Otokar yaptığı basın toplantısıyla 2019 yılı rakamlarını paylaşırken, yenilen küçük kamyonu Atlas’ı tanıttı. 13 Şubat’ta gerçekleştirilen toplantıya, Otokar Satış ve Pazarlamadan Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı Basri Akgül, Satış Direktörü Murat Tokatlı,  Satış Müdürü Murat Torun ve Pazarlama Müdürü Tarkan Burak katıldı.

Basri Akgül, konuşmasına 2019 yılını değerlendirerek başladı. Türkiye’de pazarın sıkıntılı geçtiğini söyleyen Akgül, “2015’ten beri ticari araç pazarı her sene geri gitti. Otobüste yüzde 42’lik daralma yaşandı. Daralma ürkütücü rakamlara geldi. Otokar’ın faaliyet gösterdiği segmente yüzde 54 daralma yaşandı. Temmuz Ağustos ayında neredeyse durduk. Son 3 ayda bir parça hareketlilik yaşandı buna rağmen yüzde 54’luk geri gitme üreticiler için sıkıntı yarattı” dedi.

Otokar Genel Müdür Yardımcısı Basri Akgül, 2019 yılı satış rakamlarıyla ilgili şunları söyledi:

SULTAN’LAR SEKTÖRÜN LOKOMOTİFİ OLDU

Küçük orta boy otobüs segmentine pazar yüzde 45 azaldı. Biz Otokar olarak daha fazla yatırım yapmaya gittik. Küçük olan pazardan biraz daha fazla pazar payı kapmak için çalıştık. Sultan Comfort’u 29 kişilik modelini çıkardık. Okul taşıtlarında yeni regülasyonlara yeni okul modelini yaptık. Niş pazarlarda iyileştirmeler yaparak pazar kazanmaya çalıştık. Sultan Comfort sınıfının en iyi aracı olma özelliğini korudu. Lokomotifimiz Sultan Mega olmaya başladı. 25 kişilik aracımız kısa mesafe taşımalarda, belediyi hizmetlerinde şehirlerarası otobüs gibi çalışmaya başladı. Sultan Mega’lar şehirlerarası gidip gelmeye başladı. Sultan Maxi’ye olan ilgi de artmaya başladı. Bunun sebebi büyük otobüslerin işletme maliyetlerinin artması, yolcu sayısının bunu karşılamaya yetmemesi. Son 3 ayda bu araçlarımıza talep oluştu.

PAZAR PAYIMIZI YÜZDE 9 ARTIRDIK

Belediye ve halk otobüsleri pazarı en büyük yarayı alan segment oldu. Yüzde 58 oranında küçüldü. Belediyeler seçime para harcadılar, mali durumu iyi olmayan belediyeler araç almadı. Biz Otokar olarak pazar payımızı artırdık. 12 metre ve 18 metre otobüs segmentte varlığımızı iyi yerde koruduk. Kentin körüklüsü şu anda Türkiye’de rakipsiz. Pazar payımızı 9 puan artırdık. ESHOT’taki araç sayımız 350’yi buldu. 2020 yılında yeni alımlar olacak.

SATILAN HER 3 OTOBÜSTEN BİRİ OTOKAR OLDU

Bunların sonunda mutlu son geldi. 11 yıldır Türkiye’de üst üste faaliyet gösterdiğimiz segmentlerde pazar liderliğini sürdürdük. Türkiye’de satılan her 3 otobüsten biri Otokar markalı oldu. 11 yıldır kendimizle yarışıyoruz sloganımız var. 2020’de de kendimizle yarışmaya devam edeceğiz. 2020’de ciddi ataklarımız olacak. yeni ürünler ve ürünlerin iyileştirilmesi basında çalışmalarımız devam ediyor.

