doğan Transit haklar ve Gümrük Birliği Anlaşmalarından doğan malların serbest dolaşımı hakkı tartışmasız gerçeklerdir. Bunlara aykırı olan her uygulamaya karşı Ulusal/Uluslar arası tüm platformlarda mücadeleyi sektör adına sürdürmekte kararlıyız ve Avusturya’nın uyguladığı keyfi bariyerler konusunda sonuç alana kadar mücadele edeceğiz.

UND’ye güvenerek belgesiz geçme çağrımıza aynı gün içinde cevap veren ve eyleme katılan üyelerimize, bu meseleyi her türlü platformda sahiplendikleri için Ekonomi Bakanlığımıza, Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanımız Sayın Binali Yıldırım ve bakanlık yetkililerine çok teşekkür ediyorum.”