Ekol Lojistik CEO’su Tayfun Öktem, demiryolu, karayolu ve denizyolu taşımacılık sistemlerinin birleştirerek oluşturdukları intermodal çözümle; karayolunda kat ettikleri yolu azaltarak, karbondioksit, hidrokarbon, partikül ve nitrojen salımını minimuma indirdiklerini söylüyor. Bu taşımacılık tipinin kullanılmasıyla yük taşımacılığının karayollarından deniz ve demiryollarına kaydırıldığını aktaran Öktem şu bilgeleri veriyor:

Kilometre başına 1.1 kg CO2

“Deniz ve demiryoluyla taşınan her yük için sefer başına harcanan yakıt ve oluşan CO2 salınım miktarları, karayollarının kullanılması durumunda harcanacak yakıt ve ortaya çıkacak CO2 salınım miktarlarıyla karşılaştırılarak tasarruf olarak raporlanıyor. Tasarruf miktarının hesaplanmasında Euro 5 standartlarındaki çekiciler için emisyon oranları baz alınmaktadır. Buna göre Ekol araçları için ortalama yakıt tüketim miktarı, dolu treyler için kilometre başına 0.32 lt dizel ve 1.1 kg CO2emisyonu olarak kabul edilmektedir.

Yapılan tasarrufu müşterisine sunuyor

Günümüzde farklı taşıma modlarının bir araya getirildiği intermodal taşımacılık sistemi, çevreye olan zararı en aza indirgeme açısından oldukça önem arz ediyor. Bizler de 2008 yılında hayata geçirdiğimiz bu çevreci sisteme son derece önem veriyor ve yatırımlarla destekliyoruz. Her ay müşterilerimize de onların tercih etmiş olduğu intermodal taşımacılık ile yapmış oldukları tasarrufu raporlayarak bilgi sahibi olmalarını sağlıyoruz.”

Araç başına 5,5 ton co2 tasarrufu

İntermodal taşımacılık sistemi ile Avrupa ülkelerine ihraç edilen ve her bir gidiş-dönüş karayolu seferinde 7 bin kilometreye ulaşan mesafeler kat eden Türk mallarının, bu uzun yolculuğunun karayolu bölümünü 2 bin kilometreye düşürdüklerini aktaran Tayfun Öktem,

“Bu uygulamayla, kaynakların hızla tükendiği günümüz dünyasında, her seferde araç başına 1600 litre yakıt tasarrufu sağlarken, her ay milyonlarca ağaç kurtarmış oluyoruz” diyor.  

Aynı zamanda gürültü kirliliğinin önlenmesi, enerji tasarrufu ve karbondioksit izinin azaltılması konusunda büyük ölçeklerde tasarruf yapılabildiğini belirten Öktem “Her bir gidiş - dönüş seferde yarı-römork başına 5 bin kilometre daha az karayolu kat ediliyor. Böylelikle; her gidiş - dönüş seferde 1600 lt yakıt, 5520 kg CO², 25.86 kg Nox, 3.98 kg NMHC, 0.70 kg partikül tasarrufu sağlanmaktadır.

Bir diğer çevreci yeşil lojistik uygulamamız ise; “Filo Yenileme Projesi” dir. EURO 5 normları; NO (azot oksit), CO (karbon monoksit), HC (hidrokarbonlar) ve partikül emisyonlarını kademeli olarak azaltmaktadır. Ekol Lojistik Avrupa’nın dört bir yanında dolaşarak ticaretin sorunsuz işlemesini sağlayan araçlarının, bu esnada dünyaya verdiği zararı en düşük seviyeye indirmek için başladığı proje kapsamında; filosundaki bütün çekicileri 2011 yılsonu itibarıyla yenileyerek EURO 5 standartlarına uygun hale getirmiştir” diye konuşuyor.

