Saab’ın patronu Victor Müller’in Stockholm Büyükelçiliği’nde brifing vermesinin ardından yaşanan gelişmelere Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Nihat Ergün’den yanıt geldi. Ergün, hükümet olarak böyle bir satın alma yapma niyetleri olmadığını ve talip olacak Türk girişimcilerin de dikkatli hareket etmesi gerektiğini söyledi. Bakan Ergün, yerli otomobille ilgili olumlu gelişmeler olduğunu da belirtti.

Dün gazetecilerin sorularını yanıtlayan Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Nihat Ergün, hükümetin Saab’la ilgili bir girişimi olmadığını kaydetti. Markalaşmış ürünün komple satın alınmasının, onun marka avantajından yararlanıp bir başlangıç yapılması gibi bir seçeneğin olabileceğine dikkat çeken Ergün, “Böyle bir satın almayı hükümet olarak yapacak olsak, şimdiye kadar bir otomobil fabrikası kurabilirdik. Kendi tasarımımızı yapardık ya da birisine kamu ortaklığı teklif ederdik. Bizim hükümet olarak otomotiv sektöründe böyle bir adım atmamız söz konusu değil” dedi.“Biz yol gösteriyoruz”Ergün, hükümetin özel sektöre Türkiye’deki fırsatları, otomotiv sektörünün yan sanayiye olan katkısını ve bunun Türkiye’de büyüme potansiyeline sahip olduğunu gösterip ve gerekli teşvik mekanizmalarını oluşturduğunu anlattı.

Bakan Ergün, “Yerli otomobil konusunda olumlu gelişmeler var. Onu da yakında kamuoyuyla paylaşacağız” dedi.Saab’ın satın alınması konusunda görüşlerini daha önce açıkladığını da hatırlatan Ergün, “Tabii ki Saab’ı kalitesiyle, teknolojiyle, elbette söyleyecek bir şeyimiz yok. Ama dünyada çok yaygın bir marka değil SAAB. Belki şu andaki iflas sürecindeki bilinirliği, üretim sürecindeki bilinirliğinden daha fazla oldu” ifadesini kullandı.Dikkatle incelenmeliSaab’ı bir marka olarak alıp bunu avantaja dönüştürmek isteyen Türk firmalarının da konuyu iyi incelemesi ve buzdağının altında ne olduğunu da görmeye çalışması gerektiğine de değinen Nihat Ergün, şöyle devam etti:“Çünkü bu tür durumlarda, yani iflasa doğru giden firmaların markaları ve teknolojileri transfer edilmeye çalışılırken, ortada bir borç yükünün ve karmaşık ilişkiler yükünün de olabileceğini görmeleri lazım. Bir buzdağının üstü vardır bir de buzdağının altı vardır. Eğer ilgileniyorlarsa, buzdağının üstü kadar altıyla da ilgilenmeleri gerekir. Ben ne olduğunu bilerek söylemiyorum, ama bu tür olaylarda her zaman buzdağının altında görülenden daha fazla sorunlar olabilir. O sorunları da görmelerinde fayda var diye düşünüyorum.

”Rus’a İsveç Çinli’ye ise GM karşı çıktıGeneral Motors’un kriz döneminde 74 milyon dolar ve hisse karşılığında Spyker Cars’a sattığı Saab, iki yıldır finansal kaynak bulmaya, bir yıldır da üretime yeniden başlamaya uğraşıyordu. Saab CEO’su Victor Müller, bunun için bir yandan ortak ararken, diğer yandan da kaynak bulmak için kendi kurduğu Spyker şirketini ve Saab’ın bazı arsalarını sattı.Saab’ın bu sürecinde mali destekte bulunmama kararını uygulayan İsveç hükümeti, Rus zengin Vladimir Antonov’un ortaklığına da sıcak bakmadı. Müller, bunun üzerine Çinli şirketlerle ortaklık hatta Saab’ın blok olarak satılması gibi alternatifler denedi. Çinli Pang Da ve Zhejiang Youngman Lotus, Saab’la ilgilendi, hatta 234 milyon dolarlık anlaşmanın ilk ödemesini yapacağını bile duyurdu. Ancak bu kez de şirketin eski sahibi, ortağı ve teknoloji sağlayıcısı GM engeliyle karşılaşıldı.GM, üretim yaptığı Çin pazarında kendisine ait teknolojilerin rakip Çinli firmaların eline geçmesini istemediğini bildirdi. Benzer başka alternatifler sunulsa da, GM’den onay çıkmadı. Saab iflas için başvururken, Youngman teklifini geri çektiğini açıkladı.Yerli otoda desteğe hazırızPeugeot Otomotiv Pazarlama A.Ş. Genel Müdürü Marc Bergeretti, Türkiye’nin 40 yılı aşkın gerçek bir otomobil geçmişi olduğunu belirterek, “Gelecek Türk otomobili bu deneyimden faydalanacaktır. Otomotiv Sanayii Derneği’nin değerlendirdiği bu projede bizden olası yardım talep edildiği takdirde cevap vermek üzere hazırız” dedi.Bergeretti, 2011 yılında Türkiye otomotiv pazarının yaklaşık 850 bin adede ulaşacağını ve Türkiye otomotiv tarihinde rekora imza atacağını kaydetti. Dünya ekonomisinde yaşanan daralmalara rağmen Peugeot’nun Türkiye pazarının potansiyeline güvendiğini dile getiren Bergeretti, Tofaş fabrikasında üretilen Bipper ve Karsan’ın ürettiği Partner Origin ile yerli ürünler sunduklarını hatırlattı.Bergeretti, 2011’de PSA Grubu’nun Avrupa’daki fabrikaları için Türk yan sanayinden 45 milyon euro’luk satın alma yaptığını da bildirdi.

DOĞUŞ, 2012’DE DARALMA BEKLİYOR

Doğuş Otomotiv CEO’su Ali Bilaloğlu, Avrupa’daki gelişmelerin Türkiye ekonomisini yavaşlatması yönündeki beklentiler nedeniyle, 2012’de otomotiv pazarında ve Doğuş Otomotiv’in satışlarında  yüzde 15 daralma beklediğini söyledi. Ciro hedeflerinin yaklaşık yüzde 10 artışla 4.5 milyar TL olduğunu belirten Bilaloğlu, Krone ile treyler konusunda test üretiminin 2012’nin son çeyreğinde başlayabileceğini ifade etti.2011’in ortasında hedeflerini pozitif revize ettiklerini hatırlatan Bilaloğlu, “Hedefleri tutturacağız. 4 milyar TL ciro ve 100 binin üzerinde satış yapacağız. Toplam pazarı 850-870 bin adet arasında bekliyoruz. Pazara göre payımızı yüzde 12 civarında korumuş olacağız” dedi. Bilaloğlu, aralıkta kampanyalar ve şirketlerin filo yenilemelerinin etkisiyle pazarın güçlü olacağına ilikşin sinyaller aldıklarını söyledi. Milliyet Ekonomi