McDonald’s Genel Müdürü Hakan Serim McDonald’s Türkiye’nin tedarik zinciri organizasyonunun bu yıl McDonald’s Mükemmel Kalite Ödülü’ne layık görüldüğünü de ifade ederek, ”HAVI Lojistik de söz konusu  standartları en iyi uygulayan önemli tedarikçilerinden biri oldu” dedi.  

McDonald’s tarafından; gıda ürünlerinin , soğuk zincir lojistiği  ile McDonald’s restoranlarına güvenli ve sağlıklı taşınmasının anlatıldığı bir basın toplantısı düzenledi. Havi Logistics tesislerinde gerçekleşen toplantıya; McDonald’s Genel Müdürü Hakan Serim, Havi Logistics Genel Müdürü Altan Sekmen ile McDonald’s Tedarik Zinciri Direktörü Galip Albayrak katıldı.

Toplantıda McDonald’s’ın kaliteden ödün vermeyen dünya standartları anlatıldı.20 yıldır lojistik hizmet sağlayıcı olarak Havi Logistics ile birlikte çalışan McDonald’s, Türkiye’deki tedarikçilerinin de standartları nasıl karşıladığı uygulamalı olarak anlatıldı. Toplantıda konuşan McDonald’s Genel Müdürü Hakan Serim, tüm tedarikçilerinin ulusal ve uluslararası gıda denetim şirketleri tarafından haberli ve habersiz ziyaretler ile denetlendiğini söyleyerek, “Üretim koşullarının Tarım ve Köyişleri Bakanlığı’nın getirdiği kurallar  ve gıda tüzüğüne uygunluklarına ek olarak McDonald’s standartlarına uygunlukları da yakından takip ediliyor” dedi.  

Havi Türkiye, Avrupa’nın en iyisi Hakan Serim, toplantıda Havi Türkiye’nin, McDonald’s’ın global değerlendirmesi olan lojistik hizmetlerindeki kalite yönetim sistemleri DQMP’nin 2010 yılı sonuçlarına göre 99,6 puan ile Avrupa’nın en iyisi seçildiğini de açıkladı. Havi ile süren 20 yıllık işbirliği süresince gıda güvenliği standartlarının belirlenmesinde lider rol oynadıklarını belirten McDonald’s Genel Müdürü Hakan Serim “Bugün McDonald’s, dünyanın en değerli 6. markası konumunda. Bunun en önemli sebebi dünyada 55, Türkiye’de 24 yıldır sunduğu kalite, servis, temizlik ve değer standartlarında tüketici beklentilerinin ötesine geçmeyi başarmış olmakta yatıyor. Dünyada her gün 60 milyon, Türkiye’de de bir yılda 76 milyon kişinin yemek yediği McDonald’s’ın milyonlarca insan tarafından tercih edilen bir marka olmasının en başlıca nedenlerinden biri şüphesiz McDonald’s ürünlerinin kalitesine ve sistemine duyulan güvendir” dedi.  

En iyileriyle çalışıyor

Mükemmel ürün ve hizmet kalitesini koruyabilmek için dünyada olduğu gibi Türkiye’de de McDonald’s’ın üst düzey kalite ve gıda güvenliği standartlarını uygulama, birikim ve yeteneğine sahip, ülkenin en iyi tedarikçileriyle işbirliği yaptığını ifade eden Serim, Türkiye’de 24 yıldır hızlı servis restoranları sektörünün standartlarını belirlediklerini ifade etti.   McDonald’s Türkiye Tedarik Zinciri’ne “Mükemmel Kalite Ödülü” McDonald’s Türkiye’nin tedarik zinciri organizasyonunun bu yıl McDonald’s Mükemmel Kalite Ödülü’ne layık görüldüğünü ifade eden Serim, Havi Lojistik’in de söz konusu standartları en iyi uygulayan önemli tedarikçilerinden biri olduğunu kaydetti.  

Soğuk zincirde sıfır hata

McDonald’s Tedarik Zinciri Direktörü Galip Albayrak ise gıda ürünlerinin, üretim aşaması, sevkiyat, depolama gibi müşteriye ulaşana kadar geçen tüm aşamalarda düşük ısıda saklanmasıyla gıda güvenliğini sağlayan metotlardan biri olan soğuk zincirin McDonald’s ürünlerinde üretici ayağında başladığını, lojistik firmasıyla devam ettiğini ve restoranlarda da sıfır hata ile uygulandığını vurguladı.  

