Türkiye’nin 2013 yılında Avrupa Birliği ile prensipte anlaştığı Geri Kabul Anlaşmasıyla birlikte, yasadışı göçle mücadele kapsamında özellikle Irak, Suriye, Libya ve Yemen vatandaşlarına yönelik uyguladığı vize yasağından iş dünyası da nasibini aldı. İhracatta ciddi kayıplara neden olan bu uygulamanın kısmen kaldırıldığı Irak, geçtiğimiz Ocak ayında bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 42,4’lük artışla ihracatçının yüzünü güldürürken, benzer bir formülün Suriyeli, Libyalı ve Yemenli işadamları için de geliştirilmesi gerektiği dile getirilmeye başlandı.

Konuyla ilgili bir açıklama yapan Osmanbey Tekstilci İşadamları Derneği (OTİAD) Yönetim Kurulu Üyesi Hüseyin Ekmen, uzun yıllardır firması Ekmen Dış Ticaret ile Ortadoğu ülkeleriyle çalıştıklarını ve ülke pazarlarının karakteristiğini çok iyi bildiklerine dikkat çekerek şunları söyledi:

“Bir kere Suriyelilerin ve Yemenlilerin genel anlamda Ortadoğu bölgesinde ticarette çok etkili olduğunu söylemek gerekiyor. Sadece kendi ülkelerinde değil birçok ülkede faaliyet gösteriyorlar. Fakat Suriyeli veya Yemenli bir işadamı, örneğin Suudi Arabistan’da mağazası olsa dahi vize alamadığı için ülkemize giremiyor. Kaldı ki Suriye’de savaşın olmadığı bölgelerde hayat devam ediyor; ticaret yapılabilir şehirler var. Keza Libya, bütün kıza Afrika’sına açılan bir kapı. Savaşlar, gerginlikler ve ekonomik sıkıntılar bir gün bitecektir; ama o gün geldiğinde biz bu pazarları kaybetmiş olmayalım. Suriyeli işadamları bir süre Lübnan üzerinden Türkiye’ye giriş-çıkış yapmıştı, fakat bir süredir oradan da gelemiyorlar. Şu an ticari ilişkiler kopma noktasına geldi. Bizden tedarik edemeyince başka ülkelere yöneliyorlar. İşin ilginç tarafı ise daha önce defalarca Türkiye’ye giriş-çıkış yapmış, ticaret yaptığı belli olan işadamları, Türkiye’den vize alamazken, Avrupa ülkelerine “Schengen” vizesi alıyorlar.”

Türkiye’nin önemli ticari partnerlerinden olan Irak için kısa süreli vizede olsa bir çözüm bulunduğuna dikkat çeken Hüseyin Ekmen, bunda Dış Ekonomi İlişkiler Kurulu (DEİK) Türkiye - Irak İş Konseyi Başkanı Emin Taha’nın gayretlerinin ve konuya hassasiyetle yaklaşan Türkiye İhracatçılar Meclisi’nin büyük payı olduğuna dikkat çekerek sözlerini şöyle tamamladı:

“Bir dış ticaret uzmanı olarak istiyorum ki benzer bir çabayı bu ülkeler için de gösterelim ve yeni bir formül geliştirelim. Daha önce Türkiye'ye giriş-çıkış yapmış, vize süresini aşmamış, kayıtlarımızda bulunan işadamları için bir vize kolaylığı getirilebilir. Bu ülkelerden ticaret için gelecek işadamlarının gerekli güvenlik taraması ve ayrıntılı tetkiklerden sonra ülkemize geliyor olması, bu pazarlarda büyük kayıplar yaşayan ihracatçılarımızın faydasına olacaktır. Ben hazır giyim ve tekstil sektöründen biliyorum ki birçok firma bu konuda sıkıntı yaşıyor. Sipariş alamıyorlar; aldıkları siparişleri zamanında müşterilerine ulaştıramıyorlar. Bu sıkıntıları yaşayanların en büyük beklentisi ise başta Ekonomi Bakanlığı ve Dışişleri Bakanlığı olmak üzere devletin bu konuya destek vermesi… Çatı örgütlerimiz ve sektör temsilcilerimiz nezdinde de konunun hassasiyetle ele alınacağını umuyorum. “