. Schmitz Cargobull Satış Pazarlama ve SSH Direktörü Nihat O. Ayhan, geçtiğimiz yıl tenteli treylerde yüzde 70, frigorifik treyler yüzde 140 oranında büyüdüklerini belirterek, “2021 yılı nakliye firmalarının filolarını büyütme yılı olacak. Bu yıl soğutucu ünitemiz S.CU’yu pazara güçlü bir şekilde sunacağız. D

Schmitz Cargobull Satış Pazarlama ve SSH Direktörü Nihat O. Ayhan, treyler pazarının son 5 yılını, bu süre zarfında şirketlerinin performansını ve gelecek yıllarda pazar ve markalarının seyrini TREDER Haber Dergisi için değerlendirdi.

PAZAR 2015’DEN BERI ISTIKRARLI VE ŞIDDETLI BIR ŞEKILDE GERILEDI

Ayhan, 2015 yılından başlayarak bugüne kadar treyler sektörünün zor bir dönem geçirdiğini ve pazarın sürekli küçüldüğünü söyledi. 2014 yılında 27 bin treyler satışı yapılırken yıllar içinde küçüle küçüle 2019 yılında satışların dörtte bire düştüğünü kaydeden Ayhan, geçen süre içerisinde de taleplerin ertelenmesi sonucunda nakliye filolarının yaşlandığının altını çizdi. Yaşanan durumun sektörün tüm paydaşlarını etkilediğini aktaran Ayhan, “Sektördeki daralma 2019 yılının son çeyreğine kadar sürdü. Bundan sonra pazarın tekrar toparlanma emareleri ortaya çıkmaya başladı. Bunu aldığımız siparişlerden görmeye başladık. Her ay bir önceki ayı geçerek 2020’ye girdik. 2020’nin ciddi vaatleri olduğuna inandık. 2020’de Ocak ve Şubat aynı trend ile devam etti. Pandemi ile birlikte Mart’ın ortası satışlar durdu. Nisan ve Mayıs ayları sektör için zorlu geçti. Nisan’da adeta yaprak kıpırdamadı” şeklinde konuştu.

TREYLERDEKI YÜKSELIŞ TRENDIN 5 ANA ETKENI

Nihat O. Ayhan, küresel salgında Haziran ayından itibaren talep trendinin ivmesini arttırdığını söyledi. Ayhan’a göre, bu hızlı hızlı talep artışına neden olan 5 önemli etmen bulunuyordu.

1. Pazarda ciddi bir birikmiş talep olması,

2. Filoların yaşlanması, (Yaşlanan filoların maliyeti artırması ve yaşlı filoların neden olduğu zararlarının ortaya çıkması)

3. Haziran ile başlayan normalleşme sürecinde, devletin ekonomiyi destekleyici ciddi aksiyonları olması, (Faizlerin düşmesi ile yatırımların artması)

4. Döviz kurunun yükselmesi ve buna bağlı olarak 2. elde ciddi artışlar görülmesi, (Nakliyeciler 2. El araçlarını yüksek fiyattan elden çıkararak, filolarını uygun maliyetle yenileme fırsatı yakalaması)

5. Küresel salgına rağmen, hiç durmayan taşımacılık için yatırım kaçınılmaz hale gelmesi.

TREYLER PAZARI IKI KAT, PREMIUM PAZAR ÜÇ KAT BÜYÜDÜ

2020 yılında, bir önceki yıla göre yüzde 109 büyüme görüldüğünü belirten Ayhan, bunu pazarın 2014’de yakaladığı zirveye göre, nispi bir yükseliş olarak değerlendirdi. “2020 premium (tenteli ve frigorifik) pazarı, yüzde 197’lik büyüme ile 7 bin 231 adet gerçekleşti. Treyler sektörü tüm ürünlerde iki katı büyürken, premium pazar üç kat büyüdü. Premium pazar 2014 verilerine daha yakın hale geldi. Pazarın hala önünde çok mesafe var.” diyen Ayhan, şöyle devam etti:

“Büyümenin koç başı; tenteli treyler oldu. En yüksek talep oraya geldi. En fazla daralan pazar, olanca gücüyle geri geldi. Premium pazara aşina ve kapasitesi olan üreticiler, ortaya çıkan talepten nasibini aldı. Tüm treyler pazarı içerisinde, premium pazarının payı yüzde 32-33 seviyelerinde seyrediyor. Bu oran geçen yıl yüzde 46’ya çıktı. Avrupa’daki oran yüzde 70’in üzerinde. Dolayısıyla önümüzde önemli potansiyel var.”

2021 YILI FILO BÜYÜTME YILI OLACAK

2021 yılında talebin kaldığı yerden, hızını arttırarak devam ettiğine işaret eden Ayhan, 2020 yılının filo yenileme yılı olduğunu vurguladı. Yılın son iki çeyreğinde büyümenin yavaşlayacağını, baz etkisinin olacağını ifade eden Ayhan, geçen yıla göre treyler pazarının yüzde 35-50 oranında büyüyeceğini öngördüklerini kaydetti. “Tüm üreticiler son çeyreğe sipariş alıyor. Her şey planlarımız doğrultusunda ilerliyor. Büyümeyi yıl sonuna kadar sürdürebilir miyiz bilmiyorum. Kontak kapatacak bir hadise yaşanmaz ise bu şekilde devam ederiz diye düşünüyorum” diyen Ayhan’a göre sektörün önünde 6 önemli risk bulunuyor.

