“KARAYOLUNDA DEVRİM GERÇEKLEŞTİRİYORUZ”

Organizasyonda Mercedes-Benz’in kamyon, otobüs ve hafif ticari araçlardaki verimlilik çalışmaları ve güvenlik ile ilgili yeni gelişeler anlatıldı. En önemli gelişmelerin kamyonda olduğunu söylemek mümkün. Güvenliği artıran kör nokta asistanı, şeritte kalma asistanı, sapma asistanı gibi –güvenlik eklemeleri ile birlikte ilki 2011 yılında tanıtılan Euro 6 motoru OM 471’in aradan geçen 4 yılda yüzde 13 gibi büyük bir yakıt tasarrufu oranına ulaşması bunun en büyük kanıtı.

Daimler Kamyon ve Otobüs Bölümü Yönetim Kurulu üyesi Dr Wolfgang Bernhard, etkinlikte yaptığı konşmada “Bizi çalışmaya iten güç, kazasız sürüş vizyonudur. Bu yüzden sürekli  yeni güvenlik sistemleri geliştirip piyasaya sürüyoruz.Bu sistemleri araçlara en kısa süre uygulayabilmemiz ise büyük ölçüde bu sistemler için yasal düzenlemenin ne hızda çıkarılabileceğine bağlı. Bu da aslında siyasi kanatlardan destek almamız anlamına geliyor. Güvenlik teknolojilerinde aktif bir firma olarak, bu sosyal diyalogda aktif bir rol oynayacağız” dedi.



 Mercedes-Benz Kamyonları Avrupa ve Latin Amerika Başkanı Stefan Buchner de özellikle verimlilik üzerinde yaptıkları çalışmaları anlatarak, karayolu taşımacılığında toplam giderlerin yüzde 30’luk bölümünün yakıttan kaynaklandığını ve burada yapılalacak iyileştirmelerin önemine işaret etti.  “Biz müşterilerimize en düşük toplam işletme maliyeti sunan araçları veriyoruz” diyen Buchner, Yeni OM 471’in düşük yakıt tüketimi yanında düşük karbon salımı yaparak müşteriyi ve çevreyi koruduğunu söyledi. 

VERİMLİLİK YÜZDE 65 ARTTI

Stefan Buchner Mercedes olarak insiyatifi ele aldıklarını Kamyon sektörünün mucidi olarak 1965 yılından bugüne yakıt tüketimini yüzde 65 oranında düşürdüklerini anlattı.  Mercedes-Benz’in ilk geliştirdiği Euro 6 motoru ilk kez 2011 yılında tanıttıklarını aktaran Buchner, Yeni OM 471’in salefine göre yakıt tüketiminde yüzde 3’lük bir düşüş sağladığını belirtti.

DÜNYANIN EN İYİ KAMYON MOTORUNU DAHA DA GELİŞTİRDİK

2011 yılında üretilen OM 471’den bugüne kadar 250 bin adet satıldı. Bunun 100 bini kamyonlara entegre şekilde satıldı. “Dünyadaki en iyi kamyon motorunu şimdi daha da geliştirdik” diyen Buchner, “12.8 litrelik motoromuz 2011’de iyi değerler sunuyordu. Yeni motorla birlikte torku yüzde 10 artırdık. Yeni motoroun geliştirilmesi için 60 milyon Euro yatırım yaptık. Yüzde 3’lük yakıt tassarrufunu başardık” diye konuştu.                    

BİR KAMYON YAKITTAN 900 EURO TASARRUF EDECEK

Mercedes-Benz Euro 5’ten Euro 6’ya geçişte toplam yüzde 13’lük yakıttüketimi tasarrufu sağlamayı başarmış. OM 471 2011 yılında üretilen salefi OM 471’e göre yüzde 3 daha tasarruflu. Buchner, kamyonların ortalama yılda 130 bin kilometre yol katettiğinin bilgisini vererek, bunun da 1.100 litre anlamına geldiğini kaydetti. Bucher,  “Başka bir deyişle kamyon başına 900 Euro yıllık kar demektir. Ayrıca yılda 3 ton karbon salımınından tasurruf elde edilebiliyor.”

