Hedef son derece açık: Toplam sahip olma maliyetini (TCO) büyük oranda sınırlayarak aynı anda filoların hem zamandan ve paradan tasarruf etmesini hem de daha yeşil olmasını sağlamak. Elbette, şehir otobüslerinin kullanım ömrünün rahatlıkla 12, 15 yıla ve hatta daha fazlasına çıktığı bilindiğinden, ilk yatırım toplam sahip olma maliyetinin (TCO) tamamını yansıtmıyor.

Alcoa'nın dövme alüminyum jantları Lothian'ın bir dizi hibrit otobüsüne takıldı. Ardından Lothian gerekli parametreleri çelik jant takılan otobüslerle sistematik olarak ölçüp karşılaştırdı. 6 ila 7 ay sonra etkileyici bulguları elde ettiler.

Çelik janttan Alcoa alüminyum jantlara geçiş yapmak, değiştirme maliyetlerini olumlu etkiledi. 3-4 ayda bir çelik jantların sökülmesi ve kirecinin giderilmesi gerekiyor. Alüminyum jantlar paslanmadığından yeniden boyamaya gerek kalmıyor.

İkincisi, alüminyum jantlar sayesinde temizlik süreleri minimuma indi. Özellikle de jantlar Dura-Bright® olduğunda. Bu jantlar yalnızca her gece hafif bir temizlik gerektiriyor. Çünkü yol kiri son derece kolay çıkıyor. Maliyet tasarrufu yine garanti edildi.

Lothian, ayrıca ekstra ağırlık tasarrufu da sağladı. Bu değer 6 tekerlekli tipik bir otobüs için 93 kg'a kadar değişebiliyor. Alcoa jantların çelik eşdeğerlerinden daha hafif olması, hibrit ve e-otobüsler açısından daha da güçlü bir avantaj sağlıyor (pil otonomisi). Modern otobüslerde daha fazla teknoloji standart bir özellik haline geldiğinden boş ağırlık artıyor: Lityum İyon Pil, ağırlığa rahatlıkla 400-500 kg ekliyor. Euro 6 Motorlara gelince, 85 ila 125 kg'lık bir ekstra ihtiyacın göz önünde bulundurulması gerekli. Dövme alüminyum jantlar bu ağırlık artışıyla mücadele için basit ve acil bir yol sunuyor.

6-7 aylık bir dönemde Lothian, hibrit otobüslerinde yüzde 1'in üzerinde önemli yakıt tasarrufları sağlamayı başardı. Bu da daha fazla maliyet tasarrufu anlamına gelmekte ve daha yeşil bir çevreye açıkça katkıda bulunuyor.

Peki, bu bilgiler aslında neyi gösteriyor? Dövme alüminyum jantların tercih edilmesi tartışmasız avantajlar sağlıyor. Yalnızca şehir otobüsü filoları ve otobüs oem'leri için değil, aynı zamanda şehirler, belediyeler, vatandaşlar ve vergisini ödeyenler - daha da önemlisi - çevre için. Paris COP21 hedeflerini unutmadan, toplu taşıma konusunda daha fazla insanın katılımını sağlamamız gerekiyor. Alüminyum jantlar yalnızca temiz ve güzel bir görünüme sahip değildir. İyi bir kazanımdan daha fazlasıdır. Aslınsa, toplu taşımanın imajını ve çekiciliğini bir bütün olarak artırmaya yardımcı oluyor. Ancak bu durum JWL testinden geçtikleri ve onaylandıkları gerçeğini değişmiyor. Japon JWL testinde 50 km/sa hızda yüksek bir kaldırıma çarpan bir otobüs simüle ediliyor. Çelik jantlar hava kaybederken, Alcoa jantlar değişmeden kalıyor; bu da taşıt Alcoa alüminyum jantlarla donatıldığında sürücülerin ve yolcuların güvenliğinin garanti edildiği anlamına geliyor.

Lothian, Alcoa jantlarını 2011'de kullanmaya başladı. Test sonuçlarını göz önünde bulundurarak, Alcoa markasını Volvo hibrit otobüslerinde belirtmeye devam edecek. 2016 yazı itibariyle, 115 otobüs Alcoa'nın en iyisi ile yola koyulmuş olacak. Son teknolojiye sahip bir şehir otobüsü filosu için sahadaki tüm zorluklarla mücadele etmek üzere mükemmel bir kombinasyon.