TREDER Başkanı Kaan Saltık, geçtiğimiz yılın en önemli gelişmesinin ADR Yönetmeliği’nin yayınlanması olduğunu söyledi. TREDER’in ADR sürecinde çok önemli bir rol oynadığına dikkat çeken Saltık, 2018 yılına kadar taşımacılık sektöründe önemli bir dönüşüm yaşanacağını ifade etti.

Treyler Zirvesi’nin sürece çok önemli katkı yaptığını belirten Saltık, değerlendirmelerini şöyle sürdürdü: “Tehlikeli Maddelerin Taşınmasında Yeni Dönem başlığı altında düzenlediğimiz zirve çok başarılı geçti. Konu tüm kesimler tarafından ele alındı. Konuşmacılarla birlikte 50’yi aşkın kişi söz aldı. Öneri ve düşüncelerini dile getirdi. Zirvenin kamuoyundaki farkındalık yaratma amacımıza çok katkı sağladığını söyleyebilirim. Bu zirveyi her yıl düzenlemeyi planlıyoruz. Bu yıl da ATP konusunda yapabiliriz.”

ATP ile milyarlarca lira tasarruf yapılabilir

ATP’nin ADR’den çok daha kapsamlı olduğuna dikkat çeken Kaan Saltık, gıda taşımalarında sağlanacak standart ile milyarlarca liralık tasarrufun sağlanacağına dikkat çekti.

“Yapılan araştırmalar ürünlerin tarladan sofraya kadarki süreçte yüzde 30 oranında kayba uğradığını gösteriyor” diyen Saltık, açık kasalarda sebze ve meylerin taşınmasında çok önemli kayıplar yaşandığını ifade etti. Özellikle soğuk zincir uygulamalarının sağlıklı işlemesi için ATP standartlarının biran önce uygulanması gerektiği belirten Saltık, ATP Konvansiyonu hakkında şu bilgileri verdi: “Bozulabilir Gıda Maddelerinin Uluslararası Taşımacılığı ve bu tip taşımalarda Özel Ekipmanların Kullanımı Antlaşması” orijinal adıyla “The Agreement on the International Carriage of Perishable Foodstuff and on the Special Equipment to be used for such Carriage” 1 Eylül 1970 tarihinde Cenevre’de imzalandı. 21 Kasım 1976’da yürürlüğe girdi. Antlaşma Fransızca baş harfleri olan ATP olarak da biliniyor. Türkiye, bu antlaşmaya 10 Mayıs 2012’de Resmi Gazetede yayınlanan 6298 No.lu ‘Bozulabilir Gıda Maddelerinin Uluslararası Taşımacılık Faaliyetlerinde Kullanılacak Özel Ekipmana İlişkin Kanun’ ile taraf olmasına rağmen, bildiğimiz kadarıyla henüz, ilgili Bakanlıklarda ADR’deki gibi bir yapılanma yok.”

Merdivenaltı siliniyor

Türkiye’nin kaliteli treyler ihtiyacının artarak devam ettiğini belirten Kaan Saltık, TREDER üyelerinin pazardaki payının sürekli arttığını ve 2013 yılında yüzde 70’in üzerine çıktığını vurguladı. “Merdivenaltı üreticiler sektörden siliniyor” diyen Saltık, bundan en önemli sebebin uluslararası standartların Türkiye’de uygulanması olduğunu dile getirerek şunları söyledi: “Türk treyler sektörü,  dünyada en büyük treyler pazarları içinde ilk 10’da ve yılda 30 binden fazla treyler üretebilecek potansiyele sahip. Türk treyler sektöründe, ülkemizi,  bölgenin üretim üssü olarak gördüğümüzü her zaman dile getirdik. Bugün,  Türk Treyler üreticilerinin, bölgenin her türlü treyler ihracatını karşılayacak ve hemen hemen her türlü treyleri üretecek bilgi birikimi ve kapasiteye sahip. Başta Avrupa Birliği ülkeleri olmak üzere, Rusya’dan Orta Doğu’ya ve Türki Cumhuriyetleri’nden Afrika’ya kadar 40’a yakın ülkeye treyler ihraç edebiliyoruz. TREDER’in 8 üyesi ADR’li tanker üretebilecek altyapı ve bilgi birikimine sahip. Bu Türkiye ekonomisi için önemli bir güç.”

Dövizin artışı maliyetleri doğrudan etkiliyor

2014 yılı öngörülerini de paylaşan Kaan Saltık, döviz kurunun yükselmesi ile ürünlerin maliyetlerinin doğrudan etkilediğini ve maliyetlerin arttığına değindi. Kurların dalgalanmasıyla da tüketicilerin kararsızlığının devam edeceğini belirten Saltık, “Türkiye ihracata dayalı büyüme ekonomisiyle dış ticareti aktif olan bir ülke. Dolayısıyla uluslararası taşımacılık bu döviz dalgalanmalarından çok etkilenmeyecek. Çünkü TL’nin değer kaybetmesi ihracatta rekabet avantajı da sağlayabilir. Dolasıyla uluslararası taşımacılar filolalarını büyütmeye ve yenilemeye devam edecek. Ayrıca uluslararası taşımacıların tren için yeni treyler yatırımlarına da hız verecekler.  Ancak bu yıl için başta ADR’li tanker ve inşaat sektörüne yönelik ürünler veya tek tekçi diye tabir ettiğimiz bireysel taşımacılar yatırımlarını yılın ikinci çeyreğine erteleyebilir. Treyler üreticileri olarak her türlü pazar koşuluna göre hazırlıklı olmalıyız. Yıl içinde doğabilecek hem riskleri hem de fırsatlar için planlama yapmalıyız” dedi.

TIREXPO sektöre basamak atlatacak

Bu yıl içinde Türk treyler sektörünün TIREXPO ile hakettiği fuara da kavuşacağını belirten Saltık, TREDER ve CNR’ın bu konuda önemli bir işbirliğine gittiğini ve bunun sonuçlarını hep birlikte alacaklarını ifade etti. “TREDER üyelerinin büyük çoğunluğu fuara katılım gösterecek. Hem ürünleri hem müşteri portföyü ile fuara önemli bir değer katacak” diyen Saltık, “Batı ve Doğu Avrupa, Ortadoğu, Türki Cumhuriyetler ve Kuzey Afrika’yı kapsayan coğrafyada Türk treyler sektörü, artık üretim merkezi haline geldi. TIREXPO ile bütün bu bölgelere hitap edecek uluslararası bir fuar yapmak sektörün önünde çok önemli bir basamak olacak” şeklinde konuştu.