Ağır Vasıta Treyler ve Üstyapı Zirvesi açılış konuşmalarıyla başladı. Zirvenin açılışını yapan TREDER Başkanı Yalçın Şentürk:

“Türkiye Afrika, Avrupa ve Ortadoğu’ya ihracat yapabiliyoruz. 65 ülkeden fazlasına ihracat yapıyoruz. 35 bin ürün ihracatına gidiyoruz. Çalışanlarımızın öz verisi tedarikçilerimizin desteği ile bu başarıyı yakalandık. Uluslararası rekabetini kaybetmemiz gerekiyor. Hurda teşviki, KDV indirimi gibi desteklerden yararlanamadık. İnşallah bundan sonra yararlanırız. Ülkemizin dövize ihracatı var. Bu zirve çok önemli bir kilometre oluşturacaktır” dedi.

ARÜSDER Başkanı Musa Ertunç, sektörümüzde bölgede ve yakın coğrafyada kat ettiği mesafeye dikkat çekerek, “Bu sektöre ciddi yatırım yapılır, devlet tarafımızdan sorunlarımız çözülürse üretim ve ihracatımız daha da artacaktır. Artık bazı ülkelerde ürünlerimiz kopyalanmaya baylandı. Bu belirli standartları aştığımız ispatı. Her bölgeye ihracat yapıyoruz ve standartları yakaladık. Yeşil Mutabakatın gerektirdiği karbon ayak izi takibi, enerji ihtiyacı planlaması, üretimde verimlilik artırılması gibi önümüzdeki gelişmeleri çözmemiz gerekiyor” diye konuştu.

Devlet Eski Bakanı Kürşat Tüzmen, 2016 yılındaki zirvede 2023 için 3 milyar dolar ihracat hedefi koyduklarını hatırlatarak şunları söyledi:

“Geçen sene 1 milyar doları zorlayacak bir rakama geldik. 2023 hedefini yakalayacağınızı düşünüyorum. Türkiye ihracattan yüzde bir pay alırken sektörümüz yüzde 2 pay alabiliyor. Batıda yetenekli olanların arkasında duruluyor, doğuya doğru gidildikçe yeteneksizlik ön plana çıkarılıyor onlar düzeltilmeye çalışılıyor tamamen vakit kaybı. Yeteniklilerin arkasında durulmalı ve yeteneksizlikler onları yakalamaya çalışılmalı. Yetenekle yatırımı çarptığınız zaman inanılmaz bir güç elde ediyorsunuz. Türkiye koşan atını mahbuzlamalı. Böylece ihracatı yükseltelim. Şu anda diviz getiren iki sektör var birisi ihracat diğeri turizm. İhracatta kendini ispatlamış, Türkiye ortalamasının iki katı üstüne çıkmış, yarım kapasiteyle çalışmasına rağmen 750 milyon dolar ihracat yapan bir sektör. Ben inanıyorum ki bu sektör sizler sayesinde, istediği yere gelecektir. ” dedi.

Sanayi ve Teknoloji Bakan Yardımcısı Hasan Büyükdede, otomotiv sektörünün ihracatındaki payına vurgu yaparak şunları aktardı:

“Toplam ihracatımızda otomotiv sektörü ihracatımızın yüzde 10’ununu yaptı. Kamyon üretimiz bir önceki yıla oranla kamyon satışımız yüzde 60 arttı. İhracatta yüzde 67’lik artış gerçekleştirildi. Ağır vasıta araç pazarımız yüzde 52 artarak 35 bin adede çıktı. Treylerde ise üretim kapasitemiz 100 bin adede çıktı. Sektörün 400 milyon dolar dış ticaret fazlasına imza attı. Üst yapı ve ekipman sektörü 65 ülkeye ihracatı ve 700 milyon dolar ihracat fazlası yaptı. Bakanlık olarak sanayi odaklı yaklaşımla sektörlerimizi destekliyoruz ve desteklemeye devam edeceğiz. Yeşil mutabakat Eylem Planı ulusal bir yol haritası niteliğindedir. Eylem planı kapsamında hedeflerin geliştirilmesi için çalışmalara başladık. Sizi ilgilendiren tarafı da kullanılan motorların emisyonları yanında, yeni yakıt sistemlerine doğru hızlı geçiş yapılacak ve hidrojen teknolojisi bir müddet sonrası gündemimize girecek,”

TAİD Başkanı Ömer Bursalıoğlu, lojistik sektörünün pandemi dönemindeki performansına vurgu yaparak, “Lojistik sektörü panrdemi döneminde hayatı kolaylaştırdı. Türkiye’de 2019 yılında ağır vasıta pasarı 7 bin adede inmişti, geçen yıl 25 bin adede çıktık. Treyleri de eklediğimizde Avrupa’nın en büyük dördüncü pazarı haline geldik. Türkiye ihracatına katkı yapan filoya büyük görev üstleniyor. Geçtiğimiz yıldan bu yana tüm dünyada büyük bir tedarik sorun var anacak Türkiye’deki dinamizm bizi bir adım öne çıkardı” diye konuştu.