1967 yılında Otomarsan ismiyle kurulan ve bugüne kadar yaptığı 1 milyar Avro’yu aşan yatırımlarıyla Türkiye’nin en büyük yabancı sermayeli şirketlerinden biri olan Mercedes- Benz Türk’ün 50. kuruluş yıldönümünde başlattığı “50. Yılda 50 Startup” projesinde ön elemeyle seçilen ilk 100 startup bir günlük eğitim kampında buluştu.

Mercedes-Benz Türk’ün yenilikçi, sürdürülebilir ve yaratıcı fikirleri destekleyerek topluma ve çevreye fayda sağlayan, pozitif sosyal etkisi olan ve hayatı kolaylaştıran çözümler üreten yaklaşımlara katkıda bulunmak amacıyla başlattığı “50. Yılda 50 Startup” projesinde, heyecanlı bir seçim aşaması yaşanıyor.  Mercedes-Benz Türk’ün, Yaşama Dair Vakfı, Impact Hub İstanbul ve StartersHub işbirliği ile yürüttüğü projeye başvuran 680 girişimci arasından ön elemeyi geçerek ilk 100’e kalanlar,  25 Mayıs 2017 tarihinde StartersHub’ta düzenlenen bir günlük eğitim programına katıldı.

“Türkiye’nin potansiyeline inanıyoruz”

Açılış konuşmasını yapan Mercedes-Benz Türk AR-GE Merkezi Direktörü Mustafa Üstertuna, “Mercedes-Benz Türk olarak Türkiye’ye ve insan potansiyeline olan inancımız doğrultusunda 50 yıldır yenilikçi çözümlerle yalnızca kendi işimize değil, Türkiye’nin geleceğine de yatırım yapıyoruz. Bu doğrultuda 50. yılımızda 50 startup’ı destekleme kararı aldık. Ne mutlu bize ki projemize Türkiye’nin dört bir yanından yoğun ilgi gösterildi; Edirne’den Hakkâri’ye Artvin’den Antalya’ya Türkiye’nin 59 ilden toplamda 680 başvuru aldık. Startup’lar konusunda uzman olan jürimiz ilk aşamada bu başvurular arasından 100 startup’ı seçti. Mercedes-Benz Türk olarak bu projeyi geliştirirken startup’lara sadece maddi destek vermenin yeterli olmayacağını düşündük. Girişimcilere ihtiyaç duydukları eğitim ve yönlendirmeleri de sağlıyoruz ve bu amaçla bugün burada bu eğitim kampını düzenliyoruz. Eğitim kampının tüm katılımcılara faydalı olmasını umarak herkesi tebrik ediyorum” dedi.

Mercedes-Benz Türk CIO Gökçe Bezmez ise yaptığı açılış konuşmasında “Yenilikçi projelerin desteklendiği startup dünyasının Türkiye’de de dünyada olduğu gibi öneminin artırması ve buna bağlı olarak verilen desteklerin de çoğalması çok sevindirici. Biz de Mercedes-Benz Türk olarak 50 yıldır kesintisiz yürüttüğümüz faaliyetlerimizin yanında ülkemizin değerlerine, potansiyeline katkı yaparak büyüyüp gelişeceğimize inanıyoruz. Projemize yapılan başvuruları incelediğimizde yarısından fazlasının yenilikçi ve sürdürülebilir şehirler için çalışan startup’lardan oluştuğunu görüyoruz. Kaynakların etkin ve akıllıca tüketildiği, doğaya saygılı, çevre sorunlarının minimuma indirgendiği, konforlu, sağlıklı, yurttaş odaklı, kendi kendine yetebilen yeni yaşam alanları yaratabilme fikrini tarif eden ‘akıllı şehirler’ teması, başvuran startup’ların ana alanlarından biri oldu. Yenilikçi, sürdürülebilir ve yaratıcı fikirleriyle topluma veya çevreye fayda sağlayan girişimcilerimizi desteklemek bizi çok mutlu ediyor. Ben de ön elememizi geçen tüm girişimcilerimizi kutluyor ve başarılarının devamını diliyorum” diye konuştu.

Açılış konuşmalarının ardından başlayan eğitim programında Murat Soysal “Role Model Startup-Segmentify”, Onur Candan “Role Model Startup-Visionteractive”, Ertuğrul Belen, “İletişim Becerileri ve Networking” ile  “1 Dakikada Startup’ını Nasıl Anlatırsın?” başlıklı sunumlarını yaptı. Daha sonra 5 ayrı gruba ayrılan girişimciler, Mercedes-Benz Türk’ten temsilcilerin bulunduğu jüri üyelerine startup’larını anlattı.

