IRU Gümrük İşleri Komisyonu (CAD) üyeleri, Kızıldeniz krizinin ortasında TIR sistemine artan ilginin yanı sıra ticareti ve transiti optimize etmeye yönelik temel önlemleri tartıştılar.

IRU Başkanı Radu Dinescu, ihracatçı, ithalatçı, imalatçı ve nakliyecileri kapsayan küresel ticaret camiasının TIR'a giderek daha fazla ilgi gösterdiğini söyledi. Dinescu, TIR’ın; nakliye sürelerinin ve maliyetlerinin azalması, teslimatlarda öngörülebilirliğin artması, yük hasarı riskinin en aza indirilmesi ve kargo güvenliğinin artması gibi açık avantajlarının bulunduğunu kaydetti.

Türkiye'nin lojistik haritasında; dijitalleşme, altyapı ve sürdürülebilirlik olmalı Türkiye'nin lojistik haritasında; dijitalleşme, altyapı ve sürdürülebilirlik olmalı

CAD Başkanı Michaela Havelkova da yaptığı açıklamada "Ticaret ortaklarının, yükleri son derece güvenli TIR’ları  ve gümrük onaylı konteynerlerle taşıyan güvenilir ve son derece profesyonel TIR operatörleri ve sürücüleri tarafından sağlanan taşımacılık hizmetlerini tercih etmesi son derece pragmatik ve akıllıca bir davranış" dedi.

Bu faydaları en üst düzeye çıkarmak için, TIR-EPD ve TIR Yeşil Şeritler gibi uygulamaların yaygınlaştırılması gerektiğini söyleyen  Havelkova, “Çeşitli bölgelerde gümrük yetkilileri, sınırlardaki sıkışıklığı hafifletmek ve TIR-EPD sistemi aracılığıyla risk yönetimi için önceden bilgi almak amacıyla TIR’lar için özel "ekspres şeritler" uygulamaya koydu. Risk bazlı kolaylaştırma, gümrük yetkililerinin trafik akışlarını ayırmasına ve düşük riskli kargoların daha hızlı işlemesine olanak tanıyor” diye konuştu.