Bu hafta gerçekleşecek olan COP25 BM iklim konferansı vesilesiyle, Avrupa’nın kamyon üreticilerinin CEO’ları, karbon nötr ve sıfır emisyonlu yük taşımacılığına geçişi sağlamak için tam taahhütlerini tekrar onayladılar.

Bu yılın başlarında, AB, 2025 (-15%) ve 2030 (-30%) 'da uygulanacak ağır hizmet taşıtları için ilk CO2 standartlarını benimsedi. Bu CO2 hedefleri, tüm üreticilerin alternatif güç aktarma organlarına yatırım yapmaya odaklanmasını ve büyük ölçüde yatırımlarını artırmasını zorunlu kılıyor. Nitekim, günümüzde düşük ve sıfır emisyonlu kamyonların artan bir teklifi zaten mevcut ve yakın gelecekte çok daha fazlası boru hattında.

ACEA Ticari Araç Kurulu Başkanı ve CNH Endüstriyel Ticari Araçlar Başkanı Gerrit Marx, “Bugün toplam taşımacılık işletmecisi filosuna baktığımızda, pazarın son derece kısa bir süre içinde tamamen dönmesi gerektiği açık” diyor.

ACEA tarafından yayımlanan yepyeni veriler, günümüzde Avrupa yollarındaki tüm ağır ve orta kamyonların (% 3,5'in üzerinde) bugün% 98,3'ünün dizelle çalıştığını gösteriyor. Elektrikle çalışan araçlar, dolaşımdaki tüm kamyonların (% 0.01 veya her 10.000 araçtan biri) önemsiz bir kısmını ve AB'deki tüm kamyonların yaklaşık% 0.4'ünün doğal gaz kullanıyor.

Marx, AB politikasını, “Bu şaşırtıcı tabloyu dönüştürecek ve geniş çapta düşük ve sıfır emisyonlu araçlara geçiş yapması için nakliyatçıları ikna edeceksek, acil olarak tutarlı ve öngörülebilir politika önlemleri paketi getirmesi gerekiyor” diyor.

Örneğin bugün tamamen bulunmayan kamyonlar için özel şarj ve yakıt ikmali altyapısının hızlı bir şekilde piyasaya sürülmesini ve bu araçları nakliye operatörleri için ticari olarak uygulanabilir ve rekabetçi bir seçenek haline getirerek anlamlı bir şekilde teşvik etmeyi ve böylece filo yenilemesini teşvik edilebilir.

Eurovignette Direktifinin revizyonu ayrıca karayolu kullanıcı ücretlerinin CO2 emisyonlarıyla farklılaştırılmasına izin vermeli. Marx, “Üye devletlerin tüm bu alanlarda oyuna adım atması gerekiyor” dedi.

“Düşük ve sıfır emisyonlu araçlar için gerçek pazar talebi yaratmak şimdi öncelik olmalıdır. Öte yandan, üreticiler için satış kotaları, taşımacılık şirketlerini alternatif motorlu kamyonlar almaya teşvik edecek hiçbir şey yapmaz ”diyor.

ACEA’nın yeni raporuna göre Kullanılan Araçlar - Avrupa 2019 ’, AB’nin yollarında 6,6 milyon kamyon var. Polonya, 1,1 milyondan fazla kamyonla, AB'deki en büyük kamyon filosuna sahip, ardından Almanya ve İtalya yakından takip ediyor. Raporda ayrıca, AB kamyon filosunun hızla eskidiğini gösteriyor. Kamyonlar şu anda Avrupa Birliği'nde ortalama 12.4 yaşında, 2013'teki 11.7 yılına göre.