İnsanın ürettiği teknoloji, gün gelip insanı geçebiliyor. Bugün otomatik şanzımanlı araçlar, manuel kullanımlı araçlara göre daha daha az yakıt tüketiyorlar. Vites değişimine, nerede-ne kadar gaz verileceğine karar verebilen yapay zekalar insanlardan daha iyi karar verir duruma geldi. Her geçen yıl insan ile yapay zeka arasındaki bu fark yapay zeka lehine değişiyor.

Avrupa’da özellikle uzun yol nakliyesinde (on road) büyük ölçüde otomatik şanzımanlı araçlar tercih ediliyor. Yakıt tüketimi, sürüş güvenliği ve konforu açısından tercih edilen araçlar Türkiye’de de son yıllarda gittikçe rağbet görüyor. Algılar ters yüz oluyor Türkiye’de otomatik şanzımanlı araçların algısı bugüne kadar "çok yakar, çabuk arızalanır" türündeydi. Şimdi bu algılar tersyüz oldu. Artık nakliyeciler araç alırken daha çok otomatik şanzımanlı araçları tercih ediyor. Şimdi yeni algı "otomatik araçlar az yakar, servis aralığı daha uzundur" şeklinde.

Yaptığımız araştırmalarda otomatik şanzıman seçeneği sunan bütün markalar bir önceki yıla göre satışlarını arttırmış durumda. Bazı markalar uluslararası taşımacılara verdiği araçlarını neredeyse tamamını otomatik şanzımanlı olarak satıyorlar. Otomatik şanzımanlı araçlarla uluslararası taşıma yapanlar daha sıcak yaklaşırken, yurtiçi taşımacısı halen mesafesini koruyor. Daha önceki yaşananlardan öğrendiğimiz gibi yurtiçi taşımacıların da otomatik şanzımana dönüşü hızlı bir şekilde yaşanabilir.

Özellikle Türkiye’de üretilen Actros ve Peremium’lar otomatik şanzıman algısını önemli ölçüde değiştirecek. Yüzde 1 yakıt tasarrufu için Örneğin Eyüp Lojistik’in Yönetim Kurulu Başkanı Eyüp Bartık, son aldığı 101 adet Axor’u otomatik şanzımanlı olarak tercih etti. Bartık, bu seçiminde yüzde 1 dolayındaki yakıt tasarrufun önemine işaret ederek, "Yılda 17 milyon litre yakıt giderimiz var. Buradaki yüzde 1 çok önemli bir miktarı temsil ediyor." diyor. Bartık, alımlarında sürücüye yaşatılan konforun da göz önünde bulundurulduğunu söyledi. Otomatik şanzımanlı araçların öne çıkmasında yeni nesil Euro motorların da etkisi büyük. Çünkü yeni nesil motorların, daha az yakıt ve daha az çevre kirliliğini sağlamak ve belirlenen standartları karşılamak için milyarlarca Euro harcanıyor. Belirlenen standartları sağlamak için her noktadan iyileştirmeye ihtiyaç duyuluyor. Yeni nesil şanzımanlar, insanlara göre daha çabuk reaksiyon verebiliyorlar. Araç üreticileri de yeni nesil motorlar için yeni nesil şanzımanları tavsiye ediyorlar. Otomatik şanzımanlı araçların sağladığı avantajlara gelecek olursak… Eller sürekli olarak direksiyon simidinde kalır ve sürücü gerçekten önemli olan trafiğe tam olarak konsantre olur. Debriyaj pedalı devre dışı kalır ve yorgunluk belirtileri ortadan kalkar, konfor belirgin şekilde artar. Doğru kalkış vitesinin aranmasına gerek kalmaz. Tüm viteslere hatasız ve hızlı bir şekilde geçilir. Tüm aktarma organlarını korur (daha az aşınma) Örneğin debriyaj gibi yapı parçaları manuel şanzımanlara oranla daha uzun bir dayanma ömrü elde edilir. Akıllı vites stratejisi viteslerin her zaman ideal devirlerde değiştirilmesini sağlar ve bu sayede yakıt tasarrufu sağlanır.