Araç üreticileri ve bileşen tedarikçilerinin CEO'ları ve ilgili dernekleri - Avrupa Otomobil Üreticileri Birliği (ACEA) ve Avrupa Otomotiv Tedarikçileri Birliği (CLEPA) - Komisyon Başkan Yardımcısı Frans Timmermans ile görüşmeler yaptı. Görüşmelere Green Deal ve İç Pazar Komiseri Thierry Breton da katıldı.

ACEA Genel Direktörü Eric-Mark Huitema, “Endüstrinin bir numaralı önceliği pazarı yeniden başlatmak ve böylece AB'deki üretim tesislerinde üretimin devam etmesini sağlamaktır. Satışlardaki toplam çöküş göz önüne alındığında, araç üreticilerinin üretim tesislerini tamamen yeniden açmalarını ve insanları işlerinde tutmalarını sağlamak için güçlü bir piyasa uyaranı sağlamak çok önemli olacak” dedi.

Toplantıda ACEA ve CLEPA, Avrupa Komisyonu'nu piyasa koşullarının kıta genelinde uyumlaştırılmasını sağlamak ve bunları AB bütçesiyle desteklemek için ulusal filo yenileme planlarını koordine etmeye çağırdı.

CLEPA Genel Sekreteri Sigrid de Vries, “Tekerlekleri tekrar harekete geçirmeye çalışırken, acil çevresel, endüstriyel ve daha geniş toplumsal ihtiyaçları ele alan kazan-kazan çözümleri aramalıyız. Bu nedenle kurtarma önlemlerinin amacı iki kat olmalıdır: Sektörü yeniden başlatmak ve karbon nötrlüğü için gerekli olan ve gerekli olan tüm teknoloji çözümlerini kullanmak. Yenilenebilir enerji taşıyıcılarına ve altyapıya yapılan yatırımlarla birlikte bu, Yeşil Anlaşmayı ilerletmenin yanı sıra Avrupa'daki istihdamı ve endüstriyel aktiviteyi de koruyacak. ”

Araç ve komponent üretimi yavaş yavaş tekrar toplanmaya başlasa da, üye devletler arasında büyük farklılıklar var. Bu, Avrupa kıtasındaki tedarik zincirlerine dayanan bir endüstrinin toparlanmasını engelliyor. CEO'lar bu nedenle tüm değer zinciri boyunca faaliyetlerin ve yatırımların eşgüdümlü bir şekilde yeniden başlatılması konusundaki görüşlerini tekrarladılar.