ÖTV artışı, K2 ve SRC Belgesi zorunluluğunun yarattığı maliyetler, finansal kiralamanın yasaklanması gibi nedenlerle kan kaybeden hafif ticari araçta tercihler ucuz binek otomobile kayıyor. Yılın geride kalan bölümünde binek otomobil satışlarında yüzde 20 artış yaşanırken, hafif ticari araç pazarı yüzde 7 düşüş gösterdi. Bu durum ‘Avrupa’nın ticari araç üretim üssü’ konumundaki Türkiye’nin bu alandaki rekabet gücünü tehdit ederken, Türkiye’de hafif ticari araç üretiminin iddialı firmalarından Ford Otosan’ın Genel Müdürü Haydar Yenigün’den uyarı geldi.

Elması kaybetmek üzereyiz

Yenigün “Bugün Türkiye, yaptığı üretimlerle hafif ticari araçta bir üs olmayı başardı. Bu konuma gelmenin çok büyük bir değeri var. Bu bir elmas. Biz ise bu elması kaybetmek üzereyiz” değerlendirmesini yaptı. “Son 10 yıldır hafif ticari araç üretimiyle çok başarılı bir çizgi, değer yakaladık” diyen Yenigün “Vergi artışları, K Belgesi, SRC, her yıl TUV zorunluluğu gibi uygulamalar alıcıları etkiliyor. Sonuçta hafif ticari araçta yüzde 13’lük bir kayıp var. Bu hafif ticariden otomobile gitti. Bir başka deyişle ithal otomobildeki yaklaşık 10 puanlık artış buradan geldi. Bu durum bizi çok zorluyor” diye konuştu.

Yenigün, iç pazarda ticari araç tarafında yaşanan daralma nedeniyle üretimde rekora ulaşamayacaklarını söyledi. Eskişehir ve Kocaeli’den sonra üçüncü fabrika olan Yeniköy’de yeni hafif ticari araçları Courier’nin üretimine başlayacaklarını belirten Yenigün “İki aracımız peşpeşe pazara sunulacak. Yeni Transit ve Courier bizim için çok önemli modeller. Ford Otosan’ın daha çok üretmesi lazım. 2014’ün ilk yarısında Courier ve yeni Transit devreye girecek. Üretimimiz 3 vardiyada 400 bin adede yükselecek” dedi.

Zor yılda ihracat rekoru

Türk otomotivin en büyük ihracat pazarı Avrupa’da kan kaybı dinmek bilmiyor. Satışlar son 23 yılın dibinde. Türkiye’deki üreticiler alternatif ihracat pazarları bularak, AB’deki krizi en zararla atlatmaya çalışıyor. Ford Otosan S. Arabistan, Körfez ülkeleri, Meksika, Kostarika gibi ülkelere ilk kez ihracata başlayarak, Avrupa’daki krizden etkilenmedi. Hatta Ford Otosan alternatif pazarlar sayesinde bu yıl ihracat rekoru kırmaya hazırlanıyor.  Haydar Yenigün, iç pazarda ticari araç satışlarının düştüğünü ancak ihracatın rekora doğru gittiğini açıkladı.

222 binin üzerine çıkacak

Genel Müdür Haydar Yenigün “AB ülkelerinde satışlar düşüyor. Biz de farklı pazarlara yönelerek, bu kaybımızı önledik. İhracatta adet bazında en yüksek seviyeye ulaşacağız” dedi.  Ford Otosan, küresel ekonomik kriz öncesinde, 2007 yılında 222 bin adet aracı yurtdışına göndererek, ihracat rekoru kırmıştı. Şirket, 2013 yılında 222 bin adedin üzerine çıkarak, rekorunu egale etmiş olacak.

Suzuki’den 51.600 liraya S-Cross

Global düzeyde Volkswagen Grubu’na satışı gündeme gelen ancak daha sonra yoluna tek başına devam eden Suzuki, Türkiye’de hızlanmaya hazırlanıyor. Suzuki Genel Müdürü Engin Kubilay’ın deyimiyle son yılları ‘karanlık bir odada’ geçiren Japon marka, 26 Eylül’de piyasaya süreceği S-Cross modeliyle, aydınlık günlere ulaşmayı hedefliyor. Son iki yılda öncelikle satış ve satış sonrasına yönelik yeniden yapılanma sürecini tamamladıklarını kaydeden Kubilay, bu çerçevede 13 yeni bayi anlaşması yaptıklarını belirtti. Kubilay “2011 yılında bin 340, 2012 yılında bin 800, 2013’te ise 2 bin 600 araç satışı yaptık. Bayilerimize markayı yüzde 1’lik pazar payına oturtma sözünü verdik. Önümüzdeki yıl 4 bin 500’e ulaşacağız. En önemli kozumuz S-Cross olacak” dedi.

Bu hafta piyasada

26 Eylül itibariyle satışa sunulacak S-Cross’un satış fiyatı 51 bin 600 liradan başlarken, otomobilin en pahalı versiyon 85 bin lirayı bulacak. 5 yıl 150 bin kilometre garanti ile satılacak S-Cross’un en önemli artısı dizel ve benzinli versiyonlarla geniş bir motor yelpazesine sahip olması. S-Cross’un motor yelpazesi 1.6 Dizel ile 1.6 Benzinli Düz ve Otomotik vites seçeneklerini barındırıyor. Ayrıca hem dizel, hem de benzinli araçlarda 4x2’nin yanında, 4x4 opsiyonu da sunulacak.

Çinli otomotivcilere davet

Uludağ Otomotiv Endüstrisi İhracatçıları Birliği’nin (OİB) organizasyonunda ve Taşıt Araçları Yan Sanayicileri Derneği’nin (TAYSAD) desteğiyle Çin’de temaslarda bulunan otomotiv endüstrisi, burada en üst diplomatik seviyede ağırlandı. Parlamento binasında düzenlenen 7.Çin Halk Cumhuriyeti Uluslararası Otomotiv Parçaları Geliştirme Forumu’nda TAYSAD Başkanı Mehmet Dudaroğlu ile OİB Yönetim Kurulu Üyesi Cengiz Kabatepe, Türkiye’nin 2023 hedeflerine dikkat çekti. Kabatepe, Çinli otomotivcileri işbirliğine ve Türkiye’ye yatırıma davet etti.