Otokar 2020 yılı değerlendirme toplantısı bugün yapıldı. Otokar Genel Müdür Yardımcısı Basri Akgül, pandemiye rağmen aldıkları önlemlerle üretim ve satışlarını devam ettirdiklerini, müşteri ilişkilerini dijital kanallar vasıtasıyla sürdürdüklerini ve ilişkilerini yüzde 25 oranında artırdıklarını söyledi. Bayi ve özellikle servis ağının hizmete devam etmesi için aldıkları önlemlerle ilgili bilgiler aktaran Akgül, “Bayilerimizi, servislerimizi korurken araçlarımızı korumak için de güvenli toplu taşıma aracımızı ürettik. 4 farklı sistemi tek otobüste yapan ilk firma olduk. Aracı kendi kendine dezenfekte eden sistemi geliştirdik, otokatalitik sistemi ile otobüs içindeki havayı sürekli temizledik, sürücülerimizi korumak için tam izolasyonlu özel sürücü kabinleri yaptık, yolcu ateşini ölçen ve uyaran sistemini sunduk” dedi.

PANDEMİ OTOBÜS PAZARINI OLUMSUZ ETKİLEDİ

2020 yılı otobüs pazarı hakkında bilgi veren Akgül, yıl başlarken beklentinin olumlu olduğunu ve Otokar’ın da yıla çok iyi başladığını ve yoğun bir talep olduğunu söyledi. “Pandemi süreciyle bu hareketlilik biranda durdu” diyen Akgül, bunun da pazarı etkilediğini ve ciddi daralma yaşandığını kaydetti. Akgül, “Haziran’da normalleşme sürecine geçtik, pazar hareketlendi. Bunda finansman koşullarının iyileştirilmesi de etkili oldu. Bu sayede tekrar satışlarımızda yükselmeler başladı. Bu ivmeyle kasım ayına kadar olumlu bir hava içinde geldik. Kasım ayında pandemi sayılarının artmasıyla tekrar bir durgunluk başladı ve aralık ayı da böyle geçti” diye konuştu.

OTOKAR PAZARDAN DAHA FAZLA BÜYÜDÜ

İlk çeyrekteki satışların bir önceki yılın aynı dönemine göre daha iyi olduğunu belirten Akgül, şehirlere arası otobüs segmentiyle birlikte pazarın yüzde 14 büyüdüğü bilgisini verdi. Otokar’ın da bulunduğu segmentte büyümenin yüzde 2’de kaldığını ifade eden Akgül, “Küçük otobüs pazarı toplam pazar gibi olmadı. Burada pazar yüzde 10’ yakın daraldı. Otokar satışlarını adet bazında yüzde 20 artırdı. Pazardan daha hızlı büyüdük. Özelilkle Sultan Türkiye’nin en çok tercih edilen araç oldu” dedi.

ESHOT’UN 368 ADETLİK OTOBÜS İHALESİNİ KAZANDIK

Akgül, şehir içi toplu taşıma pazarında da pandeminin etkisinin hissedildiğini söyledi. Pandemi nedeniyle yolcu kapasitenin sınırlandırılmasının, belediyelerin yeni otobüs alımları yapmasına neden olduğunu anlatan Akgül, “Otokar olarak yılın tek kalemdeki en büyük ihalesi olan ESOT ihalesini kazandık. 368 adede ulaşan sipariş aldık. 2020 yılının sonunda teslimatlara başladık” diye konuştu.

LİDERLİĞİMİZİ SÜRDÜRÜYORUZ

Otobüs pazarını 2020 yılında da lider kapattıklarını anlatan Akgül, “12. liderliğimizi pekiştirmiş olduk. Liderliği korumak lider olmaktan daha zor bunu biliyoruz. Bu liderliği sürekli devam ettirmek için kendinize ciddi hedefler koymak zorundasınız. Bunun tesadüf olmadığını bütün paydaşlarınız göstermek zorundasınız” dedi.

OTOKAR YURTDIŞI PAZARDA ÖNEMLİ İHALELER KAZANDI

Otokar’ın ihracat pazarındaki çalışmalarının süratle devam ettiğini söyleyen Akgül, kendileri için 2020 yılındaki en güzel gelişmelerden birinin Gürcistan’dan aldıkları otobüs sipariş olduğunu kaydetti ve “175 otobüslük toplu taşıma ihalesini sene başında kazandık. Haziran ayında sözleşmemizi karşılıklı olarak imzaladık. İlk dijital imza töreni de yaptık” dedi.

Akgül, ihracat pazarlarında Malta’dan 50 adetlik sağdan direksiyonlu otobüs siparişi aldıklarını, buradaki otobüs adedinin300’e ulaştığını aktardı..

2020 yılındaki gelişmelerle ilgili bilgi veren Akgül, şunları aktardı:

IVECO BUS İLE ÜRETİM ANLAŞMASI İMZALADIK

“Şubat ayında üretim ve tedarik anlaşması imzaladık. Iveco Bus markalı otobüsleri Sakarya fabrikamızda üretmek için anlaşma imzaladık. Mevcut otobüslerin yanında Orta Doğu ve Asya pazarına yönelik geliştirilen otobüslerin üretimini yapacağız. İlk modellerin üretimi 2021 yılında olacak. Sahip olduğumuz teknoloji, mühendislik ve üretim kabiliyetimiz dünyada tanınmış bir marka tarafından kabul edilmiş olması bizim için gurur verici. Iveco Bus otobüslerini üretirken, Otokar markalı otobüslerimizi pazara sunacağız.

KENT ELEKTRİK”İ TANITTIK

Kent elektrikli otübüsü tanıttık. Bu otobüsün ilk lansmanını sene başında Avrupa’da yaptık, daha sonra Türkiye’de sergiledik ve çok iyi geri bildirimler aldık. Alternatif yakıtlardaki öncülüğümüz devam ettiriyoruz.

OTONOM OTOBÜSÜMÜZÜ TANITTIK

Otokar’ın otonom otobüsünü tanıttık. Türkiye’nin sürücüsüz otobüsü için büyük bir adım attık. Sürücüsüz doğrulma testlerini başarıyla tamamladık. Artık sürücüsüz kullanıma başlamış durumda. Trafiğe açık ve tüm hava koşullarında sürecek otobüs geliştirme çalışmalarımıza devam ediyoruz. 2050 yılında sıfır kaza hedefi için çalışmalarımıza devam ediyoruz.”

YENİ OTOKAR ATLAS PAZARA AĞIRLIĞINI KOYUYOR

Otokar Atlası’ı 2013’te satışa sunduklarını ve ciddi değişiklikler yaptıkları yeni Atlas’ı 2020 yılının başında pazara sunduklarını aktaran Akgül, “Yüksek torku, güçlü motoru, yeni gövde tasarımıyla sektörden çok büyük ilgi gördü. Yüksek performansıyla ağır işler gerektiren işlerde kullanıldı. Kamyonumuzun sağlamlığını ispat etmesi için önemliydi. Pazarımızın büyük kısmı belediye hizmetleridir. Kamyonlarımız burada kendini ispat etti. Geçtiğimiz yıl özel sektör filolarına da girmeye başladı. Kargo ve lojistik işletmeleri Atlas’ı tercih etmeye başladılar. Bu pazardaki varlığımızı daha da artıracaktır” dedi.