Yeşil hareket gözardı edilemez

Öktem tüketici tercihlerinde çevresel kaygıların ön plana çıkmaya başladığına da vurgu yapıyor. “Günümüz koşullarında firmaların yeşil hareketleri göz ardı etmeleri mümkün görünmüyor” diyen Öktem şöyle devam ediyor:  “Tedarik zincirinin önemli bir oyuncusu olan Ekol olarak müşterilerimize değer katma anlayışıyla hareket ediyoruz. Bu doğrultuda sağladığımız çevreci operasyonlarla sadece Ekol özelinde bir yeşil hareket gerçekleştirmiyor, müşterilerimizin de daha yeşil olmasını sağlıyoruz. Müşterilerimizin çevre standartlarına uygun yollarla ürettiği ürünlerin lojistik aşaması en az aynı oranda çevreci olamazsa ürün başına ortaya çıkan karbondioksit salınımı artar ve yapılan çevreci üretimin bir anlamı kalmaz.

Biz bunun bilinciyle müşterilerimizin çevreci ürünlerini daha çevreci hale getirmek için çalışıyoruz.  Her ay müşterilerimize yüklerinin intermodal taşımacılık sayesinde elde edilen CO2 emisyonu ve motorin tüketimi tasarruflarını bildiriyoruz ve bu raporlar müşteri sevkiyat verilerine dayalı olarak sistemimiz tarafından düzenleniyor. Müşterilerimiz ayrıca kendilerine özel hesapları ile Ekol yazılımı olan Quadronet programı üzerinden tasarruflarını izleyebilmektedirler.”

Lojistik süreçler dışında çevreye yaptıkları katkıları da anlatan Tayfun Öktem şu bilgileri paylaşıyor: “2010 yılı sonlarında da Doğal Hayatı Koruma Vakfı WWF Yeşil Ofis Programı’na katıldık. Bu programa katılan ilk Türk firması olma özelliğini taşıyoruz. Program çerçevesinde sağladığımız elektrik ve su tasarruflarının yanı sıra atık yönetimi uygulamalarıyla ofis operasyonlarımızdaki zararı en düşük seviyeye çekiyoruz. 

Bu yıl da WWF ile önemli projeye daha imza attık. Dünya Saati uygulaması elçisi olarak, küresel iklim değişikliğine dikkat çekmek için son birkaç yıl olduğu gibi yine Kardelen Tesis’imizde 23 Mart 2013 Cumartesi günü bir saat boyunca ışıklarımızı söndürdük.

2012 yılını ise yeşil lojistik faaliyetlerimiz ile uyumlu önemli bir sosyal sorumluluk faaliyeti ile noktaladık. 2012 yılını uğurlarken, iş ortaklarımıza yeni yıl armağanı olarak verilebilecek en güzel hediyenin Türkiye’ye bir orman kazandırmak olduğuna inanarak, bu kapsamda TEMA Vakfı ile işbirliğine imza attık. İzmir – Urla’daki 5 bin fidanlık orman projesinin bilgilendirmesi hazırlanan geri dönüşümlü sertifikalarla iş ortaklarımıza yapıldı.”

2012 Eco Performans Ödülü

Ekol Lojistik, 2008 yılından beri çevreci ve sürdürülebilir projelere verdiği destek nedeniyle  Avrupa’dan Eco Performance 2012 ödülünü aldı. European Eco Performance Awards, şirketlerin çevreye duyarlılığının ekonomik iş modeline göre değerlendirilmesinin ardından hangi düzeyde uygulandığının ölçümlenmesi sonucunda veriliyor. Ekol, jüri tarafından ekonomik başarı, çevre ve sosyal sorumluluk olmak üzere 3 yaklaşımda değerlendirildi. Etkili hizmet ve verimli iş süreci çerçevesinde ele alınan ekonomik başarı yaklaşımında, çeşitli pazarlarda faaliyette bulunma, iş hacmi, uluslararası lokasyonlar ve toplam maliyet optimizasyonu gibi kriterler göz önünde bulunduruldu. Çevre yaklaşımında, etkin filo, telematik kullanımı, intermodal çözümler, karbondioksit salımının azaltılması, tedarikçilerle işbirliği, ileri izlenebilirlik araçları, yakıt sarfiyatı ve Euro 5 motor kullanımı gibi unsurlar sayesinde Ekol Lojistik'in çevreye olan katkıları göz önünde bulundurularak değerlendirme yapıldı. Sosyal sorumluluk yaklaşımında ise Ekol Lojistik'in, eğitim, aile desteği, kurum kültürü, sosyal etkinlikler, motivasyon ve ödüllendirme kriterleri değerlendirildi.