Ekol Lojistiğin intermodal operasyonlarını yerinde gören sorumlu yazı işleri müdürümüz Mutlu Doğan süreçleri bizim için kaleme aldı... 

“Yıllardır uluslararası rekabette firmalarımızın Avrupalı rakiplerine göre büyük dezavantaja sahip olduğunu söylüyoruz. Vizeler, geçiş yasakları, zorlamalar, geçiş belgeleri….. Birçok engel var önümüzde. Ekol Lojistik bu imkansızlık içerisinde, kanıksanmış düşünceleri tersyüz ederek Avrupalı firmalara adeta intermodal dersi veriyor. Anlayacağınız ders lojistik, konu intermodal, öğretmen de Ekol oldu.

Ekol Lojistik’in intermodal uygulamalarını yerinde görmek için firmanın davetlisi olarak bir basın gezisinde bulunduk. İlk etapta normal bir lojistik sürece şahitlik edeceğimizi düşünürken, Trieste Limanı’nın her yerinde Ekol logolu treylerleri görünce büyük bir başarının yazıldığını fark ettik. Bu da heyecanımızı daha da artırdı. 700 araç kapasiteli limanın büyük bir alanını kaplamış bu treylerlere  bir yandan Alternative Ro-Ro’ya ait gemi olan Qezban’dan inen treylerle eklenirken, diğer yandan da limana gelmiş olan trenler limandaki treylerle yükleniyor. Tren, 32 treyleri alarak Köln’e doğru ola çıkıyor, tabi biz de onlarla…

Trende Ahmet Musul, Ekol’ün intermodal  hizmetiyle ilgili rakamları paylaşarak hedeflerini anlatıyor. Musul’un anlatımıyla Ekol’ün Ro-Ro hizmeti bir mecburiyetten doğuyor. Ekol, konteyner-treylerleri  mevcut firmanın Ro-Ro gemilerine koymak istiyor ancak olumsuz yanıt alıyor. Bunun üzerine firma kendi Ro-Ro firmasını kuruyor. Arkası da çorap söküğü gibi geliyor.  Bugün kendi blok trenini işleten Avrupa’nın en büyük firması oluyor Ekol. Musul iki yeni Ro-Ro gemisini de filolarına ekleyeceklerini, Trieste’den kalkan tren sayılarının artacağını söylüyor. Tabi bunun yanında dünyanın en büyük gemilerinden biri olacak yeni bir Ro-Ro gemisinin yapımısı için de görüşülüyor. Ayrıca İngiltere’ye de blok tren taşıması yapılacak. Böylece Euro Tunel’den  kendi blok trenini geçiren ilk firma da Ekol Lojistik olacak.

Ekol Lojistik, Avrupa’da intermodal hizmette profesyonelleşmiş bir firma olarak bu alt yapısını  diğer firmalara açmaya açık. Geçiş belgeleri ve engellemeler yüzünden karayolunda kendine bir duvar örülmüş olan Türkiye için Ekol’ün bu hizmeti bir ilaç olacak desek abartmış olmayız. Zira Bulgaristan ile yaşanan sorunun ardından Kapıkule Sınır Kapısı kapanınca araçlar Ekol’ün Ro-Ro gemilerini kullanmışlardı. Kapasite nedeniyle küçük bir oran diğer firmalarının araçlarına açılmıştı. Yeni gemilerle birlikte  bu oran artacak ve Türkiye çok önemli bir alternatife kavuşmuş olacak. 

Ekol’ün intermodal hizmetiyle ilgili tüm bilgileri bu sayımızda ayrıntılarıyla okuyacaksınız.”

Gelecek sayımızda görüşmek dileğiyle…



 

- - - - - - -