Buchner : “Actros’un tüketimini 4 yılda yüzde 13 azaltmış olduk. Sektör ortalaması bunun yarısına ulaşabiliyor. 6 Temmuz itibariyle yeni motorun satışına başlıyoruz.   Biz geleceğin taşılmacılığını şekillendiriyoruz. Bu bizim iddiamız. Bu motorun geliştirilmesiyle Mercedes-Benz karayolunda bir devrim gerçekleştiriyor. Lojistik firmaları ve çevre bundan faydalanacak. “


 YOLLAR MERCEDES’E BIRAKILIYOR

Mercedes-Benz’in güvenlik ile ilgili attığı adımlar ve otonom sürüş için geliştirelen Future Trucks’ın Almanya’da kullanılması için Almanya Ulaştırma Bakanlığı da gerekli düzenlemeleri yapmaya başladı. Organizasyonda bir konuşma yapan Almanya Federal Cumhuriyeti Ulaştırma ve Dijital Altyapıdan Sorumlu Devlet Bakanı Norbert Barthle, otomotivde birçok yeniliğin Almanya’da bulunduğunu ve Almanya’nın refahının büyük bölümünün bu hizmetten yaratıldığını belirtti.

Yeni taknolojik gelişmelerle trafik kazalarının azaldığını belirten Barthle, Mercedes’in otomatik direksiyon sistemi ve aracın kör noktasını ortadan kaldıran sistemlerin önemine dikkat çekerek şunları söyledi:  “Çoğu kaza ölü açıdan kaynaklanıyor. Bunun için mevzuatın değişitirlemis gerekiyor. AB Komisyonu yeni değişiklikler için 2016 yılına kadar yeni mevzuatlar getirecektir. Bizim için güvenlik çok önemli ve bunun için yasalarımızı sürekli güncelliyoruz. Trafik güvenliği için 13 milyoneuroluk yatırım gercçekleştirdik. Birkaç yıl içerisinde otonom sürüş yapan araçlar olacak.  Biz de bunun altyapısını hazırlıyoruz. A-9 otobanımızı çağdaş bir duruma getirdik. Testler buruda yapılacak. Bunun yanında sokaktakı çizgiler, tabelalar, bariyerler sürekli iyileştirilecek. Akıllı otobanlar inşa ederek burada başarılı olmak istiyoruz. Hollanda ve Avusturya ile bunun için anlaşma metnine imza attık. Her 3 ülkede de ortak kurallar olacak. Telematik sistemlerle otobanların verimliliğini yüzde 25 artıracağız. Uzun kamyonlar kullanarak yollardan en iyi şekilde yararlanmak istiyoruz. Güvenlik ve verimlilik birbiriyle çok ilgili. 2016 yılına kadar geçerli olacak test aşamasında uzun kamyonlar açısından meyvelerini verecektir.”

 

ÇAĞDAŞ GÜVENLİK SİSTEMLERİNİN YARATICISI GELECEĞİ DE ŞEKİLLENDİRİYOR

Organizasyonda yapılan workshop’larda güvenlik sistemleri ile ilgili bilgiler veren Global Daimler Trucks Ünün Mühendisliği Bölüm Başkanı Sven Ennerst, yapılan tüm çalışmaların kazasız bir sürüş gerekleştirmek için yapıldığını belirterek, “Kamyon taşımacılığının son 15 yılda yüzde 15 artış gösterdi. Buna karşın ölümlü kazalar yüzde 50 oranında azaldı. Bunda araçların teknik şartlarının iyeliştirlemi, sürücü eğitimleri, yeni mevzuatlar etkili oldu” dedi.

Sven Ennerst, Mercedes-Benz’in çağraş güvenlik sistemlerini başlatan bir marka olduğunu belireterek, “1981 yılında ABS’yi uygulayan ilk markayız. Kasım 2015’ten sonra üretilen araçlarda Acil Park Etme Sistemi mecburi olacak. Biz de sonbaharla birlikte ABA (Aktif Braki Sistem) üreteceğiz” dedi.  

40 tonluk 80 kilometre hızla giden bir kamyonun kinetik enerjisinin 400 kilometre hızla giden bir araçla aynı olduğunu belirten Ennerst, bunun için pasif sistemlerinin yanısıra sürücü kabinini sürekli iyeliştirdiklerini söyledi. Yapılan kazaların yarısının pasif güvenlik sistemleriyle engelenebileceğini kaydeden Ennerst yaptıkları kaza analist sistemlerinin de bunu desteklediğini aktardı.

Kör nokta uyarı sistemi

Geliştirme sürecinde Mercedes-Benz kamyon, şirket içinde bulunan ticari araç kaza araştırmasından tavsiyeler alıyor ve kazalarda tam olarak ne olduğunu daha rahat inceleyebiliyor. Özellikle ağır ticari araçlarda yapılmak istenen şey, kazaları önlemeye yönelik sistemler sunmak. Mercedes-Benz’e göre kazaların sonuçlarını pasif güvenlik sistemleriyle önlemek yeterli değil.

Federal istatistik ofisi raporlarına göre taşımacılık sektöründe ağır ticari araçların karıştığı kazalardaki ana kaza tipi arkadan çarpmalı kaza tipi.

