Mercedes-Benz Türk yeni otobüsü Tourismo ile Hadımköy-Çorlu arasında bir seyahat gerçekleştirdi. Basın mensuplarının yer aldığı seyahatin amacı araç hakkında bilgiler vermek ve araç konforunu deneyimlemekti. Organizasyonun Çorlu durağında verilen öğle yemeğinde Mercedes-Benz Türk Pazarlama ve Satış Direktörü Alper Kurt pazarla ilgili değerlendirmelerde bulundu.

Alper Kurt, geçtiğimiz yıl otobüs pazarının bir önceki yıldan daha düşük gerçekleştiğini vurgulayarak, 2017 yılında şehirlerarası otobüs pazarının 611 adet, şehiriçi otobüs pazarının ise 926 adetle kapandığını söyledi. “Sektör Bu yıl geçtiğimiz yılı da yakalayamayacak” diyen Kurt, son 16 yılın en düşük pazarının yaşandığını kaydetti.

RAKAMLAR 2017’NİN GERİSİNDE

Bu yılın ilk 6 aylık döneminde seyahat otobüsü pazarının 256 adetle, 300 adetlik satışın yapıldığı 2017’nin bile gerisinde kaldığını ve yüzde 14’lük bir daralma görüldüğünü söyledi. Yıl sonu adetlerinin ise 500’lerde kalacağını ifade etti. Satışların yüzde 75’inin turizm, yüzde 257inin şehirlerarası segementte gerçekleştiğini aktaran Kurt, turizm sektöründeki 2+ koltuklu araç tercihinde düşüş olduğunu ve bu oranın yüzde 60 olarak gerçekleştiğini söyledi.

Bu daralmanın 2 ana nedeni olduğunu söyleyen Alper Kurt, bunları kur artışı ve faizlerin yükselmesi olarak gösterdi.

Şehiriçi otobüs pazarı hakkında da bilgi veren Kurt, ilk 6 aydaki satışların 300 adet olduğunu ve bunun yüzde 60’ının kamuya gerçekleştiğini belirtti. Geçtiğimiz yıl bu rakamın 520 adet olduğunu hatırlatan Kurt, yıl sonunda ise gerçekleşmesini bekledikleri rakamı 700-800 arası olarak açıkladı.

80 KİLOMETRELİK YOLCULUK VE YENİ TOURİSMO

Basın mensupları Hadımköy’den 40 kilometrelik bir yolculukla Çorlu’daki Babacan Et Lokantası’na Yeni Tourismo ile seyahat ettiler. Geri dönüşle birlikte toplamda 80 kilometrelik yolculuk oldukça konforlu geçti. Gidiş istikametinin tersine dönüşte yoğun bir trafik yaşanmasına rağmen yorgunluk belirtisi yoktu.

Peki yeni Tourismo işletmecisinden yolcusuna kime ne vadediyor?

Mercedes-Benz Türk Otobüs Ürün Yöneticisi Orçun Çevikbaş Yeni Tourismo’nun özellikleri hakkında şu bilgileri verdi:

Tourismo’nun yenilenen monokrom kokpitinde çok fonksiyonlu direksiyon simidi, yüksek çözünürlüklü renkli ekrana sahip yeni gösterge paneli ve yeni bir elektronik anahtar sistemi bulunuyor. İç donanımda koltuk tipleri, koltuklandırma düzenine göre değişiklik gösteriyor. 2+2 koltuklandırma düzenindeki Tourismo 15 RHD ve Tourismo 16 RHD modellerinde, Mercedes-Benz standart koltuklar için opsiyonel olarak Softline döşeme seçenekleri sunuluyor. Tourismo 16 RHD 2+1 için standart olan Mercedes-Benz Relax koltuklar, ayarlanabilir ayak dayama üniteleriyle beraber sunuluyor. LED okuma lambaları, hava jetleri, servis setlerine entegre hoparlör, siyah deri servis seti döşemeleri ile tamamen farklı bir tasarıma sahip olan yeni Tourismo’nun servis setleri de tamamen yenilendi. Tam otomatik, çift bölge (dual zone) kontrollü klima sistemi sayesinde otobüsün içerisindeki atmosferin daha da konforlu hale gelmesi sağlanırken; ısıtma ve iklimlendirme için kullanılan ön ve arka kontrol bölgeleri ile de aracın içinde homojen bir sıcaklık dağılımı elde ediliyor.

YAKIT EKONOMİSİ VE SÜRÜŞ DİNAMİĞİ

Önceki modelin hatlarının yeniden yorumlandığı yeni Tourismo’da tasarım ve işlevsellik bir araya gelerek maksimum ekonomik verimlilik sağlandı. En ince detayına kadar geliştirilmiş aerodinamik özellikleri, yeniden tasarlanmış sürücü penceresi ve dinamik görünümlü “AquaBlade” ön cam silecekleri; görselliği zenginleştirmenin yanı sıra yakıt tüketiminin ve sürüş gürültülerinin en aza indirilmesine de büyük katkı sağlıyor. Azalan yakıt sarfiyatı, düşük bakım-onarım giderleri ve 2.El değeri bakımından toplam sahip olma maliyeti düşen yeni Tourismo; kendisine yapılan yatırımı kısa sürede amorti eden, son derece verimli ve tercih edilir bir otobüs olarak sektörün ihtiyaçlarına yanıt veriyor.

YENİ TOURISMO’DA HER ŞEY GÜVENCE ALTINDA…

En yeni güvenlik ve sürüş destek sistemleri, yeni Tourismo’nun daha da üstün koruma sunabilmesine olanak tanıyor. Yeni Tourismo, gelişmiş güvenlik sistemleriyle ticari araç sınıfında yeni bir standart daha belirliyor. Araçta bulunan Ön Çarpışma Koruyucusu (FCG) sayesinde, olası bir çarpışma durumunda çarpışılan aracın otobüsün altına girmesi önlenerek, tüm sürücü bölmesi özel bir çerçeve yapısı içinde komple arkaya doğru itiliyor ve sürücünün korunması sağlanıyor. Aktif Acil Fren Sistemi (AEBS) ile önde yavaş giden veya duran araca arkadan çarpma riski azaltılıyor. Bir tehlike algıladığı anda sürücüyü uyarıp, frenleme uygulayarak arkadan çarpma riskini veya kaza kaçınılmazsa yaşanan kazanın verebileceği hasarı azaltıyor. Şerit Takip Asistanı (SPA) ile aracın istem dışı şerit değiştirdiği algılandığı takdirde, sürücü koltuğu şerit ihlali yapılan tarafa doğru hissedilir bir şekilde titretilip sürücü uyarılıyor. Antiblokaj Fren Sistemi (ABS) sayesinde tekerleklerin frenleme anında kilitlenmesi engelleniyor. Elektronik Stabilite Programı (ESP) ile savrulma önlenerek virajlarda ve ani manevralarda güvenlik sağlanıyor. Patinaj Önleyici Sistem (ASR) ile hızlanma anında çekici tekerleklerin kayması engelleniyor ve buzlu yollarda bile güvenli kalkış imkânı sağlanıyor. Elektronik Fren Sistemi (EBS) ve Fren Destek Sistemi (BAS) ile de her koşulda dengeli frenleme sağlanıyor.