Prometeon Tyre Group – PTG tarafından geliştirilen ilk lastik ailesi “Pirelli 02 Serisi” 12 Mayıs’ta Venedik’te yapılan global lansmanla tanıtıldı. Etkinliğin yıldızı ise Türkiye oldu. Türkiye fabrikasından görüntüler paylaşılırken; pazar payı, üretim, teknoloji ve Ar-Ge’deki başarısına dikkat çekildi. Etkinlikte ayrıca Prometeon’un WorldSBK dünya motosiklet şampiyonasının resmi sponsoru olduğu açıklandı. Türkiye için önemli haber ise Prometeon’un, Superbike dünya şampiyonu Toprak Razgatlıoğlu’na da sponsor olacağını açıklaması oldu.

Lansman 200’den fazla müşteri ile 10 ülkeden basın mensuplarının katılımıyla gerçekleştirildi. Toplantıda Nisan ayında EMEA (Avrupa, Orta Doğu ve Afrika) Bölgesi’nde satışa sunulan 02 Serisi’ni tanıtmanın yanı sıra şirketin stratejileri ve gelecek vizyonunu hakkında bilgiler verildi.

Lansmanda; H02 Profuel (uzunyol) , R02 Profuel (şehiriçi), U02 Urban e-Pro (elektrikli araçlar), R02 Pro (treyler) ve G02 (yol dışı araçlar) lastikle tanıtıldı.

Toplantıya Prometeon Tyre Group Genel Müdürü Roberto Righi, PTG Baş Teknik Sorumlusu Alexandre Bregantim, Pazarlama Bölüm Başkanı Sabina Oriani ve Avrupa Bölgesi CEO’su Francesco Antonacci katıldı.

RIGHI: GÜNDEMİMİZDE DAHA ÇOK YATIRIM VAR

Prometeon Tyre Group Genel Müdürü Roberto Righi, yaptığı konuşmada Prometeon’un geçtiğimiz 18 ayda kaydettiği başarılı sonuçlara dikkat çekerek, “Prometeon Tyre Group olarak 2022 yılında yeni yatırım ve geliştirmeler 2021’e göre gündemimizde daha fazla yer alacak” dedi.

İnovasyon ve araştırma, marka güçlendirmesi, ticari iş ortaklıklarında merkezi yaklaşım ve sürdürülebilirliğin, stratejilerinin temelinde yer aldığını altını çizen Righi, “Yeni 02 Serisi’nin lansmanı Prometeon için önemli bir anı temsil ediyor. Müşterilerimize performans, güvenlik ve kaliteye odaklanarak geliştirdiğimiz ürünleri sunuyoruz” diye konuştu.

“Hem pazar payları hem temel ekonomik/finansal göstergeler açısından önemli gelişmelerin yaşandığı 2021’in ardından kuruluşunun beşinci yılında yeni bir kilometre taşına ulaşmış bulunuyoruz” diyen Richi, şöyle konuştu: “Çok zorlu bir makroekonomik senaryonun varlığına rağmen şirket 2022 yılında üretim tesislerinde ve süreçlerinde üretim kapasitesini ve verimliliği yükseltmek için yatırımlarını artırmayı, ciro ve marjlar açısından finansal sonuçlarını daha da iyileştirmeyi hedefliyor.”

BREGANTIM: ORTALAMA BİR FİLO YILDA 465 BİN EURO KAZANÇ SAĞLAYACAK

PTG Baş Teknik Sorumlusu Alexandre Bregantim de yaptığı sunumla yeni lastiklerin teknik verileri hakkında bilgiler aktardı. Bregantim, yeni serinin önceki nesle göre yüzde 18 daha az dönme direncine sahip olduğunu, yakıt tüketimini bu sayede yüzde 1,4 oranında düşürdüğünü anlatarak ortalama bir filoda tasarruftan elde edilecek kazancın 465 bin euroyu bulacağını anlattı.

ORIANI, RAZGATLIOĞLU SPONSORLUĞUNU AÇIKLADI

Pazarlama Bölüm Başkanı Sabina Oriani de sunulan hizemteler ve yapılan sponsorluk çalışmaları hakkında bilgi verdi. Prometeon Tyre Group olarak ilk kez WorldSBK Dünya Motosiklet Şampiyonasının resmi sponsoru olduklarını açıkladı. Superbike dünya şampiyonu Toprak Razgatlıoğlu sponsorluğununun kendileri için son derece önemli olduğunu aktaran Oriani, Razgatlıoğlu'nu Prometeon ile birlikte birincilik kürsüsünde göreceklerini söyledi.


