Türkiye’de ilk defa Bozankaya tarafından üretilen ve Malatya Büyükşehir Belediyesi tarafından hizmete sunulan Trambüs sistemi, Toplu Taşıma konusunda dünyanın gözünü Malatya’ya çevirdi.  Uluslararası Toplu Taşımacılar Birliği (UITP) tarafından organize edilen ve Malatya Büyükşehir Belediyesi ev sahipliğinde gerçekleştirilen ‘Uluslararası Troleybüs Sistemleri Çalıştayı’nda yerli trambüsler tam not aldı.

Toplu taşımacılık sektöründe dünyadaki en büyük sivil toplum kuruluşu olan Uluslararası Toplu Taşımacılar Birliği (UITP), ‘Uluslararası Troleybüs Sistemleri Çalıştayı’nı Türkiye’de ilk yerli üretim olarak hizmete sunulan trambüs projesi kapsamında Malatya’da düzenlendi. Malatya Büyükşehir Belediyesi ev sahipliğinde düzenlenen çalıştayda Bozankaya da üretici firma olarak yer aldı. Çalıştaya Almanya’dan Suudi Arabistan’a Latin Amerika’dan İngiltere’ye kadar farklı ülkelerden ve Türkiye’deki belediyelerden üst düzey toplu taşımacılık yetkilileri katıldı.
‘Uluslararası Troleybüs Sistemleri Çalıştayı’nda ilk olarak MOTAŞ Genel Müdürü Enver Sedat Tamgacı bir konuşma yaptı. 
Toplu taşıma hizmetlerinin, ağır hasta taşıyan bir sağlık görevlisi titizliğiyle yapılan bir hizmet olduğunu söyleyen Enver Sedat Tamgacı, şehrin gelişmişliğinin toplu taşım hizmet kalitesi ile orantılı olduğu bilinciyle ulaşımda hizmet kalitesini en üst seviyeye çıkarmak için çalıştıklarını söyledi. Yapılan araştırmaların mevcut enerji kaynaklarının zamanla yetersiz kalacağını veya tükeneceğini gösterdiğini kaydeden Enver Sedat Tamgacı, “Bu yüzden sürdürülebilir ulaşım adına Trambüs sistemini hayata geçirmeye karar verdik. Ulaşım sistemleri hakkında raporlar hazırladık. Bu raporlarda Malatya'nın yıllara göre nüfus artış hızı da göz önünde tutularak, hiçbir zaman metro veya hafif raylı sistem ihtiyacı olmayacağına, troleybüs sisteminin Malatya için en uygun alternatif olduğuna karar verdik,” dedi.

Daha önce Ankara, İzmir ve İstanbul’un Troleybüs kullandığını, ancak elektrik kesintisi ve teknoloji zayıflığından dolayı vazgeçildiğini hatırlatan Enver Sedat Tamgacı, “Ancak günümüze geldiğinde yeni nesil troleybüs sistemi kendini yenilemiş, geliştirmiş olarak karşımıza çıkmaktadır,” şeklinde konuştu.

Sadece Malatya’nın değil, Türkiye’nin projesidir

Ankara OSTİM Sanayisi Yönetim Kurulu Başkanı Orhan Aydın ise yaptığı konuşmada ‘Uluslararası Troleybüs Sistemleri Çalıştayı’nın önemini belirterek, desteklemek için Malatya’ya geldiklerini söyledi. Aydın, özetle; “Bu proje sadece bir Malatya projesi değil, Türkiye’nin projesidir. Türkiye’deki yerel yönetimlerimize bir örnek olduğuna inandığımız için bu projeyi destekliyoruz. Türkiye’de raylı sistemler ve toplu taşıma araçlarının inanılmaz bir gelişme trendi var. Ancak ihtiyaçların hepsini yurt dışından sağlamak durumundaydık. Toplu taşımacılıktaki taleplerin kendi yerli imkanlarımızla karşılanacağına inanıyoruz. Malatya’da alkışladığımız bu projeyi yerinde incelemekten oldukça mutluyuz. Bu özel projeye yüreğini, imzasını koyanlara, teknik elemanlara ve Büyükşehir Belediye Başkanımız Sayın Ahmet Çakır’a canı gönülden tüm Türk Sanayicileri adına teşekkürlerimizi sunmak için bu kürsüye çıktım. Kendilerine bir çığır açtıklarını söylemek istiyorum. Bu açılan çığır diğer belediyelerimize örnek olacaktır. Sadece Malatya’da kalmayacak, diğer şehirlerimize de yaygınlaşacaktır,” dedi.

