Borusan Lojistik Genel Müdür Yardımcısı İbrahim Dölen çevreci çalışmalarının tüm hızıyla devam ettiğini belirterek, “Limanımızda yaptığımız çevresel etkileri ölçüyor ve çevreye olan zararlı etkimizi azaltmak konusunda çözümler yaratıyor ve uyguluyoruz. Kullandığımız araçların motor tipine, yaptığı kilometreye, taşıdığı tonaja göre ne kadar karbondioksit salımı yaptığını ortaya koyarak raporluyoruz” diyor. Yeşil lojistiğin yaptıkları tüm faaliyetlerde temel persfektif olduğunun altını çizen Dölen, “Türkiye-Avrupa arasında başlayan tarifeli tren taşımacılığı ile bir ilke imza attık. Multimodaltaşımacılık, çevre konusuna verdiğimiz önemin bir göstergesi. Bu uygulama ile Borusan Lojistik olarak sadece bu yıl 1 milyon 400 bin ağacın absorbe edebileceği kadar karbondioksit tasarrufu sağlayacağız” diyerek yaptıkları yatırımların çevreye olan etkisinin örneğini veriyor. 

Borusan Lojistik olarak operasyonlarını Çevre Yönetim Sistemi çerçevesinde gerçekleştirdiklerini aktaran İbrahim Dölen şunları söylüyor: “2004 yılında aldığımız ISO 14001 Çevre Yönetim Standardı, SGS tarafından belgelendirilmiş bulunuyor ve tüm faaliyetlerimiz bu belge kapsamında gerçekleşiyor. Özellikle yasalara uyum konusuna büyük önem ve titizlik gösteriyoruz. Mevzuatlara uyum ve mevzuatlarla ilgili değişiklikleri yakından takip ediyoruz. Mümkün olan en çevreci yöntemleri uygulamaya gayret gösteriyoruz.

Çevreci ekipmanlar kullanılıyor

Borusan Lojistik Türkiye’ye örnek oluşturacak Yeşil Liman hedefi için süreçlerinin tümünü çevreci yapıyor. “Rıhtım, iskele ve terminal elleçleme ekipmanlarımızın teknolojinin elverdiği ölçüde tamamı ya elektrikli yada elektrik dönüşümleri yapılmış durumda. Elektrikle çalışması mümkün olmayan ekipmanlarımızın da tamamını son Avrupa Birliği normlarına uygun şekilde yeniledik.

2012'nin başında liman kapalı alan depo aydınlatmalarının tümünü ve açık saha aydınlatmalarının yüzde 50'sini LED'li aydınlatmaya dönüştürdük. Belirli lokasyonlarımızdadimmer’lı (elektrik balanslı) aydınlatma sistemlerini kullanmaya başladık” diyen İbrahim Dölen, buradaki ekonomik kazanımdan çok doğal kaynakların kullanımından sağlanacak kazancın kendilerini daha mutlu ettiğinin altını çiziyor.

Yeşil Liman için tüm sürçlere çevreci dönüşüm

Dölen Yeşil Liman hedefi için yaptıkları çalışmaların devamını da anlatıyor: “Gemilerden Atık Alım Lisansı'nı aldık. Limanımıza yanaşan gemilere her türlü bertaraf olanakları sunarken, katı atıktan, sintine suyu ve tehlikeli atıklara kadar denizlerimizin temizliği açısından ciddi problem yaratabilecek her türlü atığı teslim alıyor ve doğaya zarar vermeyecek şekilde bertaraf ediyoruz. Ayrıca bu çerçevede atık alım alanları yarattık ve çevre bilincinin arttırılması amacıyla bir bilinçlendirme kampanyası başlattık. Önümüzdeki dönemde de bu tarz çevre dostu önlemler almaya ve operasyonlarımıza entegre etmeye devam edeceğiz.”

Filoya elektrikli araç takviyesi

Borusan Lojistik tüm iş süreçlerini tükenebilir kaynaklarda tasarruf, çevre kirliliğini engelleme gibi kriterlere göre kesintisiz olarak değerlendiriyor ve gerekli görülen noktalarda iyileştirmeler yapılıyor.İbrahim Dölen, taşımalarda kullandıkları araçların çevreci olmasını istediklerini, yeni araç alımlarında çevreci motor teknolojilerine sahip araçları tercih ettiklerini aktarıyor ve  bu yönde yatırımlar yaptıklarını söylüyor. Dölen “Euro 5 motorlu araçları tercih ediyoruz. Ayrıca filomuzda elektrikli araçların kullanımına başladık” diyerek yine örnek bir yatırım imza attıklarının bilgisini veriyor.

1 milyon ağaç

Borusan Lojistik sadece iş süreçlerini çevre koruma standartları açısından iyileştirmekle kalmıyor, birçok bağımsız proje ile çevrenin korunmasına katkı sağlıyor. ÇEKÜL ile imzalanan ‘7 Ağaç Ormanları’ protokolü ile Borusan Lojistik 1 milyon ağaç dikecek. Bir başka deyişle kampanya sonunda, toplam bin futbol sahası büyüklüğündeki alanı ağaçlandırmış olacak. Programın startı İzmir Ödemiş'ten başladı. Kampanya hakkında İbrahim Dölen şu bilgileri veriyor: “Öncelikle her yıl her çalışan için 7 ağaç dikiyoruz. Çalışanlarımızın her birinin doğum günü, yeni doğan bebekleri ve evlilik törenlerini de birer ağaç ile kutluyoruz. Ayrıca müşterilerimizin de kampanyaya dolaylı olarak katılımını sağlıyoruz. Gerçekleştirilen her 10 taşıma ve her 10 konteyner elleçlemesi için de birer ağaç dikiyoruz.”

Türkiye’deki limanlarda yeterli çevre bilinci yok

“Türkiye'deki çoğu liman maalesef yeterli seviyede sürdürülebilir iş yöntemlerine dönememiş ve yeterli çevresel bilinci oluşturamamış durumda” diyen Dölen şöyle devam ediyor: “Biz Borusan Lojistik olarak Türkiye'de sürdürülebilirlik ve "yeşiliş süreçleri" konusunda "benchmark" konumundayız ve bu konumumuzu yeterli görmeyip her an çevre duyarlılığımızı geliştiremeye yönelik yeni adımlar atıyoruz.

Limanlarımız sürdürülebilirlik ve tasarruf konusunda daha fazla bilinçlendirilmesi gerekiyor. Sürdürülebilir çözümler büyük oranlarda tasarruf sağlamasının yanı sıra çok büyük yatırımlar yapmadan, iş süreçlerinde küçük değişikliler yaparak da uygulanabiliyor. Bana göre Türkiye'de çevrecilik ve sürdürülebilirliğin yaygınlaşması ve bu konuda bir rekabet ortamının oluşması ülkemizdeki limanlar için oldukça yararlı olacaktır.”