Prometeon Tyre Group Genel Müdürü Roberto Righi, lansmandan sonra Türk basın mensuplarıyla bir araya gelerek soruları cevaplandırdı. Prometeon'un Türkiye'deki üretim gücüne vurgu yapan Righi, "Sürdürülebilirlik bizim için ürünün ötesinde bir yaklaşım. Doğru şeyleri yaparak uzun vadede sonuçlar alınabilir. Türkiye’nin bizim için önemini şöyle ifade etmek istiyorum: Türkiye bizim için sadece 2023 yılı sonunda dünya çapında toplam üretim kapasitemizin yüzde 40’a yakınını sağlayacağımız bir ülke değil, aynı zamanda onlarca yıldır faaliyet gösterdiğimiz yaklaşık 2000 çalışanımızla, AR-Ge merkezimizin olduğu bir ülke. Ayrıca Türk  yönetim kadromuz ülkenin ötesinde bölgesel yönetimden de sorumlu" diye konuştu. 
Prometeon Türkiye, AFME (Afrika, Orta Doğu), Rusya, CIS (Orta Asya ve Kafkaslar) Bölgesi CEO’su Gökçe Şenocak ve Prometeon Türkiye, MEA, Rusya ve CIS Pazarlama Direktörü Faruk Uslu da toplantıya eşlik etti. 

İNOVASYON VE SÜRDÜRÜLEBİLİRLİK: PIRELLI MARKALI YENİ 02 SERİSİ

Venedik’teki etkinliğin başrolünde olan 02 Serisi lansmanı PTG’nin önemli bir kilometre ve Prometeon’un inovasyon ve sürdürülebilirlik stratejisini temsil ediyor. Aynı güvenlik standartlarında çok dengeli bir ürün yaratmak ve sürdürülebilirlik ilkelerine maksimum saygıyla en iyi performansı sunabilmek için formüller ve üretim süreçleri üzerinde kapsamlı çalışmalar yürütüldü. Öyle ki, 02 Serisi önceki seriyle kıyaslandığında her açıdan daha üstün olduğunu gösteriyor: Dönme direncinde tüm seride ortalama yüzde 18 iyileşme sağlanırken kilometre performansı ortalama yüzde 10 arttı. Dayanıklılıkta ortalama yüzde 20 gelişme ve düzenli aşınmada ortalama yüzde 10 artış sağlandı.

PTG’nin tasarım ve üretim çalışmalarını ve teknolojik inovasyonları vurgulamak için tüm 02 Serisi lastiklerde Prometeon Mühendisliği anlamını taşıyan “Prometeon Engineered” logosu yer alıyor. 02 Serisi, tamamıyla İtalya, Türkiye, Brezilya ve Mısır’daki Prometeon Ar-Ge merkezlerinde çalışan 150’den fazla Prometeonlunun geliştirdiği ilk lastik neslini oluşturuyor.

Ağırlık, performanstan ödün verilmeden optimize edilirken tüm ürünlerin yeniden diş açılabilir ve kaplanabilir olması sayesinde lastiğin ömrü uzatılabiliyor. 3PMSF – üç tepecikli kar tanesi kış işaretine ve RFID sensörüne sahip lastikler, Avrupa’nın en büyük araç üreticileri tarafından da onaylandı.

02 Serisi’nin tanıtılmasıyla PTG’nin premium segmentteki pazar payının 2025 itibarıyla yüzde 2-3 artacağı öngörülüyor. 02 Serisi’nin 2024 yılında önceki serinin %80’inden fazlasının yerini alacağı tahmin ediliyor.

PTG henüz 02 Serisi lanse edilmeden önce İtalya ve Türkiye’de toplamda yüzde 20’den fazla pazar payı ve Brezilya’da premium segmentte (Tier 1) %15’in üzerinde pazar payı ile yenileme pazarının liderliğini yakalamış bulunuyor. Yenileme pazarı, PTG’nin toplam satışlarının yaklaşık yüzde 76’sını temsil ediyor. Bu oranın yüzde 26’sını Avrupa, yüzde 29’unu MEA ve yüzde 38’ini Güney Amerika, kalan yüzde 7’sini ise Kuzey Amerika ve APAC oluşturuyor.

MARKA: ULUSLARARASI SPONSORLUKLAR, TYRE BACK VE TESTLER

Markanın güçlendirilmesi, Prometeon’un büyüme stratejisinin temellerinden bir diğer. Şirket bu doğrultuda çeşitli girişimlerde bulunmaya devam ediyor.

WorldSBK Resmi Sponsorluğu

Grup ilk uluslararası sponsorluğunu nisan ayında duyurdu. Prometeon imzaladığı uzun vadeli bir anlaşmayla WorldSBK dünya motosiklet şampiyonasının resmi sponsoru oldu. PTG ve Superbike, inovasyon, teknoloji ve performans arayışı konusunda aynı değerleri paylaşıyor. PTG, şampiyonanın 10 ülkede gerçekleştirilecek 12 etabında pist kenarında kendi markasıyla yer alacak. Sponsorlukla Prometeon müşterilerine ayrıcalıklı bir padok ve yarış deneyimi yaşatılacak.

