Mars Logistics kendi ihtiyaçlarını rüzgar ve güneş enerjisinden sağlamak için de çalışmalara başladı. Çevre için atılan en büyük adımlardan biri de büyük ses getiren intermodal projesi. Eylül 2012'de başlayan hizmet ile Türkiye’den deniz yoluyla İtalya Trieste’ye gelen mallar, demir yoluyla Lüksemburg’a ulaşıyor. Karbon emisyonlarında yüzde 75 azalma sağlayan hatta yeni hatlar da eklenecek. Bu hatta şu anda yılda 13 milyar gram karbondioksit tasarrufu sağlanıyor.

Mars Logistics Genel Müdürü Ali Tulgar, ‘Yeşil Lojistik’ kavramının dünyada 2000’li yılların başında son kullanıcıdan gelen baskılar sonucu; önce Amerika, daha sonra da Avrupa’nın gelişmiş ülkelerinde ortaya çıktığını belirterek  “Ülkemizde ne yazık ki Yeşil Lojistik kavramının önemi daha tam olarak anlaşılamamıştır” diyor.

“Lojistik hizmet veren firmaların çevreye daha az zarar vermek için ellerinde çok fazla alternatif olmamakla birlikte, taşıma esnasında kullanılan araçların çevreci olması, karbon salınımını azaltmanın en önemli yoludur” diyen Tulgar, Mars olarak gerek bundan önce yaptıkları yatırımlarda gerekse en son yaptıkları  200 adetlik Euro 5 motorlu otomatik şanzımanlı araç yatırımıyla çevreye en az zarar veren 1.500 adetlik bir filoya ulaştıklarının bilgisini veriyor.

İlk Euro 5 araç kullanan firma

Türkiye’de ilk Euro 5 araç yatırımı yaparak çevreyi gösterdikleri duyarlılığı ortaya koyduklarının altını çizen Ali Tulgar, “Mars Logistics, lastik filo yönetimi sistemi ile lastik yönetimini profesyonel olarak gerçekleştiriyor. Bu sayede, daha uzun ömürlü lastikler kullanılmakta, lastiklerin sürekli takip edilmesiyle, akaryakıt tüketimini de düşürmekte, böylece hem daha az atık lastik çıkmakta hem de karbondioksit salınımını azaltmaktayız” diyerek operasyonlarından kaynaklanan çevre etkisini minimize ettiklerinin üzerinde duruyor.

Gücünü rüzgar ve güneşten alacak

Mars Logistics’in hedefinin çevreye zararsız bir hizmet sunmak olduğunu anlatan Tulgar, bu yönde yapılan çalışmaları şöyle anlatıyor: “Çıkan tüm atıklarımızı ve atıllarımızı ilgili yasal yükümlülüklerin öngördüğü şekilde bertaraf ediyoruz. Ambalaj atıklarımız geri dönüşüme veriliyor. Kullandığımız atık sularımız arıtma sistemimizden geçtikten sonra deşarj kriterlerine uygun hale getirilip şehir kanalizasyon şebekesine bırakılıyor. İlerleyen yıllarla birlikte Mars Logistics olarak çevre hedeflerimiz, minimal karbon salınımı, tüm lokasyonlarında sıfır atıktır ve minimal doğal enerji kullanımıdır. Yeni hedeflerimiz arasında rüzgar enerjisi ve güneş enerjisinden kendi ihtiyaçlarımız gidermek de bulunmaktadır.”

Mars Logistics 14001 çevre belgesine sahip. Tulgar  şirket olarak standartları yerine getirip getirmediklerini sürekli iç ve dış denetimler ile kontrol altında tuttuklarını kaydediyor. Çalışanlara yönelik eğitimler de verdiklerini aktaran Tulgar, şirket içerisinde pil atık kutularının bulunduğunu kağıt tüketimini minimize etmek için özel bir proje geliştiridiklerini ve bu projenin Kalder Kalite Çemberi Konferansı’nda sunulduğunu söylüyor.

İntermodal taşımalar

Ali Tulgar, karayolu taşımalarının bazı noktalarında demiryolu ve denizyolu ile birleştirildiği intermodal taşımacılık şekilleriyle karbon salınımını azalttıklarını belirtiyor. Tulgar ayrıca filodaki araçların bakım ve tamir işlemleri sonucunda ortaya çıkan tehlikeli, inert ve geri dönüştürülebilir atıkların lisanslı firmalarca işlenmesi ve bertaraf edilmesi ile de çevreye önemli bir katkı sunulduğunu ifade ediyor.

Tedarikçilerinin de çevreci olmasını istiyor

“Tabi ki yalnızca kendi faaliyetlerimizi değerlendirmek yeterli olmamaktadır” diyen Tulgar,  hizmet ve ürün satın aldıkları tedarikçilerin ve taşeronların da aynı mentalitede olmasına dikkat ettiklerini anlatıyor: “Bizim tarafımızdan atıklar ne kadar kontrol altında tutuluyorsa onların da tutması; enerji tasarrufuyla ilgili çalışmalar yapması beklenir. Bu durum daima kayıtlarla ve kimi zaman yerinde yapılan denetimlerle kontrol altında tutulur. Çevresel duyarlılığın entelektüel bir düşünce tarzından öte zorunluluk olduğu bir döneme girmiş durumdayız. Attığımız her adımdan sonra bıraktığımız izler ileride ya bizim ya da bizden sonraki nesillerin karşısına çıkıyor olacak. Bu duyarlılığımız her zaman iş yapış biçimimizi belirleyen çalışma kültürümüzün bir parçasını oluşturacaktır.”

Demiryolu hizmeti ile çevre kazandı

Mars Logistics’in en önemli projelerinden biri de Lüksemburg’a yapılan demiryolu taşımacılığı.

Eylül 2012'de başlayan bu Intermodal hizmet ile Türkiye’den deniz yoluyla İtalya Trieste’ye gelen mallar, demir yoluyla Lüksemburg’a ulaşıyor. Ali Tulgar, Mars Logistics’in uluslararası taşımacılık alanında çığır açan bu yeni hizmeti sayesinde karayolu kullanımı olmadığı için yılda en az 13 milyar gram karbondioksit salınımının önüne geçtiklerini söylüyor. Hatla ilgili detaylı bilgi veren Tulgar şunları söylüyor: “ Haftada üç gidiş - dönüş seferi yapan Trieste ile Bettembourg arasındaki tren seferleri, Türkiye’deki çeşitli yerlerden alınan malların yüklendiği römorkları taşıyor. Römorklar, İstanbul, İzmir ve Mersin limanlarından gemi yoluyla Trieste’ye ulaştıktan sonra, trenle yola devam ediyor ve Bettembourg Multimodal terminalinden geçtikten sonra, Lüksemburg, Belçika, Hollanda, İngiltere, Fransa ve Almanya’daki çeşitli varış yerlerine ulaşıyor. Karayolu çözümlerine nazaran karbon emisyonlarında yüzde 75 azalma anlamına da gelen bu yeni rota, aynı zamanda zaman kaybını önlüyor ve olumsuz hava koşullarından etkilenmeyerek daha kaliteli bir hizmet sunuyor. 2013 yılında hedefimiz Lüksemburg hattının sefer sayısını kademeli olarak arttırmak olacaktır. Bunun için gerekli yatırımları planlıyoruz. Önümüzdeki dönemde ise Lüksemburg dışında Avrupa'da başka lokasyonlarda intermodal hizmetini hayata geçireceğiz.”