RISKLER NELER?

Ayhan, sektörün önündeki riskleri şöyle sıraladı: “Yüksek faiz, bankaların azalan kredi iştahı, küresel salgın kaynaklı kapanmalar, jeopolitik riskler, global talep artışı, eş zamanlı hammadde arzında yaşanan daralma.” Ayhan, bu risklerin sektör için ciddi anlam taşıdığının altını çizdikten sonra; “Üretimde maliyet artışları var. Çelik, alüminyum gibi birçok üretim hammaddede döviz bazında artış olduğunu gözlemliyoruz. Bu dönemde üretim maliyetlerini kontrol altında tutmak kolay değil. Daha fazla artışların olabileceğinden yana kaygılarımız devam ediyor. Satış fiyatlarımıza doğal olarak yansıyor. Tedarik darboğazlı teslimat gecikmeleri de önemli bir risk doğruyor. Şu ana kadar çok yaşamadık ama yaşayabileceğimiz senaryoları değerlendiriyoruz. Üretimde kullandığımız parçalarda yaşanacak sorunlar bize de yansıyabilir. Çip krizi bile treyler sektörünü etkiledi. Etkilemeye devam ediyor. Çünkü, çekici firmalarının yaşadığı gecikmeler bize yansıyor.”

YATIRIM ORTAMINI POZITIF YAPAN GÖSTERGELER

Nihat O. Ayhan, 2021’i yatırım yılı yapacak pozitif etkileri de şöyle anlattı: “Taşımacılık sektörü uzun süredir yük problemi yaşamıyor. İhracatın başı çektiği bir yük akışı var. Yurtiçi ve yurtdışı navlunlarda iyileşme olduğunu görüyoruz. Yüksek 2. el fiyatları filo yenilemeleri için fırsat sunuyor. Filoların yaşı halen yüksek. Riskler oluşmaz ise birkaç yıl daha filo yenilemeleri gerçekleşecek. Gıda ve ilaç taşımacılığında kalite beklentisi arttı. Bu da yatırımların premium ürünlere kaymasını sağladı. İleri tarihli siparişlerin ve tedarik kaygılarının siparişleri erkene çekmeye neden olabilir. Müşterilerde 2021’i pas geçme korkusu yaşanıyor. ‘Biraz daha bakalım, bekleyelim’ düşünceleri yerini ‘araç bulamayız’ düşüncesine bırakıyor.”

FRIGORIFIK PAZARDA TARIHI SIÇRAMA YAPTIK

Schmitz Cargobull’un 20 Nisan 2020 ile 21 Mart 2021 arasındaki mali yılını değerlendiren Ayhan, 2020-2021 döneminde frigorifik pazarda tarihi sıçrama yaptıklarını ve toplam satış adetlerinde Türkiye’deki ilk eşik olan dört haneli satışı yakaladıklarını vurguladı. Ayhan’ın açıklamaları şöyle: “2020-2021 mali yılda 1.119 adet satış yaparak yüzde 104 oranında büyüdük. İki ana ürün grubunda; tenteli treylerde yüzde 70 büyüyerek 486 adet satış gerçekleştirdik. Bu pazarda yüzde 8’lik pazar payı elde ettik. Frigorifik treylerde yüzde 140’lık büyüme ile 633 adet araç sattık. Global eşiği olan yüzde 50 payına ulaştık. Geldiğimizden beri, frigorifik treyler pazarında liderliğimizi pekiştirerek arttırmış olduk. Geçen dönem, tenteli treyler premium pazardaki penatrasyonu yüzde 82 oldu. Önceki yıl yüzde 76’ydı. Tenteli pazarı üç kat büyüdü. Çok kısa bir zaman dilimine yoğunlaşan talepler ve kapasite sorunları nedeniyle pazara rakiplerimiz kadar araç sağlayamadık. 2021 yılıyla beraber bu kapasite yatırımlarına teşvik, destek, moral oldu. Uygun zemini yakaladık. En kısa sürede daha önceki pazar seviyemize ve yukarısına çıkacağız. Türkiye’de ilk mali yılımızda, frigorifik pazarını, istikrarlı şekilde dört yıl üst üste liderliğe taşıdık. 2020-2021 döneminde frigorifik pazarda tarihi sıçrama yaptığımız yıl oldu.”

2021-2022 YATIRIM BEKLENTI VE HEDEFLERI NELER?

