Türkiye’de her yıl 22 milyon ton tehlikeli madde taşımacılığı yapıldığı ve yüzde 90 oranıyla en büyük payı karayolu taşımacılığı aldığı biliniyor. Kara yolunda kaza oranının büyük bir kısmına da tehlikeli madde taşıyan araçlar neden oluyor.

Okt Trailer, Enerji Ofisi, Bridgestone, Shell, Bp gibi sektörün lider oyuncuları Adex Akademi işbirliği ile Türkiye’nin her yerine ulaşan bir eğitim aracını sektörde kazandırdı. Araç, bölge bölge gezerek karayollarında taşımacılık yapan firma şoförlerine ulaşarak sosyal sorumluluğa katkısını gözler önüne seriyor.

Sürücülere verilen Anti-Skid ve Anti-Rollover eğitimleriyle bilinçli TIR kullanımını yaygınlaştırmayı amaçlayan OKT Trailer; sunumlar ve videolar eşliğinde teorik eğitimler verdiği gibi, araçların ve lastiklerin özelliklerinin tam olarak anlaşılması için sahada pratik eğitim de veriyor. Eğitimler sayesinde şoförler; kazaların sebeplerine ilişkin istatistiksel verilerden doğru ve yanlış oturma pozisyonlarına; ıslak zeminde frenleme tekniklerinden alkollü araç kullanımının meydana getirdiği risklere kadar hayati önem taşıyan birçok konuda geniş bilgi sahibi oluyor.

İlk olarak Petroleum fuarında gün yüzüne çıkarılan a aracın tanıtım toplantısına paydaşlardan geniş bir katılım oldu. Adex Akademi Genel Müdürü Ayhan Akdemir tanıtım toplantısında yaptığı konuşmada kendi alanında zirveye ulaşmış firmaların bir araya gelerek oluşturduğu eğitim aracıyla yılda 1000 sürücüye eğitim verileceğini dile getirdi. Sürücülere trafik eğitimleri verdiklerini söyleyen Akdemir, sürücülere Anti Roll – Over sürüş ve Anti – Skid eğitimleri verdiklerini belirtti. 

OKT Trailer Genel Müdürü Hakan Maraş da konuşmasında aracın nasıl geliştirildiğine dair bilgiler verdi. Avrupa’daki diğer eğitim araçlarını incelediklerini ve üstüne koyarak aracı geliştirdiklerini ifade eden Maraş, önemli bir sosyal sorumluluk projesi çerçevesinde bu aracı hayata geçirdiklerini söyledi. Aracın standart devrilme katsayısını özellikle düşürdüklerini ve bunda çok zorlandıklarını ifade eden Maraş, “Araç normal şartlarda 28 km hızla devriliyor.  OKT’nin normal tankerlerinin ağırlık merkezleri çok aşağıda olduğu için diğer eğitim tankerlerinden ayrı olarak yüksek süratlerde dahi devrilmiyordu. Bizler yaptığımız manipülasyonlarla bunu 19 km’ye kadar indirebildik. Böylece sürücüler devrilme riskini düşük hızlarda da yaşayabilecek.” Türkiye’de bir ilki gerçekleştirmenin mutluluğunu yaşadıklarını belirtti.

Brisa, OKT’nin tek tedarikçisi oldu

Birisa olarak emniyet odaklı bir projeden yer almaktan dolayı mutlu olduklarını dile getiren Brisa Ürün Uzmanı Seren Brisa Ürün Uzmanı Seren Sungur, araçta kullanılan R 179 lastiğin rakiplerine göre daha milimetre başına en uzun kilometre, kilometre başına ise en az maliyeti karşıladığını savundu.

OKT ile olan işbirliğinin geçen yıldan beri başladığını dile getiren Sungur, Brisa’nın OKT Trailer tarafından 2013 yılında üretilecek diğer araçlar için de tek lastik tedarikçisi olmaya devam edeceğini söyledi. OKT tarafından orijinal ekipman olarak kullanılacak olan R164, treyler lastikleri arasında uzun süredir en çok tercih edilen desenlerden biri olduğunu ifade eden Sungur, M+S markalamasına sahip bir desen olan Bridgestone M748 ise yeni çıkan kış lastiği yasasına uygun ve piyasada en çok tercih edilen ebatlarda olan nadir treyler lastikleri arasında yerini aldığını vurguladı.

OKT’den 52 bin metreküplük LPG tankeri

Okt Trailer, Petroleum Fuarı’nda LPG sektörü için yeni Deveboynu 52 bin metreküplük LPG tankerini tanıttı. Fuar standında araçla ilgili bilgi veren OKT Trailer Genel Müdürü Hakan Maraş, aracın pek çok yönüyle sektöre önemli avantajlar sağladığına dikkat çekti.

Aracın 52 bin metreküp ile sektördeki en yüksek yükleme kapasitesine sahip olduğunu vurgulayan Maraş, araç üzerinde yer alan güneşlik ile de kapasitenin maksimum şekilde kullanıldığına işaret etti.

Enerji Ofisi yine OKT’yi tercih etti

OKT Trailer Petroleum Fuarı’nda da teslimat geleneğini sürdürdü. Akaryakıt lojistiğinde hizmet veren Enerji Ofisi filosuna 20 adet alüminyum ADR’li tanker kattı. 2007 senesinden beri Okt Trailer’den çalıştıklarını ifade eden Enerji Ofisi akaryakıt Pazarlama ve Dağıtım A.Ş. Genel Müdürü Şahin Zorba, son alımla birlikte filodaki araç sayısını 120 adede çıkardıklarını söyledi. OKT Trailer de çok iyi bir işbirliği sağladıklarını ifade eden Zorba, bu işbirliğini devam ettirmeyi amaçladıklarını dile getirdi.