 Kısa sürede İstanbul’da da hayata geçireceğiz

İstanbul Büyükşehir Belediyesi İETT Genel Müdürü Mümin Kahveci ise yaptığı konuşmada, İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin kısa sürede Troleybüsü hayata geçireceklerini söyledi. İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin 1950’li yıllarda troleybüs hizmeti vermeye başladığını ancak alternatif teknolojileri denemek adına yıllar sonra şebekeleriyle birlikte sistemden kaldırıldığını belirten Mümin Kahveci; “Ama tekrar 1990’lı yıllardan sonra bu sistemlere geri döndük. Sebebi de son derece mantıklı ve gerçekçi. Yaptığımız işin ve aynı zamanda Malatya’nın bu projeyi seçmesi hakikaten başarısını da bir anlamda göstermiş oluyor. Hem çevreci, hem de erişilebilir bir proje. Ayrıca yüzde yüz tasarımı yerli mühendislerle yapılmış. İşletmesi de profesyonel işletmeciler tarafından yapılan, aylardır da profesyonelce işletilen bir kuruluşla bir sistemle karşı karşıyayız. Biz de İstanbul’da benzer sistemleri hızla hayata geçiriyoruz. Bizim de 727 km gibi 2019 yılına kadar hayata geçireceğimiz raylı sistemlerimiz var. Ayrıca troleybüsü de İstanbul'da çok kısa sürede hayata geçireceğiz. Onun fizibilite çalışmalarını bitirdik. Önümüzdeki dönemde de bununla ilgili çalışmalara başlayacağız,” şeklinde konuştu.

Trambüs’te %80’in üzerinde memnuniyet var

Malatya Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Çakır ise yaptığı konuşmada, Malatya ile ilgili özet bilgiler verdi. Çalıştaya yurt dışından ve Türkiye genelinden ulaşım konusunda yetkili kişilerin katıldığını ve bu vesile ile Malatya’nın tanıtımına da katkı sunulduğunu kaydeden Başkan Çakır, katılımcılara teşekkür etti.

Büyükşehir statüsü ile birlikte il genelinden sorumlu olan Büyükşehir Belediyesi’nin her alanda olduğu gibi ulaşım alanında da sorunların çözümü için çalıştığını kaydeden Başkan Çakır, “Şehirlerin bir bütün halinde gelişmesi büyükşehir olarak büyük bir fırsatı doğurmuş oldu. Merkezden sorumlu olduğumuz kadar kırsalın da sağlıklı bir çözüme kavuşturulması düşünülmesi gerekiyor. Ülkemizin bütün illerinin de aynı etki altında olduğu, kırsaldan kente göçün devam ettiği bir süreci yaşıyoruz. Son 20 yıldır kırsaldan kente aşırı bir göç var. Kentte yaşayan nüfus oranı yüzde 65-70'leri buldu. Bizler şehrin imar ve altyapısından olduğu kadar en önemli konulardan birisi olan ulaşımdan da sorumluyuz. Merkezdeki ulaşım, genel ulaşımın bel kemiği durumunda. Dolayısıyla bu sistem üzerinde uzun yıllar çalıştık. Malatya ulaşımını hem ekonomik anlamda, hem de önümüzdeki yıllardaki nüfus kriterlerini göz önüne alarak, Malatya’ya en uygun ve en ekonomik ulaşım sisteminin hangisi olduğu noktasında çalışmalar yaptık. Yapılan çalışmalar neticesinde ortaya çıkan sistemin troleybüs olduğuna karar verdik. Bu çalışmalar sırasında UITP’deki yetkililer de bize yardımcı oldular, öncülük ve rehberlik ettiler, onlara teşekkür ediyorum. Şu anda araçlarımız çalışmaya başladı. Neticede belki hedeflemiş olduğumuz yatırımı henüz tamamlamadık. Şu anda birinci etapta dahi araç eksikliğimiz var. Araç takviyesi yapmamız gerekiyor. Tercih son derece yüksek. Yaptığımız anketlerde yüzde 80’in üzerinde memnuniyetlik var. Bu da bize güç ve moral verdi” dedi.