Toplam ödül miktarı 500.000 TL

Teknolojiyle bağı olan, pazar değeri olan, fikir aşamasını geçmiş, iş planı çalışması yapmış ve prototip aşamasına gelmiş veya prototip üretmiş startup’lar başvuru yaptığı “50. Yılda 50 Startup” projesinde bundan ön elemeyi geçen girişimciler, eğitim kampında aldıkları iş planı oluşturma sunumunun ardından nihai iş planı sunumlarını hazırlayacaklar. Ardından jüri, 100 startup arasından ikinci aşama seçimle ödüllendirilecek 50 startup’ı belirleyecek.

Projenin Jüri Üyeleri

Mercedes-Benz Türk en doğru seçimleri yapabilmek için “50. Yılda 50 Startup” projesi kapsamında konusunda uzman jüri üyelerinin desteğini alıyor. Startuplar konusunda öncü basın temsilcileri Ahmet Can Şit ve Timur Sırt jüride yer alıyor. Ayrıca Jüride sivil toplum kuruluşlarını temsilen Yaşama Dair Vakıf, sosyal girişim destekleme ağlarını temsilen StartersHub ve Impact Hub İstanbul bulunuyor.

 
Ön elemeyi geçen ilk 100 isim
“50. Yılda 50 Startup”  yarışmasında ön elemeyi geçen 100 startup’ı geliştiren ve bir günlük eğitim kampına alınan girişimcilerin isimleri şöyle: 
Ahmet Kuzubaşlı, Ali Özer Polat, Ali Selim Kayacan, Alp Onur, Alper Kutlu,  Arda Aşkın, Armağan Ergün, Ayça Özaslan, Ayhan Prepol, Aykut Hacıoğlu, Ayşegül Yıldırım, Başak Süer,  Berhan Kongel, Berhudan Aslan, Berkan Çelik, Berkman Çavuşoğlu, Bilal Bıyıklı, Burhan Eyüboğlu, Bülent Soypaçacı, Bünyamin Polat, Cemil Güler, Cenk Çorbacı, Cenk Sezgin, Ciler Ay Tek, Cüneyt Küçükoğlu, Deniz İbanoğlu, Deniz Kazancı, Doğa Doğanay, Dr. Şenel Symons, Ece Altunmaral, Eda Günay, Efecan Çetir, Elifnaz Şentürk, Emin Yiğithan Erkut, Emir Can Arkman, Emir Emad, Emre Kurt, Emre Yigit Alparslan, Engin Alçar, Eray Erdoğan, Ercan Erciyes, Erdost Onur Berktaş, Ertürk Tezcan, Ferhat İnçal, Gökhan Alpaslan, Gökhan Talat Tuna, Gülin Ölçer, Güney Köse, İbrahim Semih Topcuoğlu, İsmail Cem Atalay, Kadir Can Kırkoyun, Kadir Demircioğlu, Kasım Gül, Lütfi Mutlu, Mahmut Durgun, Mehmet Akıncılar, Mehmet Ali Sabuncuoğlu, Mehmet Aşkın, Mehmet Atakan Foça, Mehmet Berkay Türkmen, Mehmet Bıçak, Mehmet Can Katmer, Mehmet Doğan, Mehmet Melih Çelik, Mehmet Orkun Uçkunlar, Mehmet Topal, Mert Can, Mert Ergeneci, Merve Tunalı, Mesut Keskin, Mete Han Özgeldi, Mirac Bal, Murat Aras, Mustafa Anıl Ergül, Mustafa Güneş, Mustafa Uçar, Oğuzhan Canım, Okan Özbek, Olcay Silahlı, Osman Baytaroğlu, Önder Eren, Özge Özmen, Sarp Tomrukçu, Selin Orçunsel, Selma Türkal, Semih Çelik, Serhat Oran, Serkan Türkoğlu, Soner Alayurt, Soner Hacıhalıloglu, Talha Işık, Tamer Temizer, Umutcan Duman, Yağmur Burak Yaldız, Yalçın Yılmaz, Yusuf Özer, Yücel Orkut Aktaş, Zafer Özsoy, Zihni Onur Uygun.