2010 yılında lojistik fiyatları yüzde 20-40 oranında arttı. Özellikle Avrupa'ya yapılan karayolu taşımalarında yaşanan araç sıkıntısı navlunların yükselmesinde en önemli etken oldu. Buna akaryakıt fiyatlarındaki artış da eklenince yılbaşında lojistikçikleriyle sözleşme imzalayan firmalar karlı, spot çalışan firmalar ise zararlı çıktı. Peki 2011 yılında fiyatlar yine artacak mı? Lojistik firmaları 2011 yılında yine navlunların aratacağını düşünüyor. Bunda yine en önemli etkenin krizle birlikte alternatif güzergahlara (Ortadoğu, Türki Cumhuriyetler ve Kuzey Afrika) yönelmenin bir bedeli olarak Avrupa hattında navlunlar yine artış gösterecek. Yine akaryakıta yapılan zamlar, RO-RO ücretlerinin artışı, enflasyonun artması lojistik hizmetlerde yüzde 5 ile 20 arasında yükselmesi bekleniyor. Zira firmalar buna yükseliş olarak bakmıyorlar özelikle birkaç yıl önce düşen fiyatların normal haline gelmesi olarak değerlendiriyorlar.    

Ekol’ün görüşü yüzde 5-6 artış

Ekol Lojistik Genel Müdürü Umur Özkal, 2011 yılında lojistik hizmet fiyatlarının da yüzde 5-6 artacağını öngörüyor. Özkal’ın konu hakkındaki görüşleri şöyle: “Önümüzdeki sene akaryakıt fiyatlarının yüzde 9 oranında artacağını öngörüyoruz. Bunun yanı sıra Ro-Ro tarifeleri ve bakım onarım gibi operasyonel giderlerdeki artış eğlimi, ithalat – ihracat hacmindeki artış ile daha çok araca ihtiyaç duyulması ve bu sebeple navlun fiyatlarının artış göstermesi ayrıca önümüzdeki dönemde enflasyonun yüzde 7 olacağını göz önünde bulundurursak; lojistik fiyatların yüzde 5 – 6 oranında olacağını düşünüyoruz.”      

Borusan da yüzde 5 diyor

Borusan Lojistik Genel Müdür Yardımcısı İbrahim Dölen, kara nakliye fiyatların artmasını beklediklerini ifade ederek, bunun sebebini şöyle açıkladı: “Kasım ayı itibarıyla tekrar düzenlenerek hayata geçirilen Hurda Alım yasası sonucunda piyasada bulunan yaklaşık 140 bin kamyonun hurdaya ayrılması ile arz tarafında yaşanacak daralma yatmaktadır. Buna ek olarak 1 Ocak 2011 tarihinden itibaren kırsal motorin satışlarının kaldırılması ile kara nakliye maliyetlerinde önemli bir paya sahip olan yakıt maliyetlerinin artması sonucunda genel olarak maliyetlerde yüzde 5’e yakın bir artışın yaşanacağını öngörüyoruz.”       

Ulusoy’un beklentisi yüzde 10 ile 20 arasında

Ulusoy Yönetim Kurulu Üyesi Celal Doluel, 2010 yılında sefer sayılarının 2008 seviyelerine gelemediğinin altını çizerek bunun da lojistik fiyatlarında artışa neden olabileceğini belirtti. Doluel’in konu hakkındaki görüşleri şöyle: “2011 yılında lojistik fiyatlarının artış oranlarının ne olacağı konusunda ise; artış oranı özellikle Avrupa’daki gidişat ile çok ilgili olacaktır. 2010 yılında Ocak-Ekim ayları arasında Avrupa ülkelerine ihraç taşımaları 254 bin 133 sefer olarak kayıtlıdır. Halbuki 2008 yılının 12 aylık döneminde 363 bin 850 seferdir. Bu rakamlar şunu işaret etmektedir ki; 2010 yılı 2008 yılını yakalayamayacaktır. Serbest piyasa ekonomilerinde malum olduğu üzere arz talep dengesi fiyatlarda belirleyici unsurların başında gelmektedir. Yine de öngörümüz; yüzde 10-20 aralığında bir fiyat artışı beklenebileceğidir.”