Ekspress Lojistik, yeni müşteriler ve yeni projelerle büyümesini sürdürüyor. Gıda sektörü başta olmak üzere; otomotiv endüstrisi, lüks perakende sektörü, tekstil sektörü gibi birçok sektöre hizmet veren firma, soğuk zincir taşımaclığı hizmetleri de sunmaya başladı. Ekspres Lojistik’in başına ise tecrübeli bir isim geçti. Ekspress Lojistik yeni  Genel Müdürü Efe Göktuna ile sektörde iddasını da artırdı ve kendine yakın zamanda ilk 5 hedefini koydu. Biz de Göktuna ile yeni hizmet alanları, yeni yatırımlar ve hedeflerle ilgili konuştuk.

24 SAAT MÜŞTERİLİRİYLE

Efe Göktuna, depolamadan mikro ve makro dağıtıma kadar lojistiğin tüm alanlarında hizmet verdiklerini söylüyor. Ancak kendilerini rakiplerinden farklılaştıran en önemli unsurun ise yetişmiş insan gücü ve müşterilerine verdikleri değer olduğunun altını çiziyor. Lojistik firmaların hepsi aslında aynı şeyi söylüyor. Ama Efe Göktuna bunu temellendirdiklerini ve şirket politikası haline getirdiklerin üzerinde duruyor. “Konseptimiz müşterilerimizin her zaman çalışanlarımıza ulaşibilr olması. Ben dahil 24 saat müşteri telefonlarına cevap veriyorum. Müşterinin taleplerine çözüm üreten bir anlayışı ortaya koyuyoruz. Fevzi Gandur şirketler grubu içerisindeyiz. Finansal gücüyle sektöre bakışıyla ve müşteriye verdiği değerle anılan bir şirket. Şirketimiz bir kabuk değiştirme gerçekleştirdi. Ocak 2015 tarihinden itibaren görevi ben devraldım ve müşteri odaklı yaklaşımı sahadaki her personelimize aşıladık. Herkes de depo var, herkes ürün taşıyor ama fark yaratan müşteriye ne kadar hızlı cevap verebilidiğiniz, nasıl bir değer üretebilidiğiniz ve ulaşılabilir olduğunuz” diyor.

KURDUĞU AĞ İLE TÜRKİYE’NİN HER YERİNDE

Ekspress Lojistik,  depolama hizmetleri, soğuk zincir ve gıda hizmetleri, komple taşıma hizmetleri, dedike ve mikro taşıma operasyonları gerçekleştiriyor. Firma son dönemde ise özellikle soğuk zincir ve gıda taşımalarına odaklandı. Göktuna, Türkiye’nin en batısından en doğusuna kadar hemen hemen her yerde olduklarını belirtiyor. Erzincan’dan Trakya’ya kadar operasyon bölgeleri olduğunu kaydeden Göktuna, “Türkiye genelinde 25 operasyon merkemiz var. Toplam 500’den fazla kontratlı araçla, 500 araçlık özmal ve tedarikçilerimizden oluşturduğumuz filoyla, küçük araçlı mikro taşımalardan TIR ve kamyon taşımalarına kadar hizmet veriyoruz” diye konuşuyor.  

UNO İLE 7.5 MİLYON LİRALIK ANLAŞMA İMZALADI

Birçok alanda hizmet vermelerine rağmen zor bir alan gıda lojistiğinine girerek oldukça başarılı bir performans sergilediklerini aktaran Efe Göktuna, UNO ile imzaladıkları 3 yıllık tontratın kendileri için çok önemli olduğunu söylüyor. Anlaşmanın 7.5 milyon TL’lik bir kontrat değeri olduğunu açıklayan Göktuna, nasıl bir iş yönetimi gerçekleştireceklerini ise şöyle anlatıyor: “UNO çok büyük yatırımlar yaparak Ümraniye’de ful otomatize bir tesis kurdu. Yükleme rampasına kadar soğuk zinciri koruyarak ürünleri getiriyorlar. Bizim sorumluluğumuz ondan sonra başlıyor. Biz buradan aldığımız ürünlerin bölge depolara taşımalarını yapıyoruz. Bu iş için 30 adet TIR aldık ve araçlarımızın hepsini  Thermo King ile donattık. Araçların içerisine soğuk zincirin kırılması önleyen ve raporlayan sistem olan Data Loger yerleştirdik.Bu sayede soğuk zinciri kırılmadan gerçekleştiriyoruz. 1 aydır kesintisiz yürüyor. Aracın seyerettiği güzergahta sevk ve idaresini yaparken diğer taraftan araç ısı değerlerini ölçüyoruz ve bunu müşterimize raporluyoruz.”