Konuşmaların sonunda UITP Troleybüs Komitesi Başkanı Sergei Korolkov Malatya Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Çakır’a plaket verdi.

Açılış konuşmalarının ardından Avusturya/Salzburg’dan Troleybüs Şirketi eski Genel Müdürü Gunter Mackinger, ‘Dünya’da Troleybüse Genel Bakış’ konulu bir konuşma yaptı. 20. yüzyılın başlarından beri dünyada kullanılan troleybüs ve elektrikli araçlar hakkında geniş bilgiler veren Mackinger, Troleybüsün bir seçim yatırımı değil, çocuklar ve gelecek için yapılan bir yatırım olduğunu söyledi.

Yerli üretim Trambüs’lerimize ilgi büyük

Bozankaya olarak dünyanın en büyük araştırma ve danışmanlık gruplarından biri olan Frost & Sullivan tarafından “2015 Avrupa’da Yılın Şirketi” seçildiklerinin altını çizen Bozankaya Yönetim Kurulu Başkanı Aytunç Günay; “Türkiye’deki ilk yerli Trambüs, yerli tramvay ve elektrikli otobüs üreticisi olarak Avrupa’da yılın şirketi seçildik. Yerli üretim araçlarımız ile uluslararası arenada bu denli büyük ilgi görmek çalışmalarımız için ayrı bir motivasyon oluyor. Tamamen Türk mühendislerinden oluşan ekibimiz ile geliştirip ürettiğimiz yeni nesil araçlarımız, toplu taşımacılık hizmetlerinde en ideal çözümleri sunuyor. Trambüslerimiz, hem ulusal hem de uluslararası platformda yerel yönetimler tarafından büyük ilgi görüyor. Yunanistan, Brezilya, Avusturya ve Almanya’dan teknik heyetler, Türkiye’ye gelip aracımızı yerinde inceliyorlar. Malatya’da düzenlenen ‘Uluslararası Troleybüs Sistemleri Çalıştayı’nda yerli üretim trambüslerimizin aldığı övgüler ise bizi son derece gururlandırdı,” dedi. 

3 Oturum yapıldı

‘Uluslararası Troleybüs Sistemleri Çalıştayı’nda 3 oturum yapıldı. Toplu ulaşımın dünü ve bugünü her yönüyle ele alındı. Çalıştay boyunca ayrıca, UITP’nin yeni projeleri ve toplu taşımacılık sektörünün geleceği de görüşüldü. Birinci oturumda ‘Mod seçimleri ve çeşitli teknoloji çözümlerini karşılaştırma’ konusunda yurt içi ve yurt dışından gelen katılımcılar sunumlarını yaparken, ikinci oturumda ‘Yeni bir troleybüs sisteminin planlama, tasarım ve inşaatı’ ile ‘Türkiye şehirlerinde troleybüs çalışmaları’ konularında sunumlar yapıldı.

Trambüs sistemi pek çok avantajı bir arada sunuyor

Bozankaya üretimi olan Trambüs aracının kullandığı teknoloji olan elektrikli tahrik sistemi, enerji ve çevreci çözüm planı ile farklılık yaratıyor. Toplam ağırlığı 40 tona yaklaşan konvansiyonel araçlara göre enerji tasarrufunda ortalama yüzde 75’e varan avantaj sağlanıyor. Trambüsler, cer enerjisini çift telli katenerden alıyor. Lastik tekerlekli bu araçlar, şehir trafiği ile entegre ilerliyor ve herhangi bir ray sistemine ihtiyaç duyulmadığı için yatırım maliyetinde avantaj sağlıyor. Böylece Trambüs, hem raylı sistemleri olmayan şehirler için iyi bir alternatif oluyor, hem de raylı sistemlere entegre çalışabiliyor.