Chep paletlerini Avrupa’da sürdürülebilir ormanlardan yapıyor. Aynı şekilde boş paletleri depolamak için özel bir nakliye sistemi kullanan Chep su sayede 1.600 ton karbondioksitin doğaya karışmasını engelledi.

Chep’in sunduğu hizmetlerin çevreci özelliklerini anlatan Chep Türkiye Genel Müdürü Emir Güçlü, tedarik zinciri verimliliğini artırmak isteyen şirketler için stratejik iş çözümü sunarken çevresel etkilerini azaltmalarına destek verdiklerini söylüyor.

Özellikle doğal kaynakları koruma amacıyla sürdürülebilir ormanların oluşturulması, paletlerde kullanılan kerestelerin bu ormanlardan temin edilmesi, palet havuzlama ve nakliye sistemleri sayesinde malzeme ve enerjiden tasarruf edilmesi ilkelerini savunduklarını aktaran Güçlü, “Bu sürdürülebilirlik prensipleri, Chep olarak bizim de iş yapma biçimimizin temelini oluşturuyor ve rakiplerimize karşı belirgin bir rekabet avantajı yaratıyor. Bu avantajımızı paydaşlarımıza anlatabilmek için de çevresel etkimizin ölçülmesi için bağımsız şirketlerle çalışıyoruz” diyor.  

“Chep’e özgü palet havuzlama sisteminin, yalnızca ürün bazında değil, hammadde üretiminden tedarik aşamalarına kadar başlı başına doğa koruma sürecine büyük katkısı var” diyen Güçlü şöyle devam ediyor: “Somut örnek vermek gerekirse; Chep’in çevresel etki ölçüm sistemi olan Leeds Üniversitesi denetimindeki “Environmental Calculator” üzerinden yürütülen çevre araştırmaları, Avrupa’daki sürdürülebilir ormanlardan elde ettiğimiz paletlerin ve baştan sona palet havuzlama sistemimizin, her sene iki milyon ağacın kesilmesini önlediğini ortaya çıkardı. Aynı şekilde 2010 yılında gerçekleştirilen Chep’in verimli nakliye operasyonları, 1.600 ton karbondioksitin doğaya karışmasını engelledi. Son on yılda Avrupa’da toplam 77 bin 430 hektara yayılan orman alanındaki 22,5 milyon ağaç, yine Chep’in sürdürülebilir palet havuzlama sistemi ve sürdürülebilir ormanlardan kereste temini sayesinde kesilmekten kurtuldu.”

Çevreci olduğunu raporladı

Brüksel merkezli çevre danışmanlık kuruluşu Intertek-RDC Environment'ın yaptığı araştırma ile Chep'in çevre üzerinde en az etkiye sahip palet havuzlama şirketi olduğunun ortaya konduğunu anlatan Emir Güçlü şu bilgileri veriyor: “Chep'in palet havuzlama sistemi ile sektördeki diğer alternatif yöntemlerin karşılaştırıldığı araştırma sonunda, palet havuzlama sistemiyle ortaya çıkan emisyon miktarı ve kaynak kullanımının, çok kullanımlık beyaz ahşap paletlerde tespit edilen miktarın yarısından daha az olduğu ortaya çıktı. Oluşan atık miktarının ise, tek kullanımlık beyaz ahşap paletlerin 18’de 1’inden daha az olduğu saptandı. Intertek-RDC Environment'ın yürüttüğü kapsamlı yaşam döngüsü değerlendirme çalışması, Türkiye’nin de aralarında bulunduğu 30 Avrupa ülkesinde tüketim ürünleri, taze gıda ve içecek gibi alanlarda en çok kullanılan Euro Palet (1200x800mm) ve Yarım Palet (600x800mm) ürünlerinin incelenmesine odaklandı. Çalışma, ağaçların kesilmesinden, ömrü sona ermiş ürünlerin geri dönüşümüne kadar tüm yaşam döngüsü boyunca paletlerin çevreye toplam etkisini değerlendirdi. İnceleme heyetinde, Solinnen'den bir yaşam döngüsü değerlendirme uzmanı, CPV Associés'ten bir lojistik uzmanı ve Avrupa Ahşap Palet ve Ambalaj Üreticileri Federasyonu'ndan (FEFPEB) bir palet uzmanı yer aldı.

Çalışma sonuçları, CHEP havuzlama çözümlerinin,  küresel ısınmaya yol açan CO2 emisyonları, asit yağmuru oluşumu, nehirlerdeki kirlenme, ozon tabakası delme potansiyeli, yenilenemeyen enerji tüketimi, ahşap tüketimi, mineral tüketimi, su tüketimi ve atık alanına gönderilen nihai atık gibi çevresel etkiler açısından analiz edilen ahşap palet sistemlerine kıyasla çok daha az olumsuz etki yarattığını ortaya koydu.

Bu araştırma, sürdürülebilirlik açısından CHEP'in pazar lideri olduğunu bir kez daha kanıtlamaktadır.  Yaşam döngüsü değerlendirme çalışması, Avrupa tedarik zincirinde yer alan bir paletin ambalajı, taşınması ve teslimatına ait toplam çevresel etkisini değerlendirmeleri için tedarikçilere sunulacak kapsamlı bilgileri de içermekle birlikte, çevresel etkimizi daha da azaltmak için hangi konulara odaklanmamız gerektiğine dair parlak fikirler vermektedir.

Sistemimizin çevresel etkisini ölçen bir diğer bağımsız denetim şirketi ise Amerika merkezli Franklin Associates’tir. Bu araştırma da CHEP olarak daha az atık oluşturduğumuzu, daha az enerji harcadığımızı ve daha az gaz emisyonuna yol açtığımızı kanıtladı.

Tüm bu veriler ışığında, CHEP olarak tedarik zincirimiz ve palet havuzlama sistemimizde de esneklik, sürdürülebilirlik ve şeffaflık ilkelerimiz ışığında hedefimiz, nakliye verimliliğimizi daha da arttırarak 2015’te emisyonumuzu 2010’a göre yüzde 20 oranında düşürmek.”

Lojistiğini de çevreci yapıyor

Lojistik operasyonlarını nasıl gerçekleştirdiklerinin detaylarını anlatan Güçlü , “Lojistik operasyonlarımızı planlarken sürdürülebilirlik ilkesini her zaman göz önünde bulunduruyoruz. Özellikle servis merkezlerimizi konumlandırırken araçlarımızın katettiği mesafeyi, dolayısıyla atmosfere yaydıkları karbondioksit gazını minimum seviyede tutmalarını sağlamak için ciddi bir çaba sarfediyoruz. Bunun dışında çevresel etkimizi en düşük seviyede tutmak için müşterilerimizle birçok ortak proje geliştiriyoruz. Bu projelerimizden biri nakliye işbirliği programımız. Bu program, müşterilerimizin ürünlerini boşalttıktan sonra merkezlerine boş olarak dönen tırlarının palet sevkiyatlarımızda kullanılmasını amaçlıyor. Bu sayede birçok tırın boş olarak seyahat etmesi önlenmiş oluyor ve katedilen toplam mesafeden önemli ölçüde tasarruf sağlanmış oluyor. Dünya çapında çalıştığımız 25 önemli müşterimiz bu proje kapsamında bizimle işbirliği yapıyor. Sadece 2010 yılında bu proje sayesinde araçların 1.6 milyon kilometre daha az yol kat etmelerini sağladık. Böylece çevreye 1.600 ton daha az karbondioksit yayılmasını sağlamış olduk” diye konuşuyor.