Bu kazaların nerdeyse yüzde 40’ı, kaza öncesi hiç fren yapılmadan gerçekleşiyor. İkinci sırada ise yoldan çıkılması ile karışılan kazalar ve kavşaklarda meydana gelen kompleks kazalar yer alırken, üçüncü sırada ise yayaların karıştığı kazalar yer alıyor.

Son 15 yılda Mercedes-Benz Kamyon, Şerit değiştirme asistanı ve Aktif fren desteği donanımlarını tanıtan ilk üretici oldu.

Bu yardımcı sistemler artık yoldan ve şeritten çıkılmasını engelleyebiliyor ya da çıkılması durumunda uyarıyor. Bunların bir sonraki evresi ise virajlarda ya da yanlış dönüşlerde meydana gelen kazaları önlemek. Dış aynaların doğru açıdan ayarlandığında kamyonun çevresindeki cisimleri tamamen gösterdiği doğru. Ancak en iyi kamyoncu bile eğer yayalar yada bisikletliler, kamyoncu yolun ilerisini, solunu ya da trafik ışığını kontrol ederken kamyonun yoluna çıkarsa, fark edemeyebilirler. İşte burada, yeni Kör nokta uyarı sistemi yoğun görevinde sürücüye özellikle kompleks şehir içi trafiğinde yardımcı olacak. Yoğun bir ön geliştirme sürecinden sonra kör nokta uyarı sistemi artık seri üretimden önceki son hazırlıklarını tamamlamak üzere ve yakında kamyon güvenlik teknolojileri açısından bir dönüm noktası haline gelecek.

AKTİF FREN DESTEĞİ

Bir yenilik daha zorunlu hale geliyor. Kasım 2015’ten itibaren, off-road araçlar, steel-sprung kamyonlar ve üç aks ve üstü aks sayısına sahip kamyonlar gibi bazı istisnalar hariç, brüt ağırlığında 8 tondan fazla izin verilen tüm yeni kaydolan kamyonlar, acil durum fren destek sistemiyle donatılmış olmak zorunda.

Ancak bu durumlar Mercedes-Benz kamyonları için hiç de problem değil.  Mercedes-Benz Aktif fren desteği 1-3’ü opsiyonel olarak sunmaya başladığından beri tam dokuz yıl geçti ve bu süre boyunca sistemi sürekli geliştirmeye devam etti. Şuanda Avrupa’da yollarda Aktif fren desteğine sahip yaklaşık 60 bin kamyon görev yapıyor. Bunlardan 23 bin 500’ü ise ABA 3 sistemine sahip. Toplamda 15,4 milyar kilometre yol katlettiler. Bu Mercedes-Benz kamyonlarının deneyim ve ustalığının tartışmasız ne kadar üstün olduğunun bir göstergesi. Aktif fren desteği 3, Mercedes-Benz Actros serisi, Antos dağıtım kamyonu ve özel Arocs ? inşaat kamyonu için çoktan hazır.

Şerit değiştirme asistanı

Bu yıl kasım ayından itibaren şeritten istemsiz çıkıldığında uyaran bir sistem de Avrupa’da yeni kaydolan 3,5 ton ve üstü araçlar için zorunlu hala geliyor. Bu sistemde de,  Mercedes-Benz’in şerit değiştirme asistanı, benzer sistemlerle karşılaştırıldığında çok daha yetenekli. Bunun nedeni Mercedes-Benz’in köklü deneyimi ve geliştirme hızı çünkü Mercedes-Benz şerit değiştirme asistanını 15 yıldır pazarlıyor. Aktif fren desteğinin tüm türleri bir radar sistemine bağlıyken, Şerit değiştirme asistanı yolun ilerisini kontrol etmek için bir dijital kamera kullanıyor. Bu kamera istemsiz şekilde şerit değiştirildiğinde tehlikeyi algılıyor.

Bu durumda şerit değiştirme asistanı tehlike yaratan taraftan sesli bir uyarı veriyor ve sürücü buna göre kamyonu şeridine geri sokabiliyor.Ayrıca ekranda görsel bir sinyal ve uyarı mesajıda görüntüleneniliyor.İstemsiz şerit değiştirmenin nedeni genellikle sürücünün dikkatsizliği ya da uykusuzluğudur.18 ton ve üzeri brüt ağırlığa izin verilen  araçlarda, Mercedes-Benz  kamyon şerit değiştirme asistanı ve konsantrasyon kaybı asistanını birlikte sunuyor. Bu sistem,  farklı parametreler kullanarak sürekli sürücünün konsantrasyonunu ölçüyor.

Konsantrasyon kaybı asistanı, eğer parametreler belli bir seviyenin altına düşerse uyarı veriyor.Görsel olarak bir yatak simgesi ana ekranda görüntüleniyor ve sürücüyü mola vermesi ve gerekli konsantrasyon seviyesine ulaşabilmesi için teşvik ediyor. Eğer şerit değiştirme asistanı kapandıysa, bu uyarı alındığı an sistem otomatik olarak tekrar açılıyor.