Toprak Razgatlıoğlu

Prometeon ayrıca Superbike dünya şampiyonu Toprak Razgatlıoğlu’nun da sponsoru olduğunu duyurdu. 1996 doğumlu Türk pilot, 2021 yılında 6 kez dünya şampiyonu ve aynı zamanda kategorisinde bir efsane olan Jonathan Rea ile son turdaki mücadelesinin ardından şampiyonluğu kazanmıştı. Motosiklette dünyanın en iyi genç yeteneklerden biri olan Razgatlıoğlu, şampiyona boyunca kaskında Prometeon logosunu taşıyacak.

Razgatlıoğlu’na sponsor olmak pilotun kendi ülkesindeki etkinlikler açısından da önem taşıyor zira Prometeon en büyük fabrikasının bulunduğu Türkiye’de önemli bir ticari varlığa sahip bulunuyor. 2021-23 arasındaki üç yıllık dönemde üretim kapasitesini artırmak için 40 milyon Euro’dan fazla yatırım planlanan fabrikada yer alan yeni Ar-Ge merkezi 2021 Eylül ayında açıldı.

Tyre Back

Venedik’te açıklanan bir başka haber ise Tyre Back (Lastik Değiştirme) Programı oldu. PTG bu programla 02 Serisi lastik satın alan filolara yüzde 100 Prometeon kalitesi ile koruma sağlamayı taahhüt ediyor. Bu kapsamda üretim tarihinden itibaren 48 ay içinde yapısal kusurlara bağlı lastik hasarları yaşanması durumunda filo yeni bir lastik alma hakkına sahip oluyor.

Benzersiz bir girişim olan Tyre Back, bir garantiden daha fazlası olup müşteriyle yeni ve ayrıcalıklı bir ilişki kurulması anlamına geliyor. Bu programda müşteri bir ürün satın alıp online olarak kaydettiği zaman PTG ve ilgili bayi müşteriyi takip edecek ve lastiğin ömrü boyunca destek verecek. Bu yaz İtalya’da başlayacak olan program 2022 sonuna kadar Avrupa geneline yayılacak.

Ticari testler

İlk 02 Serisi lastikler mayıs sonundan başlayarak PTG’nin Avrupa’daki test projesi için kanaat önderi olarak belirlediği yaklaşık 90 filoya teslim edilecek. Bu testler için ayrıca güvenilir ve özelleştirilmiş PRO CHECK hizmeti sunulacak. PRO CHECK, operasyonel verimliliği ve maliyetleri optimize etmeyi amaçlayan bir kontrol ve izleme sistemi. Katılımcı filoların araçlarına 02 Serisi lastikleri ve rakip lastikler takılacak. PTG Kalite ve Ar-Ge ekipleri lastiklerin orta ve uzun vadedeki performanslarını takip edecek.

İŞ ORTAKLIKLARINDA MERKEZİ YAKLAŞIM: SUPERTRUCK VE PRO SERVICES

Müşterilerle SuperTruck ağı ve PRO Services gibi ticari iş birlikleri kurmak, Prometeon’un büyüme stratejisinin bir başka temelini oluşturuyor.

SuperTruck

SuperTruck Avrupa bayi ağı 2022 yılında yeni ülkelerle genişleyecek. SuperTruck’ın 2016’da doğduğu ve bugün 40 bayinin bulunduğu İtalya ve halen ağın parçası olan Polonya’ya Eylül ve Aralık ayları arasında Yunanistan (Eylül), İspanya (Ekim), Almanya ve İsviçre (Kasım) ve İngiltere (Aralık 2022) katılacak.

SuperTruck, Prometeon ve iş ortaklarının, kamyon ve otobüs dünyasıyla ilgili vizyonunu bir araya getiriyor ve Avrupa filoları için en iyi ürün yelpazesi ile hizmetleri sağlıyor. Bu sayede müşterilere uzmanlık, yetkinlik, deneyim, özelleştirilmiş teklifler ve güven sunulması garanti ediliyor.

PRO Services

Prometeon, SuperTruck ağını PRO Services ile destekliyor:

Pro Management: Bir merkezi faturalandırma sistemi olan Pro Management ile filolar faturalama konusunda sadece PTG ile çalışırken SuperTruck ağındaki tüm bayilerden her zaman aynı fiyat, teklif ve koşullarla destek alabiliyor.

Pro Time: Avrupa’daki seçili bayilerden oluşan bir yol yardım ağı sunmanın yanı sıra lastik hasarlarında 7/24 destek verebiliyor.

Pro Finance: Bayilerin ve müşterilerinin lastik alımlarını destekleyen, filolara ödemelerini güvenle taksitlendirme veya erteleme imkanı sunan çeşitli finansman hizmetleri.

