Iveco Türkiye, Türkiye’deki üst yapıcıları 11 Temmuz’da İstanbul’da bir araya getirdi. Etkinlik, iki yılda bir gerçekleşen ve en son Kasım’da düzenlenen Iveco üst yapıcı etkinliğinin devamı ve katılımcılara Afrika ve Orta Doğu pazarlarında yeni fırsatları sunma amacını taşıyor.

Etkinliğe 108 üst yapıcı katıldı. Katılımcıların yüzde 70 civarı hafif ve orta sınıflarda uzmanlaşmış; kapalı kasadan, yol temizleme ve atık yönetimi gibi üst yapılara uzanan farklı üst yapıcılardan oluştu. Katılımcıların yüzde 30’u ise; ağır sınıfta uzman, mikserler, damperler ve treylerler gibi üst yapıcılardı.

Tansu Giz: Amacımız Ortadoğu ve Afrika pazarlarında yeni iş fırsatları sunmak

Etkinliğin açılış konuşmasını yapan Tansu Giz, iç pazarda yaşanan daralmaya dikkat çekerek Iveco olarak amaçlarının Ortadoğu ve Afrika pazarlarında yeni iş fırsatları sunmak olduğunu söyledi. Iveco’da yeni yapılanmanın olduğunu aktaran Giz, Türkiye’nin gelişen pazarlar içerisinde yer aldığını belirtti ve “Iveco Afrika ve Orta Doğuda çok önemli bir oyuncu. Burada daha fazla büyümek için yeni üst yapıcılara ihtiyaç var. Bu pazarlardaki üst yapıcılar yetersiz. Dolayısıyla bu pazarlara destek verecek üst yapıcılar buradalar, onlar sizlersiniz” dedi.

Giz, pazar büyümesi ve ekonomik büyüme ilgili grafikleri yorumlayarak ekonomik büyüme ve ticari araçlar satışları arasındaki ilişkiyi anlattı. Giz, “Pazar 2000 yılında pik yaptı 67 bin oldu. Geçen yıl ise pazar 38 bin 800 adede geriledi. Bu seneki öngörümüz 30 bin civarı bir pazar olacak. Aynı dönemde Türkiye’de neler olduğuna bakarsak; 2000 yılında ülkemizin nüfusu 67 milyondu, 2018 yılında nüfus 82 milyon oldu, 2019 yılında 84 milyon olacak. 19 yılda nüfus yüzde 33 arttı. Türkiye için bugünki rakamlar çok küçüktür. Ekonomi düzeldiği zaman 30 binli rakamların 80 bin rakamlara gelmemesi için bir neden yok. Dibi gördük ve pazarın bundan daha da kötüye gideceğini öngörmüyoruz” diye konuştu.

3.5 ton üzeri toplam kamyon pazarında Türkiye’de üçüncü olduklarını aktaran Giz, yeni ürünleri pazara sunmaya devam ettiklerini aktardı. Giz Iveco NP örneğini vererek araçların gücünün arttığını belirtti.

Giz, Afrika ve Orta Doğu’daki bütün ülkelerin Euro ve Euro 6 seviyesine geleceğini söyleyerek yeni pazarların gelişimine dikkat çekti.

Toplantıya ayrıca IVECO’yu temsilen orta ve ağır segment Ürün Müdürü Fabio Bonifacino, Özel Filo Müşteriler Birimi Müdürü Andrea Scollo ve Üst Yapıcılar İlişki Yöneticisi Giuseppe Cariello katılarak Afrika ve Orta Doğu Bölgesi için yeni organizasyonel yapıyı açıklayıp söz konusu pazarlarda mevcut olan ürünleri sundular. Oturum sonunda üst yapıcılar soru sorma ve geri bildirimlerini sunma fırsatı buldular.

Etkinlikte; Orta Doğu ve Afrika pazarlarındaki trendler ortaya çıkacak fırsatlar hakkında açıklamalar yapıldı. Ayrıca Orta Doğu ve Afrika pazarlarına sunulan Iveco ürün gamı hakkında bilgiler verilirken üst yapıcıları destekleyecek araçların özellikleri aktarıldı.

Fabio Bonifacino: Afrika ve Orta Doğu’da araçların yerel olarak montajlanması isteniyor

Iveco Orta ve Ağır Seğment Ürün Müdürü Fabio Bonifacino da yaptığı konuşmada, Orta Doğu ve Afrika pazarının 3 yıllık ortalamasının 265 bin adet olduğunu söyledi. Bonifacino haifi ticaride Avrupalı markaların yüzde 10, ağır vasıtada yüzde 23’lük paya sahip olduğunu aktardı.

Fabio Bonifacino, bölgedeki 2023 hedefleri hakkında da bilgiler verdi. Bonifacino, “Orta Doğu ve Afrika’da toplam pazar 330 bin, hafi ticari araç pazarı 150 bin oldu. Avrupalı markalar hafif ticarida yüzde 9, orta ve ağır vasıta yüzde 25’lik Pazar payına sahipler. Pazarın yüzde 75’lik kısmını Asyalı ve Çinli firmalar gerçekleştiriyor.

Afrika ticari araç pazarı 2016-2025 yılları arasında yüzde 60 büyüyecek. Önümüzdeki 5 yılda yüzde 25’lik payda rekabet edeceğiz. Yeni trendde yerelleşme olacak yani araçların yerel olarak montajı yapılacak.

Orta Doğu ve Afrika pazarlarının uyguladığı yöntemlerinden biri de bitmiş araçlara uygulanan yüksek vergilere karşı demonte araçlarının teşvik edilmesi ve yerel sanayinin de buna paralel gelişmesine yardımcı olunması. Ya doğrudan gümrük vergileriyle müdahale ediyorlar, ya da bitmiş aracın ithalatını tamamen önlüyorlar” şeklinde konuştu.

Iveco Türkiye, aynı zamanda üst yapıcılar için güncellenen, Iveco’nun teknik çizimleri ile modele ve versiyona göre üst yapılara yönelik kılavuzlarını barındıran websitesini de sundu.

Toplantı, Daily, Eurocargo, Stralis X-Way ve Trakker’dan oluşan tüm ürün gamının gösterildiği bir turla sona erdi.