Her iki ülkenin ilgili bakanlarının ve yetkililerinin katıldığı YDİK 3’üncü toplantısının ardından Türkiye ve İran tarafından ortak bir bildiri yayımlandı. Bildiride tarafların, ikili ve bölgesel konulardaki siyasi diyaloglarını her seviyede sürdürme ve karşılıklı yüksek düzeyli ziyaretlerdeki ivmenin korunmasının altını çizdikleri ifade edildi. Her iki ülkenin 30 milyar dolarlık ticaret hacmine ulaşma; istikrarlı, uzun soluklu ekonomik ve ticari iş birliğini sağlama hedefini yinelediklerinin kaydedildiği bildiride; Türkiye ve İran’ın enerji sektöründeki iş birliklerini geliştirmeye ve özel sektörleri bu alanda teşvik etmeye yönelik niyetlerini teyit ettikleri açıklandı.

İki ülkenin ortak sınırlarındaki gümrük altyapısının ve elektronik veri değişimi çalışmalarının iyileştirilmesine yönelik kararlılıklarını ifade ettiği bildiride; havayolu bağlantılarının artırılması için temasların teşvik edilmesi,  ulaştırma koridorlarının sorunsuz işleyişi için yaşanan sorunların karşılıklı fayda temelinde ele alınması; kültür, turizm, bilim ve eğitim alanlarında iş birliğinin güçlendirilmesi konularında mutabık kalındığı da belirtildi.

30 milyar dolar ticaret hacmi

Türkiye-İran arasındaki siyasi, askerî, ekonomik, ticari ve kültürel ilişkilerinin nasıl daha iyi bir noktaya taşınabileceği üzerinde durduklarını ve bu konuda iki ülkeden belirlenmiş ilgili bakanların bundan sonraki süreçte bunu takip edeceğini ifade eden Cumhurbaşkanı Erdoğan, Türkiye-İran ilişkileri son yıllarda bir gerileme içinde olduğuna ve 22 milyar dolara kadar çıkmış olan ticaret hacminin 10 milyar dolara kadar indiğine dikkat çekti. Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Şimdi bunu yeniden toparlayıp asıl hedefimiz olan 30 milyar dolar hedefini inşallah en yakın zamanda, atacağımız adımlarla gerçekleştireceğimize inanıyorum” diye konuştu.