MAN Türkiye A.Ş. Yürütme Kurulu Başkanı Münür Yavuz’un ev sahipliğinde Akyurt’taki üretim tesislerinde gerçekleşen temel atma töreni Sanayi ve Ticaret Bakanı Nihat Ergün, Almanya Büyükelçisi Dr. Eckart Cuntz ile MAN Truck & Bus AG Üretimden Sorumlu Yönetim Kurulu Üyesi Lars Wrebo’nun katılımlarıyla gerçekleştirildi.

MAN Kamyon ve Otobüs Ticaret A.Ş. Yürütme Kurulu Başkanı Kazım Tuncay Bekiroğlu ile MAN Finans Genel Müdürü Semih Pala’nın da hazır bulunduğu törene, Ankara Valisi Alaaddin Yüksel’in yanı sıra çok sayıda davetli de katıldı.

MAN, artık Türkiye’de yerli yatırımcı gibi

Önümüzdeki yıllarda Türkiye’de tasarlayacağı MAN otobüsleri üretmeye hazırlanan MAN Türkiye A.Ş.’nin yeni kataforez tesisi için düzenlenen temel atma töreninde konuşan Ergün, MAN’ın 45 yıldır Türkiye’de üretim yapan bir firma olduğunu hatırlatarak, “Artık burada bir yabancı yatırımcı gibi değil, yerli yatırımcı gibi bulunduğunuzu hatırlatmak istiyorum“ dedi. 

Konuşmasında, temeli atılan tesiste MAN’ın yerli tasarım otobüs üretecek olmasını, çok önemsediğini de ifade eden Bakan Ergün, “Dünyada otomotiv üretiminde 17’inci olan ülkemiz, 2010 yılının ilk 6 ayında Avrupa Birliği’nde en çok otobüs üreten ikinci ve dünya toplam üretiminde altıncı sırada yer almıştır. Otomotiv strateji belgesinin uygulanmasıyla birlikte, daha üst sıralara tırmanacağımıza inanıyorum“ şeklinde konuştu.

Ar-Ge konusunun önemine de değinen Nihat Ergün, “Bugüne kadar Ar-Ge Merkezi Belgesi verdiğimiz 87 işletmede çalışanların sayısı 13 bine ulaştı. Bakanlığımızdan Ar-Ge Merkezi Belgesi alan şirketlerimizden birisi de MAN’dır. Bu gibi projelerin artmasıyla birlikte Türkiye, üretim ve ihracat yapısı içinde ileri teknolojili ve yüksek katma değerli ürünlerin payını artıracaktır“ dedi.  

En çevreci ve teknolojik tesis

10 bin metrekarelik bir alana kurulacak olan tesis hakkında bilgi veren MAN Türkiye A.Ş. Yürütme Kurulu Başkanı Münür Yavuz, “15 milyon Euro’ya mal olan kataforez tesisimiz, toplam 25 milyon Euro’luk Yenileme ve Modernizasyon Yatırımlarımızın bir parçası ve ilk adımı. MAN’ın dünyadaki en kompakt otobüs üretim merkezi olan fabrikamız, bu tesis ile birlikte daha modern ve kabiliyetli bir yapıya kavuşarak, bu özelliğini pekiştirecek. Dolayısı ile temelini attığımız kataforez tesisi için, ‘MAN Holding’in, dünyadaki en modern kataforez tesisi’ demek yanlış olmaz. Kendi alanında; en çevreci, en teknolojik, en verimli, en yüksek kapasiteli unvanları ile birlikte bu yeni tesisimiz, sadece MAN Türkiye’ye değil,sektördeki diğer firmalara da hizmet verecek” şeklinde konuştu.

MAN Holding’in, duyduğu güven ve inançla 45 yıldır Türkiye’de üretim yaptığının altını çizen MAN Truck & Bus AG Üretimden Sorumlu Yönetim Kurulu Üyesi Lars Wrebo ise yaptığı konuşmada, “Temeli atılan bu tesis, aslında bir ihtiyacı giderecek yeni bir tesis değil. Bu tesis, halen kullanılmakta olan yüksek imalat teknolojisini, daha verimli, daha ekonomik ve daha çevreci bir hale getirecek. Bu anlamda; zaten yüksek teknoloji ile üretim yapan Türkiye’deki MAN tesisini, daha mükemmel ve daha kabiliyetli hale getiriyor” dedi.

Wrebo ayrıca, Türk ekonomisinin ve otomotiv sektörünün küresel krizde yakaladığı başarıya dikkat çekerek, emeği geçenleri tebrik etti.  Tüm otomotiv sektörüne hizmet verecek MAN Türkiye Fabrikası‘nın kompakt yapısına dahil olacak yeni kataforez tesisinin kapasitesi, ilk etapta yıllık 7 bin 500 otobüs olacak. Zaman içinde bu sayı; ihtiyaca göre 12 bin otobüse çıkartılabilecek. Su bazlı boyanın kullanılacağı kataforez tesisinde, içine bir otobüsün girebileceği 10 ayrı havuz yer alacak. Yapımının ardından tesis, yüksek kapasitesinin yanı sıra en teknolojik ve en çevreci unvanını taşıyacak.

MAN Türkiye Fabrikası’nın stratejik altyapısının geliştirilmesi anlamına gelen bu yatırım aynı zamanda; yüzde 100’e varan bir istihdam artışının yaşanmasına yol açabilecek bir sürecin de başlangıcı olacak.    

Hedef Türk tasarımı otobüs

Ar-Ge Merkezi olan MAN Türkiye, bu alandaki yatırım ve çalışmalarını da hız kesmeden sürdürüyor. Bu bağlamda MAN Türkiye A.Ş’nin 110 kişilik araştırma ve deneysel geliştirme kadrosu, alınan yeni kararlar ile 2 yıl içinde 200’e ulaşacak. Türkiye’de tasarlayacağı otobüsleri üretmeyi de hedefleyen MAN Türkiye, Ar-Ge Merkezi bünyesinde, test ve ölçüm cihazlarının yatırımlarını da tamamlamış durumda. MAN Türkiye’nin Ar-Ge çalışmaları, aynı zamanda Türkiye’de üretilen diğer araçların geliştirilmesine de katkı sağlayacak. MAN Türkiye’nin yıllık Ar-Ge bütçesi ise ilk etapta15 milyon Türk Lirası olarak belirlendi.