İHRACAT TAM GAZ DEVAM EDİYOR

Avrupa pazarında da tam gaz devam ediyoruz. İhracatta 50 ülkeye ulaştık. Avrupa’ya ihracatımızı yüzde 29 artırdık. Tüm dünyaya olan ilgimiz giderek artıyor. İhracat ekimizi çok önemsiyoruz ve onları güçlendirmeye devam ediyoruz. Türkiye ürettim kapasitesi artıyor ve unun için bütün dünyayı oyun alanı seçtik.

Türkiye’de küçük otobüs ağırlıklı bir pazarız. Dünyada ise büyük otobüslerin ağırlığı fazla. Otobüs ne kadar büyürse daha pahalı satıyorsunuz, daha fazla ülkenize para kazandırıyorsunuz. Gittiğimiz pazarlarda 300’lu 500’lü satışlar gerçekleştiriliyor. Böyle ihaleler aldığınız zaman fabrikalarda ciddi sıçramalar gerçekleşiyor. Böyle olunca dünya sıralamasında yerimiz artacaktır.

Fransa pazarında araç parkımız 2 bin 200 adedi geçti. Fransa şirketimizle Avrupa’yı yönetiyoruz. Bükreş Belediye’sinin 400 adetlik otobüsün teslimatını gerçekleştirdik. Romanya’da ikinci şirketimizi kurduk. Buradaki arkadaşlar Doğu Avrupa pazarına hakim olmak için çalışıyorlar. Romanya’da bir garaj işletmesini kendimiz yapıyoruz. Malta’daki varlığımızı günden güne artırıyoruz.

KENT ELECTRA’YI İHALELERE SOKUYORUZ

Türkiye’de ilk elektrikli otobüsü üreten firmayız. Doruk Electra’yı sattık, sonra bir süre kendimizi beklemeye aldık bunun sebebi elektrik teknolojisinin bir yere gelseydi. Araçların menzilleri artmaya başladı, fiyatlar belirli bir seviyeye geldi. İsveç’te Kent’in elektrikli modelini sergiledik. Şu anda satışa hazır 12 metrelik belediye otobüsümüz var. Şu anda ülkemizde ve dünyada ihale takip edeceğiz.

KENT U’YU TÜRKİYE’YE DE VERECEĞİZ

12 metre sınıfında Kent U aracımız var. Bunu ağırlıklı olarak Avrupa’da sattık. Yüzü eskimişti, Avrupa pazarına göre yeniledik. Değişik tiplerini de tasarladık. Busworld Europe’de bu aracımızı sergiledik. Bunun şehirlerarası çalışmalarımız devam ediyor. Önümüzdeki dönemde Türkiye ihtiyacına göre vereceğiz.

ATLAS LİDERLİĞE OYNAR DURUMA GELDİ

Kamyon pazarına gelirsek 8.5 ton segmentinde Otakar Atlas’ımız var. Pazar yüzde 28,5 küçüldü. Atlas olarak biz büyüdük. Pazar payımızı yüzde 16 artırdık. Pazar payımız yüzde 20’nin üzerine çıktı. İlk çıktığımızda Pazar payımız yüzde 10’du kısa sürede yüzde 10’nu yakaladık şimdi de yüzde 22’ye ulaştık. Artık pazarda ciddi bir oyuncu olduğumuzu ispatladık. Kamyonumuzda yaptığımız gelişmeler sonucunda aracımız aranır oldu. Artık burada da otobüste olduğu gibi sıfırdan liderliğe kadar geldi. Kabin tamamen değişti. Eskiden sağlam ve dayanıklılığa önem veriyorduk şimdi buna konforu ekledik. Rakiplerimizde olmayan çok önemli özelliklerimiz var.

HER DAİM KAZANÇ VADEDİYOR

Yüksek torklu, güçlü motoru ile en zorlu yol şartlarında en ağır yükleri kolayca taşımak üzere geliştirilen Atlas, yeniden tasarlanan güçlü ve keskin çizgilere sahip kupasıyla ön plana çıkıyor. Yeni ön panjur tasarımı ve farları ile daha göz alıcı bir çizgiye kavuşan Atlas'ın üstün standartlarına eklenen yeni özellikleri; sürüş performansı, konfor ve güvenliği en üst seviyeye taşıyor.