Stabile kontrol asistanı – kamyonlar’ın ESP’si

Geçtiğimiz sonbaharda yürürlüğe giren yönetmeliğe göre yeni trafiğe çıkacak tüm kamyonlarda elektronik bir stabile sistemi zorunlu hale geldi. Mercedes-Benz kamyonlarında bu yardımcı sistem aslında uzun yıllardır mevcut: 2001 yılında, sistem daha otomobillerde daha yeni yeni tanıtılmaya başlandığında Mercedes-Benz kamyonlar için stabilite kontrol asistanını tanıtmıştı. Bu sistem, otomobillerdeki ESP ile aynı temel prensiplere göre çalışıyor ancak kamyonda kullanıma uygun şekilde adapte edildi ve farklı özelliklerle zenginleştirildi.

Stabilite kontrol asistanı fiziksel limitler dahilinde virajlarda ya da ani manevralarda yarı treylerle kullanımda oluşacak kayma riskini azaltır. Bu yüzden, aracın tehlikeli bir şekilde önden ya da arkadan kopma eğilimi göstermesi gibi kritik durumlarda, her tekerdeki fren kuvveti birbirinden bağımsız şekilde kontrol edilir. Buna ek olarak, motor torku jackknifing’i önlemek için azaltılır ve yarı treylerin frenler, geleneksel firen sistemine sahip olsa bile hafifçe uygulanır.

Stabilite kontrol ayrıca yarı treylerin yan yatma riskini önceden algılar. Eğer treyler uzun virajlarda sürücü fark etmeden devrilme noktasına kadar ulaşırsa, stabilite sağlanana kadar araçların hızı otomatik olarak düşürülür.

Otonom giden ilk kamyonu Future Trucks’ı tanıtan Daimler Kamyon’un yaptığı araştırmalara göre sürücüler sürüş esnasında başka işlerle uğraşması ve yorgunluk kazaları yüzde 25 oranında artırıyor. Bu nedenle otonom sürüş büyük önem kazanıyor. Ancak şu anda Almanya’da 10 kilometre hıza kadar otonom sürüşe izin veriliyor. Daimler, otonom giden  Freightliner’ı Amerika’da normal yolda tes etti.  Alman otobanlarında da yakın zamanda otonom sürüşlere başlanacak.

EURO 5’E GÖRE YÜZDE 13 YAKIT TASARRUFU

Mercedes-Benz Euro 5’ten Euro 6’ya geçişte 2011 yılında tanıttığı OM 471 motoruyla yakıt tüketiminde yüzde 5’lik bur tasarrufa ulaştı. Daha sonra PPC’yi devreye sokan marka buradan da yüzde 5’lik bir tasarrufa ulaştı. Marka 2015 yılında da leni bir verimlilik sıçraması gerçekleştirerek yüzde 3 ekstra bir tasarruf sunan yeni nesil OM 471’i geliştirdi. Marka böylece son 4 yılda yüzde 13’lük bir yakıt tasarrufuna ulaşmış oldu.

VERİMLİLİĞE BAKIM-ONARIM TAKVİYESİ

Verimliliğe odaklanan ve toplam verimlilikte en iyisi marka iddasını yukarı taşımayı amaçlayan Mercedes-Benz sadece motordan eldi ettiği verimliliği kullanmak yerine bakım ve onarımda da bunu destekliyor. Araçların kolay tamir edilmesi, bakımlarda araçl kabinin tamamen çıkarılması önleyengeliştirmeler, bakım ve tamir sürelerinde kısalması için yapılan çalışmalar ile marka bu iddasını destekleyecek geliştirmelere imza atıyor.

Yeni OM 471

OM 471 tam bir mühendislik harikası. Mercedes-Benz kamyon bölüm geliştirmeden çıkan yeni motor selefine göre yüzde 3 yakıt tarafuyla işletme ve co2 emisyonlarını azaltırken aynı zamanda kamyon müşterilerine ve çevreye de katkı sağlıyor. Dünyanın en temiz ve en son teknoloji motor platformu OM 471, Avrupa, Kuzey Amireka ve Japonya’nın sıkı emisyon standartlarınI da karşılıyor. Hem Kuzey Amerika’daki Frightliner ve Westernstar kamyonların da hem de Asya’daki Fuso kamyonlarında kullanılıyor. Dünya çapında bugüne kadar bu motorlardan 100 bini Mercedes-Benz kamyonlarında olmak üzere 250 bin adet monte edildi. Mercedes-Benz bu platformun geliştirilmesi için 60 milyon Euro yatırım yaptı.