DONUK ÜRÜNLER İÇİN YENİ YAPI OLUŞTURUYOR

Efe Göktuna, sektörde donuk ürünlere hezmet verebilecek firma sayısının çok az olduğunu belirterek, burada mikro dağıtımdan makro dağıtıma geçecek bir açılım gerçekleştireceklerini aktarıyor. “Çünkü sektörde zaafiyet var” diyen Göktuna, şöyle devam ediyor: “Soğuk zincirin kırılmadan raflara ulaştırılması gerekiyor. Biz bunu sağlayacak yapılanma kuruyoruz. Anadolu’da bunu yaygınlaştıracağız. Cep depo yatırımlarımızı olacak. Şu anda fizibilite çalışmaları yapıyoruz.”

2 MİLYON DOLARA YENİ YAZILIM ALDI

“Biz çok hızlı yatırım kararı alan bir yapıdayız. Finansal gücümüz olması nedeniyle yar-tırımlarımızı rahat yapabiliyoruz” diyen Göktuna, 2 milyon dolarlık bir yatırımla Oracle Transportation Management (OTM) modülü satın aldıklarını söylüyor. Göktuna, “Bütün operasyonlarımızda bu sistemi kullanıyoruz. Buradan müşteri ve tedarikçi performanslarımızı ölçümleyebiliyoruz. OTM  entegrasyonu, müşterilerimizin sistem arayüz ile Ekspres Lojistik’in tüm aktivitelirini görebildiği, mal teslimatı, transit süresi gibi performans göstergelerini sistem üzerinden şeffaf  olarak görebildiği bir teknolojik yatırım. Aynı zamanda bizim efektif ve etkin planlama yapabilmemezi de sağlıyor” diyor.  

KONTRAT LOJİSTİĞİNDE İLK 5’TE OLACAĞIZ

Göktuna, 2015 yılını anlatırkan 2016 yılı ile ilgili de ipuçarı veriyor: “2015 yılında hedeflerimizin üzerinde gidiyoruz ve böyle kapatacağız. 2016 yılında ciromuzu çok daha öteye taşımayı planlıyoruz. Önemli müşterilerle anlaşma aşamasındayız. Önümüzdeki 5 yıl içerisinde kontrat lojistiğinde sektörün en önemli oyuncularından biri olacağız. Tüm yatırımlarımızı tedarikiç seçimlerimizi bu plan dahilinde yapıyoruz.”

TEDARİKÇİLERİNİ DE EĞİTİYOR

Lojistiğin çok büyük bin sektör olduğunu ama eğitimli personel ve tedarikçi sayısının çok düşük olduğunu ifade eden Efe Göktuna, “Gerek çalışanlarımızı gerekse tedarikçilerimizi ciddi eğitim programlarına tabi tutuyoruz. İleri sürüş eğitimleri veriyoruz, kullandığımız programlarla ilgili zorunlu eğitimler veriyoruz. Kalite bizim için çok önemli. Biz bir işi almadan ve tedarikçilerimizi o işe atamadan önce proje ekiplerimizle birlkte ciddi çalışmalar gerçekleştiriyoruz. Müşterilerimizin tedarik süreçlerinin içine girerek aksayan yönleri tespit ediyoruz. Aslında biz proseslerin yönetimini gerçekleşitiriyoruz” şeklinde konuşuyor.

OTOMOTİVE ÖZEL ÇÖZÜM GELİŞTİRİYOR

Eksperess Lojistik son dönemde gıda ve soğuk zincir taşımacılığına odaklansa da otomotiv sektörüne yönelik yeni arayışlar yapıyor. Efe Göktuna, “Otomotiv sektöründe de farklı cazip buluşlarla sektöre bir dinamizm getirmek istiyoruz. Yine tekstil ve lüks perakende sektörü bilgi birikimimizi kullanacağımız sektörler ve bunlara yatırım yapmaya devam ediyoruz” diyor.

Eksperess Lojistik, hızlı bir büyüme gösterince eski bina yetmiyor ve yeni ofis binasına geçiyor. Yeni ofisin konsepti ise oldukça başarılı olmuş. Konteynerlerden oluşan özel bölümler yapılmış. Bekleme odaları, sunum odaları gibi farklı ihtiyaçlar için dizayn edilen konteynerler ofise şık bir hava katmış.