Yüksek taşıma kapasitesine sahip olan 8,5 tonluk yeni Atlas, yakıt ekonomisiyle de fark yaratıyor. Düşük yakıt tüketimi, düşük bakım giderleri ve uygun yedek parça maliyeti ile kullanıcısının ekonomisine her daim katkı sağlayan Otokar Atlas’a eklenen EP (Ekonomi-Performans) tuşu ile her türlü yol koşuluna ve yüke uygun sürüş modu artık tek tuşla yönetilebiliyor.

Otokar, Yeni Atlas’ta konforu ve güvenliği artıran pek çok detayı da kullanıcılarıyla buluşturuyor. Sahip olduğu teknolojilerle yeni bir sürüş deneyimi vadeden Atlas, 3,2 inç büyüklüğündeki dijital göstergesi aracılığıyla araç ile ilgili ayar, seyir ve uyarı bilgilerini kullanıcısına anlık olarak verebiliyor. Normal ve spor olmak üzere iki farklı görünüm seçeneğine sahip dijital ön göstergesi, kullanıcı tercihine göre değiştirilebiliyor. Yeni Atlas’a eklenen bluetooth özelliği sayesinde kullanıcılar elini direksiyondan ayırmadan görüşmeleri güvenle yapabiliyor.

KONFOR STANDARTLARINI YENİDEN BELİRLİYOR

Teknolojinin ön planda olduğu Yeni Otokar Atlas, sürücü ön paneli, şık ve modern tasarımı, uyumlu renkleriyle dikkat çekerken, erişimi kolay ergonomik kontrol düğmeleri ile kullanıcısının konforunu artırıyor. Kabin içi yüksekliği artırılmış Yeni Otokar Atlas, geniş iç hacmi ve büyük camları ile ferah bir ortam yaratıyor. Yüksekliği ayarlanabilen kafalıklara sahip şık ve ergonomik koltuklar, sürüş tercihine göre ayarlanabilir sürücü koltuğu, uzun süreli kullanımlarda dahi ergonomi ve konforu bir arada vadediyor. Direksiyondan kumandalı araç bilgisayarı ile kullanıcısının işini kolaylaştıran Atlas, ısıtmalı ve elektrikli kumandalı dış aynalarıyla daha güvenli ve konforlu bir sürüş imkânı sağlıyor. Aydınlatma sistemi de tamamen yenilenen araç, karanlıkta otomatik yanan far sistemi ve sinyalle devreye giren yardımcı aydınlatmasıyla her koşulda güvenle seyahat sunuyor.

HER YOL KOŞULUNDA ÜST DÜZEY GÜVENLİK VADEDİYOR

Sensörlü kabin kilidi, gelişmiş aydınlatma sistemi, güçlendirilmiş yan kapılar ve park sensörü gibi özelliklerle hafif kamyon segmentine yeni bir soluk getirecek Otokar Atlas, kullanıcısına geniş ön iz genişliği ile daha yüksek yol tutuşu ve daha güvenli sürüş imkânı sağlıyor. Hırsızlığa karşı motor ve elektrik sistemini kilitleyen Immobilizer’lı uzaktan kumandalı merkezi kilit sistemine sahip Yeni Atlas’ta tam havalı fren sistemi, EBS, egzoz freni, LDWS, AEBS, ESC ve ACC özellikleri de bulunuyor. Kısa ve uzun şasi olmak üzere iki farklı versiyonu bulunan yeni Otokar Atlas, her hizmete uyarlanabilir esnek yapısıyla, frigorifik araçtan çöp kamyonuna, hidrolik platformdan itfaiye aracına, damperli kamyondan nakliye aracına kadar birçok farklı üstyapı seçeneğiyle kullanılabiliyor.