Pro Check: Bayilerin ve müşterilerinin lastik performansını izlemelerine, bakım ve değişimlerini planlamalarına yardımcı olmak için lastik kontrollerini destekleyen bir platform.

Pro Campus: İş ortaklarının uzmanlığını desteklemek için teknik, finansal ve yönetim eğitim hizmetleri.


GÖKÇE ŞENOCAK: YENİ 02 SERİSİ LANSMANININ YILDIZI TÜRKİYE!

Prometeon Türkiye, AFME (Afrika, Orta Doğu), Rusya, CIS (Orta Asya ve Kafkaslar) Bölgesi CEO’su Gökçe Şenocak ve Prometeon Türkiye, MEA, Rusya ve CIS Pazarlama Direktörü Faruk Uslu lansmanın ardından Türk basın mensuplarıyla bir araya geldi.

Lansmanda Türkiye’nin öne çıktığını söyleyen Gökçe Şenocak, bunun Türkiye fabrikasının grup içerisinde ne kadar önemli olduğunun göstergesi olduğunu söyledi.

02 Serisi’nin yüzde 100 Türk üretimi olacağını ve ilk üretimin sadece Türkiye’de başlandığını söyleyen Şenocak, “02 serisi lastiklerinin global lansmanında Türkiye fabrikasına birçok kez vurgu yapılırken, fabrikada kullanılan teknolojiler, robotlar ve ekipmanların görüntüleri paylaşıldı. Özetle şunu söyleyibilirim ki yeni 02 Serisi lansmanın yıldızı Türkiye oldu” dedi.

Prometeon’un son dönemde önemli yatırımlar yaptığını ve yapmaya devam edeceğini anlatan Şenocak, Türkiye’de 2017 yılından bugüne 120 milyon dolarlık bir yatırım gerçekleştirildiğini söyledi. 2022 ve 2024 yılları arasında 40 milyon dolarlık bir yatırım daha yapılacağı bilgisini paylaşan Şenocak, “Lansmanda 20 milyon euroluk. Ar-Ge yatırımından bahsedildi. Bunun 15 milyon euroluk kısmı Türkiye’ye yapılacak” diyerek Türkiye’nin gurup içerisindeki öneminin altını çizdi.

Yeni yatırımlarla birlikte üretim adetlerinin 1 milyon 850 bin adede çıkacağını söyleyen Şenocak, “2017 yılında 850 bin adetlik üretim yapabiliyorduk ve yatırımlarla bu adetleri 1 milyon 500 bine çıkarmıştık. Bu adetleri daha da artırıyoruz. Türkiye’ye yatırımlar devam ediyor ve üretimimiz artıyor” ifadelerini kullandı.

Prometeon’un ürettiği lastiklerle pazar lideri olduklarını ve Türkiye’de satılan her 4 lastikten birinin Prometeon ailesine ait olduğunu anlatan Şenocak, pazar liderliklerini 2017 yılından itibaren düzenli olarak artırdıklarını ve yüzde 18’den yüzde 25’e çıkardıklarını söyledi. İhracatta önemli rakamlara ulaştıklarını ve üretimlerinin yarısını başta Avrupa olmak üzere ihracat ettiklerini aktardı. Şenocak, bayi sayılarını da 2017 yılından itibaren artırarak 50 adetten 150 adede çıkardıklarını söyledi.

FARUK USLU: LASTİK MALİYETİNİ MİNİMUMA İNDİRİYORUZ

Faruk Uslu da yeni 02 Serisi lastiklerin müşterilerine sağlayacağı faydalara ve katkılara dikkat çekti. Yeni lastiklerinin daha verimli ve dayanaklı olduğunu söyleyen Uslu, “Yuvarlanma direncini yüzde 18 aşağı çektik. Böylece verimlilik artıyor ve daha az yakıt tüketimi sağlanıyor. Yüzde 10 daha az yuvarlanma direnci 3 litrelik yakıt tasarrufu anlamana geliyor. Yüzde 18’lik iyileştirme ile yeni lastiklerimiz kullanıcılarına dikkat çekecek oranda bir tasarruf sağlayacak. Lastiklerin dayanıklılıkları da yüzde 10 oranında arttı ve daha fazla kilometre kullanılabilecekler. Bu de lastiğin toplam alım maliyetlerini oldukça ağı çekiyor. Tüm lastiklerde yer alan RFID ile lastikler hakkındaki tüm bilgilere ulaşılabiliyor olması da firmalara büyük kolaylık sağlayacak. Prometeon olarak müşterilerimiz ile sürekli iletişim halindeyiz ve onlara ürünlerimiz ve hizmetlerimizle sürekli dokunuyoruz. Son 4 yılda, 1.200 firmadan 467 bin lastiğe dokunduk” diye konuştu.