Cirosunu 517 milyon TL’den 890 milyon TL’ye çıkartan Otokar, 2011’de 5.507 adet araç satışı gerçekleştirdi. Büyüme hızımızı 4’e katladık, 890 milyon TL ciroya ulaştık Otokar Genel Müdürü Serdar Görgüç, 2011 bilanço verileriyle ilgili olarak yaptığı açıklamada, “2011 yılı Otokar tarihindeki en başarılı yıl oldu. Otokar’ın son 8 yıldaki büyüme ortalaması yüzde 19. 2011’de ise yüzde 72 büyüdük. Ciromuzu 517 milyon TL’den 890 milyon TL’ye çıkardık. Otokar, klasik bir otomotiv firması değil. En büyük gücü özel pazarlarda faaliyet göstermesi. Ticari ve askeri işler birbirini yıllar içinde dengeler. 2011’de ise her iki alanda da büyük başarılar elde ettik. Satışlarımızın yüzde 65’ini ticari, yüzde 35’ini askeri araçlar oluşturdu, karlılığımız ise 55 milyon TL oldu.” dedi. 2011’de 2 saatte bir Otokar aracı satıldı Müşteriyi dinleyerek büyüdüklerinin altını çizen Görgüç, “2009 ve 2010 kriz döneminde biz müşterimizi dinledik. Onların ihtiyaçlarını ve beklentilerini öğrendik. Yeni ve mevcut ürün geliştirme yatırımlarına hiç ara vermedik. Yeni teknolojileri takip ettik, ürünlerimize entegre ettik. Doğru ürünü, en hızlı biçimde pazara sunduk. 2011’e başladığımızda otobüste Türkiye’nin en geniş ürün yelpazesine sahiptik. Treyler ve askeri araçlarda da uzmanlığımız ile oluşturulan kuvvetli bir ürün gamımız vardı. Satış adetlerimizi yüzde 58 artırdık. 2010’da 3 saatte bir Otokar aracı satılırken, 2011’de 2 saatte bir Otokar aracı satıldı. 2011’de 5.507 adet araç satışı gerçekleştirdik. Otobüste pazar yüzde 50 büyürken biz satışlarımızı yüzde 63 artırdık. Bir önceki yıl olduğu gibi, Türkiye’nin en çok tercih edilen otobüs markası olduk. Ertelenmiş talebin etkisiyle treyler pazarı yüzde 80 büyürken, biz 2616 adet ile satışlarımızı ikiye katladık; bozulabilir gıda taşımacılığı ve akaryakıt tankeri alanında liderliğe devam ettik. Askeri araçlarda asıl başarıyı ihracatta yakaladık, ancak Türkiye’nin lider tedarikçisi olmaya ve ülkemize en iyi şekilde hizmet etmeye devam ettik. Güncel ihtiyaçlara göre yeni araçlar geliştirdik; araçlarımız ile yüzlerce Türk askerinin ve polisinin can güvenliğini sağladık.” diye konuştu.

Dünyada marka olduk, ihracatı iki katına çıkardık

2011 yılının ihracat alanında çok önemli bir yıl olduğunu belirten Görgüç, “2011 ihracatımız 96 milyon USD düzeyinde gerçekleşti. Geçtiğimiz yıla kıyasla yüzde 110’luk bir artış yakaladık. Türkiye’nin otobüs ve askeri araçlarda yerli ve milli markasıyız. Fikri mülkiyet hakları bize ait olan ürünlerle faaliyet gösteriyoruz. Kendi markamızla tasarlamamız ve üretmemiz bizim için büyük avantaj. Bugün Otokar markalı ürünler 5 kıtada 60’tan fazla ülkede kullanılıyor. Otobüste hedef pazarımız Avrupa. Bu doğrultuda geçtiğimiz yıl Otokar Avrupa’yı kurduk. Araçlarımız Avrupa pazarında da beğeni kazandı; Avrupa’dan aldığımız ödüllere bu yıl bir yenisini daha ekledik; 2011’de KENT otobüsümüz European Bus &Coach Week kapsamında jüri özel ödülü aldı. Polonya, Macaristan gibi ülkelerde otobüslerimiz kullanılmaya başlandı. Diğer taraftan, Türkiye’nin en büyük özel sermayeli savunma sanayi olarak, 25 yıldır bu alanda faaliyet gösteriyoruz. Otokar markalı zırhlı taktik araçlar, 20’den fazla ülkede, Birleşmiş Milletler barış güçlerinde başarı ile hizmet veriyorlar. COBRA zırhlı taktik aracımız bugün dünyada kendi sınıfında en çok tanınan Türk aracı oldu; 2011’de de COBRA kullanıcılarına yeni ülkeler ilave edildi. 2011’de ilk Türk ana muharebe tankı ALTAY’ın gerçek boyutlu modelini ilk kez sergiledik. ALTAY yurtiçinde ve yurtdışında en gurur duyduğumuz proje; Türkiyemize layık araçlar için tüm gücümüzle çalışmaya devam ediyoruz.” dedi.

Ar-Ge’ye 11 milyon TL yatırım

2011 yılında Ar-Ge’ye 11 milyon TL yatırım yaptıklarını söyleyen Görgüç, “Bugün Ar-Ge’mizde 300 mühendis çalışıyor. Müşteri talep ve beklentileri doğrultusunda 2011’de yeni ürünler geliştirdik. Özellikle treyler ve askeri araçta ülkemizde ilklere imza attık. Bozulabilir gıda taşımacılığında Türkiye’nin en geniş iç hacimli treylerlerini, Türkiye’de ilk kez tüm çekicilerle kullanılabilir Optiliner semi-treyleri tasarladık. Savunma sanayiinde Türkiye’nin ilk özgün 8x8 aracı olan ARMA zırhlı muharebe aracını sanayimize kazandırdık. Yine el yapımı patlayıcı ve bombaların imha edilmesi için geliştirilen ARMA 6x6 EOD Aracını geliştirdik. Ve son olarak Türkiye’nin ilk özgün uzaktan komutalı silah kulesi MIZRAK’ı ürün ailemize ekledik.” dedi. 1 milyar’a bir adım kaldı Otokar Genel Müdürü Serdar Görgüç, 2012 beklentileri ile ilgili olarak ise şunları söyledi: “Yeni yılda gündemimizdeki projelerin tamamlanması ve başarılı bir şekilde sürdürülmesi için azami gayreti göstermeye devam edeceğiz. 2012 yılında da başarımızı sürdürmeyi hedefliyoruz. Orta vadede hedefimiz ciromuzu 1 milyar TL’ye yükseltmek.”