Rusya’ya konan ambargonun ardından Türk nakliyiecilerinin tüm umudu Rusya olmuştu. 100 milyar dolarlık bir potansiyel hemen yanıbaşımızda duruyordu. Rusya ambargosu da işimizi kolaylaştırıyordu. Özellikle yaş sebze meyve, gıda, et ve balık ürünleri ihracatçılarımız için önemli bir fırsattı Rusya. Tabi bu ürünlerin büyük bölümünü de nakliyeciler taşıyacaktı. Ancak Rusyla ile patlak veren krizin ardından hevesimiz kursağımızda kaldı.

Rusya’ya da taşıma yapamaz duruma gelince, Türk lojistikçileri için belki de tarihin en kötü yılı yaşandı. UND Yönetim Kurulu Başkanı Çetin Nuhoğlu bu durumu geleneksel iftar yemeğinde nakliyecilere seslendiği konuşmasında yaptı: “40 yıldır sektördeyim böyle kötü bir yıl yaşamadık.”

İkili ilişkelerin normalleşmesi için atılan adımlardan turizmciler kadar sevinecek bir başka sektör ise lojistik olacak. Belki de daha fazla.. 

Suriye'ye taşıma yapamayan, Irak'a gidemeyen nakliyeciler rotayı Avrupa'ya çevirmişlerdi. Bu da rekabetin daha da artmasına, navlun fiyatlarının düşmesine neden oldu. Firmaların sefer sayıları yüzde 60 oranında düştü. Ayda 10 sefer atan firma bugün ancak 4 sefer atabiliyor. Nakliyecilerin bu şartlar altınada ayakta kalmaları olası görünmüyor. Ya Irak, ya Suriye, ya da Rusya bunlardan en azından biriyle ilişkilerin başlaması şart görünüyor. Bu arada israil ile varılan anlaşma da nakliyecilere nefes aldıracak gibi görünüyor. Artık umudu iyice azalmış olan nakliyecilere yeni bur umut doğdu.