Renault Trucks yeni ‘RENOTER’ projesini tanıttı. Renault Trucks, yakıt ekonomisi alanında özellikle Premium Uzunyol’la uzun yıllardır elinde bulundurduğu liderliğine rağmen, yakıt tüketimini azaltmak için yeni çözümler bulma çabalarını sürdürüyor. “RENOTER” araştırma projesi de bu çerçevede hayata geçti. Bu projenin amacı egzoz gazlarında bulunan ve kaybedilen ısıyı geri kazanmak ve termoelektrikten faydalanarak bu ısıyı elektrik enerjisine dönüştürmek. Renoter projesinin 2011 yılı ekim ayında, üç yıllık bir süre sonunda tamamlanması planlanıyor.

Bu proje ile Renault Trucks, kamyonlarının yakıt tüketimini daha da azaltmaya yönelik yeni sistemlerin araştırılıp geliştirilmesi için çalışıyor. Renault Trucks mühendisi ve projenin başkanı olan Luc Aixala RENOTER’in anlamını “Récupération d’ENergie à l’échappement d’un mOteur par ThERmoélectricité”, yani “Motorun egzozundan atılan enerjinin termoelektrik yoluyla geri kazanılması” olarak açıklıyor ve şöyle ekliyor : Prensibi gayet basit: Egzozdan atılan enerjiyi toplamak ve bu ısıyı elektrik enerjisine dönüştürmek.

Bu çerçevede alternatörün yükü hafifletilerek neticede tüketimde azalma sağlanabiliyor.   Isının elektriğe dönüştürme işlemi egzoz hattına yerleştirilen ve küçük termoelektrik malzeme blokları bulunan özel bir eşanjör sayesinde gerçekleştiriliyor. Tüm zorluk bu eşanjör için en etkili, en güvenilir ve en uygun fiyatlı bileşenleri bulmak. Çünkü bu proje her şeyden önce endüstriyel amaçlı bir çalışma ve tüm maliyet koşulları ve bileşenlerin tedariki bu projedeki en önemli faktör. 

Luc Aixala projenin tanıtımında bu konuyu özellikle vurgulayarak, “Biz Silisyum, magnezyum veya manganez gibi pazardan kolayca temin edilebilen ve pahalı olmayan termoelektrik malzemelerle en etkili ve güvenilir sistemi bulmak istiyoruz.”  dedi.   2008 yılında başlatılan RENOTER araştırma programının 2011 Ekim ayında tamamlanması planlanıyor. Şu an itibariyle araştırmalar neticesinde bir kilovat dolayında bir enerji kazanımına ulaştırdı, bu da gerçek şartlar altında tüketimde yüzde 1’lik tasarrufa tekabül ediyor.  Toplam 4.5 milyon Avro bütçe ile yürütülen “RENOTER” projesi  nihai ve kesin sonuçlar ile başka enerji toplama teknikleriyle  paralel yürütülen diğer projelerden gelen sonuçların değerlendirilmesini takiben seri üretime geçecek