7 bin 700 McDonald’s restoranına hizmet veriyor

Havi Logistics Genel Müdürü Altan Sekmen ise toplantıda yaptığı konuşmada, gıda lojistiğinin önemine vurgu yaparak, soğuk zincir uygulamalarında yüksek standartların karşılanmasının önemine değindi. Sıcaklığın özellikle et, süt, balık, sebze, meyve ve donuk ürünler gibi hassas gıdaların korunmasında çok önemli olduğunu vurgulayan Sekmen, “Sıcaklık değişimleri ve hijyenik olmayan koşullar mikro organizmaların üremesine neden olur. Sıfır hata ile bunun önüne geçiyoruz. Ürünlerin fiziksel, duyusal, kimyasal yapılarının bozulmaması ve mikroorganizmaların ürememesi için soğuk zincirin üretimden tüketime kadar tüm aşamalarda kırılmaması ve tüm operasyonun hijyenik şartlarda yapılması gerekir” dedi. Havi’nin, 47 ülkede McDonald’s sisteminin önemli bir tedarikçisi olduğunu, geniş servis portföyü ile McDonald’s organizasyonu ve 7 bin 700 McDonald’s restoranına hizmet verdiğini de aktaran  Altan Sekmen,  “Türkiye’deki McDonald’s restoranlarında her gün 200 bin kişiye güvenli gıda servisi yapılıyor. Havi Logistics, tedarik zincirinin her aşamasında azami hassasiyet ve dikkat ile bu ürünlerin restoranlara doğru şartlarda gelmesini sağlıyor. McDonald’s tedarik zincirine entegre olan Havi Logistics, onaylı McDonald’s üreticilerinden McDonald’s standartlarında üretilen ürünleri satın alır. Tüm lojistik süreçlerini tavizsiz gıda güvenliği üzerine kuran McDonald’s kalite standartlarına uygun olarak yürüten Havi, aynı zamanda maliyet optimizasyonu da yaratarak sisteme değer katıyor” diye konuştu.

Toplantının ardından Havi Logistics, tesislerini gezen basın mensupları; depolama ve sevkiyat süreçlerini yakından görme fırsatı buldular. Havi Logistics Operasyon Direktörü Evren Saydam, soğuk zincir uygulamalarını örneklerle göstererek, yüksek gıda güvenliği için ürünlerin 7 noktada ısı kontrolüne tabi tutulduğunun bilgisi verdi.   7 NOKTADA ISI KONTROLÜ 1’inci aşama:Üreticilerden ürünler alınırken ürünün dereceleri ölçülüyor. 2’nci aşama: Kamyona yüklenen ürünler sevkiyatın yapıldığı süreç  içerisinde farklı zamanlarda ölçüme tabi tutuluyor. 3’ünca aşama: Dağıtım merkezlerine gelen ürünlerin sıcaklık ölçümleri tekrar yapılıyor 4’üncü aşama: Ürün dağıtım merkezinde beklediği sürede oda sıcaklıkları takip ediliyor 5’inci aşama: Sevkiyata çıkacak ürünler yükleme öncesi ısı kontrolünden geçiyor 6’ıncı aşama: Araç ısıları kontrol edilerek ürünün doğru ısı değerlerinde taşınması sağlanıyor 7’nci aşama: Son teslimatta ürünlere tekrar ısı kontrolü yapılıyor

RAKAMLARLA HAVI-McDONALD’S İŞBİRLİĞİ

Havi Logistics 20 yılda, 332 bin kilogram McDonald’s ürünü restoranlara sevk etti. Bu 15 özgünlük heykelinin ve 47 Eyfel Kulesi’nin ağırlığına eşit. Havi Logistics araçları 20 yılda 22 milyon 532 bin kilometre yol katetti. Bu dünyanın çevresini 563 kez dolaşmak anlamına geliyor. Katedeline bu mesafe 7 bin 510 Çin Seddi kadar.