“Avrupa’da olduğu gibi Türkiye’de de lider olma hedefinde ilerliyoruz, yürüyüşümüze devam ediyoruz. Büyüme patikasında inancımız, azmimiz çok daha fazla. Amacımızdan bir milimetre sapmış değiliz.” diyen Nihat O. Ayhan, buna destek olacak başlıkları şöyle açıkladı:

“Sürekli olarak gelişen, akıllı taşımacılık çözümleri sunan teknolojimiz var. Seneye 130. yılımızı kutlayacağız ve bunca yıldır sadece treyler işini yapıyoruz. Sektörden kazandığımızı yine sektöre harcıyoruz. Bir Numaralı değerimiz, tecrübemizi iştahımızla buluşturmak. Adapazarı Fabrikası’ndaki üretim kapasitemizi arttıracağız. Mavi ve beyaz yaka personeli arttırıyoruz, satış ağımızı geliştiriyoruz. Sahada yeni arkadaşlarımız kendini gösterecek. Gelişen yetkili servis ve müşteri hizmetlerimiz de büyümemizi destekleyecek noktalar. Farklı finansman çözümler için çok önemli gelecekte planlarımız var. Müşterilerimize daha fazla destek sunma arzusundayız. Birçok alanda sahip olduğumuz 4 yıllık deneyimle, müşteri odaklı yenilik yapıyoruz. Yeni mali yılımızla müşteri odaklı yenilikler bize itici güç olacaktır.”

S. CU SOĞUTUCU ÜNITELERDE KISA SÜREDE RAKIPLERIN YANINA GELMEYI PLANLIYORUZ

Tenteli treyler için artan kapasiteyle beraber adet ve pazar payında önemli artış beklediklerini açıklayan Ayhan, frigorifik treylerde ise mevcut yerlerini kalıcı hale getirmek istediklerini ifade etti. S.CU soğutucu ünitelerdeki ilk siparişlerin ardından çok iyi dönüşler aldıklarını söyleyen Ayhan, “Soğutucu ünite pazarında; dikkate değer, önemli bir paya sahip olmak istiyoruz. Bugüne kadar altyapı hazırlıklar ile süreci geçirdik. En önemli oyuncusu olduğumuz kendi soğutuculu ünitemizde iddialı olmak istiyoruz. Kısa sürede rakiplerimizin yanına gelmeyi planlıyoruz” şeklinde konuştu.

SCHMITZ CARGOBULL YAKIN ZAMANDA YATIRIMLARINI DUYURACAK

Gobal gelişmeleri de değerlendiren Ayhan, Avrupa’daki taleplerin Türkiye’den geç geldiğini ancak Avrupa’da 2020’nin son çeyreğinden itibaren talep dalgasının hızlandığını söyledi. Schmitz Cargobull’un, Almanya’da yer alan ana fabrikalar ile Türkiye’nin de içinde bulunduğu Avrupa pazarına araç ve malzeme tedarikine devam ettiğini vurgulayan Ayhan, yakın zamanda yeni yatırımların duyurulacağı bilgisini verdi. Ayhan, Smart Trailer çözümlerine ilişkin yatırımların da devam etiğini belirterek, bu alanda yenilikler sunacaklarını söyledi.

Ayhan, geçen mali yılda şirket yönetimi ve yapılanmasında değişiklikler olduğundan bahsederek şu bilgileri verdi: “2020 Şubat’ında CEO olarak atanan Kerem Taş’ın aramıza katılmasıyla; satış, üretim, finans ve insan kaynağında gösterdiğimiz kayda değer gelişim, 2021-2022 yılında çıktığımız bu yolda en önemli itici güçlerimiz arasında yer alıyor. Şirketin taşıyıcı kolonları, satış, üretim, finans ve insan kaynağı artık bir üst düzey yönetici tarafından yönetiliyor. Bu yapısal değişiklik bile başarımıza katkıda bulundu. Kerem Taş şirketimizin CEO ve Genel Müdürü, ben uzun yıllardır Satış Pazarlama ve SSH Direktörüyüm, Üretim Direktörü Erkan Makaklı, CFO’muz da Erhan Baysoy. 2017/2018 mali yılı ile beraber Adapazarı’nda başladığımız üretim, 2021’de artarak devam ediyor. Fabrika çevresinde iyileştirmeler, geliştirmeler ve ekipman yatırımları yapılacak. İstanbul’daki satış ofisimizi büyüttük ve yeniledik. Kadromuzda, 4 yılda gelişen, tecrübe kazanan ekibimize destek olacak iyileştirmeler yapıyoruz.”

GÜNAY OTOMOTIV ILE BÖLGESEL IŞ BIRLIĞI YAPTIK

Schmitz’in kendi kadrolarıyla satış yapan bir firma olduğunun altını çizen Nihat O. Ayhan, Türkiye’de istisna olarak Hatay’ın önde gelen köklü firmalarından Günay Otomotiv ile bölgesel iş birliği anlaşması imzaladıklarını söyledi. “Büyüyen direkt satış ağımıza ek olarak, Günay Otomotiv ile yurt genelinde etkinliğimizi arttırmayı planlıyoruz. 130 yıllık global deneyim ve tecrübemizle, Günay Otomotiv’in treyler sektöründe sahip olduğu 35 yıllık deneyimi 4 yaşındaki genç şirketimizle buluşturarak, müşterilerimize daha geniş alanda kaliteli hizmet vermek istiyoruz” diyen Ayhan, bunun son dönemdeki en önemli gelişmelerden biri olduğunun altını çizdi.