İstanbul Kalkınma Ajansı’nın desteğiyle,“Yeşil Üretim Temiz Gelecek” projesini başlatan İKMİB, kimya firmalarının üretim süreçleri ve ürün yaşam döngülerini analiz ederek, firmaları uluslararası rekabet seviyesine taşıyacak yöntem ve politikalar geliştirecek.

Boğaziçi Üniversitesi Sürdürülebilir Kalkınma ve Temiz Üretim Merkezi ile İstanbul İl Çevre Müdürlüğü ortaklığında yürütülen “Yeşil Üretim Temiz Gelecek” projesi, ürünlerin iklim değişikliği gibi çevresel etkileri ile enerji ve kaynak tüketimi üzerindeki etkileriniiyileştirmeyi amaçlıyor. Bir yıl sürecek projenin ilk aşamasında; plastik, sabun, kozmetik, boya ve organik-inorganik ürün gruplarında faaliyet gösteren firmaların ürünlerine Yaşam Döngüsü Değerlendirmesi (YDD) yapılacak. Ürünlerin üretim ve kullanım aşamalarında çevre kirliliğine neden olan, yüksek enerji ve hammadde gereksinimi süreçlerinibelirleyenbu değerlendirme, firmaların çevresel etkilerini kontrol altına alırken neye odaklanmalarıgerektiği konusunda da önemli ipuçları verecek. Çevresel performanslarını ve üretim süreçlerini iyileştirmek isteyen firmalar, Yaşam Döngüsü Değerlendirmesi (YDD) ile üretim süreçlerine yönelik birçok veriyi analiz edebilme fırsatı elde edecek. Değerlendirme sonuçları ise raporlanarak firmalara sunulacak.

İKMİB (İstanbul Kimyevi Maddeler ve Mamulleri İhracatçıları Birliği) Yönetim Kurulu Başkanı Murat Akyüz, kimya ihracatının artırılması için yaptıkları çalışmaların yanı sıra birçok projeye de öncülük ettiklerini belirtti. Akyüz, sözlerini şöyle sürdürdü: “Yeşil üretim kavramı günümüzün en önemli konularından biri. Uzun süredir çalışmalarını sürdürdüğümüz“Yeşil Üretim Temiz Gelecek”projemize bu anlamda çok inanıyoruz. Sektör firmalarımıza çevre performanslarını görmeleri açısından ciddi bir fırsat sunuyor. İstanbul Kalkınma Ajansı Bilgi Odaklı Ekonomik Kalkınma Mali Destek Programı kapsamında desteklenen projemiz ile sektörümüzdeki bilgi birikimi ve farkındalığı artırarak rekabetçiliği üst seviyeye taşımayı amaçlıyoruz.”