MAN 2018 yılında; kamyon, otobüs ve hafif ticari araç pazarındaki performansını değerlendirdi. Kamyon pazarında ithal markalar içerisinde liderliğini koruyan MAN, yüzde 11’lik pazar payı elde etti. Seyehat otobüsü pazarındaki yüzde 14’lük pazar payını devam ettiren marka, yeni giriş yaptığı hafif ticari araç pazarında ise sağlam bir altyapı oluşturdu.

MAN Kamyon ve Otobüs Ticaret A.Ş 19 Aralık’ta yaptığı toplantıyla 2018 yılını değerlendirirken 2019 yılı öngörülerini paylaştı. Toplantıya; MAN Kamyon ve Otobüs Ticaret A.Ş. adına Otobüs Satış Direktörü Can Cansu, Kamyon Satış Direktörü Serkan Sara, İkinci El Satış Direktörü Aydın Yumrukçal, Satış Sonrası Hizmetler Direktörü Şinasi Ekincioğlu ile Hafif Araç Satış Müdürü Cumhur Kutlubay katıldı.

MAN çekici satışlarıyla büyüyecek

Türkiye kamyon pazarında Ekim sonu itibari ile yüzde 11 ile çift haneli pazar payına ulaşan MAN, ithal kamyon pazarındaki geleneksel liderliğini de sürdürdü. Kamyon Satış Direktörü Serkan Sara yaptığı değerlendirmede, pazarın 20 bin adetle kapandığı 2017’nin yüzde 40 gerisine düştüğüne ve yıl sonunda toplam pazarın 12 bin 500 civarında kapanacağını kaydetti. İlk 5 ayda satışların çok iyi geçmesine karşı sonraki dönemde pazarın büyük bir düşüş yaşadığını anlatan Sara, “Buna rağmen MAN, 2018 yılının pazar rakamlarına bakıldığında, benzersiz özellikler ve ileri teknolojilerle donattığı araçları ile geçen yıl olduğu gibi bu yıl da satış adedini artıran ve Ekim sonu itibariyle yüzde 11 ile çift haneli pazar payına ulaşan marka olmayı başarmıştır. İthal kamyon pazarının geleneksel lideri olan MAN, piyasanın tüm olumsuzluklarına rağmen 2018 yılında da ithal kamyon pazarındaki geleneksel liderliğini istikrarlı bir şekilde sürdürmüştür” dedi.

MAN’ın inşaat segmentinde ağırlığının bulunduğunu, inşaat segmentinin önemli oranda düştüğünü ancak MAN’ın önemli sayıda çekici satışı yaptığını anlatan Sara, “Türkiye 2001’den beri inşaatla büyüdü, bundan sonra inşaat bu kadar büyümeyecek. MAN olarak bu nedenle çekici tarafında büyüyeceğiz” dedi.

“Pazar payındaki artışın yanı sıra 2018 yılında müşteri memnuniyeti sonuçlarının da her yıl olduğu gibi pozitif gelişim göstermesi ve hedeflerin üzerinde gerçekleşmesi, MAN’ın uzman kadrosu ile tüketiciye doğru hizmetin verildiğini kanıtlar niteliktedir” diyen Sara,”Rekabetin çok yoğun yaşandığı pazarda MAN, yüksek kalitesi, müşteri odaklı çözüm önerileri, ihtiyaca özel hazırlanan ürün çeşitliliği ve yaşam boyu iş ortaklarının yanında olması ile müşteri memnuniyetinde de rakiplerinden bir adım öne çıkmaktadır” şeklinde konuştu.

Otobüste pazar payını korudu

MAN Kamyon ve Otobüs Ticaret A.Ş. adına Otobüs Satış Direktörü Can Cansu, seyahat otobüslerinde geleneksel pazar adetlerine göre 2017 yılında yüzde 45 oranında yaşanan daralmanın, 2018 yılında yaklaşık yüzde 30 olarak devam ettiğini söyledi.

“2018 yılı ilk 10 aylık TÜİK tescil verilerine göre MAN ve Neoplan markalı seyahat otobüsleri, yüzde 14 pazar payını korudu” diyen Cansu, şöyle devam etti: “Nisan 2018 de Antalya’da MAN’ın geleneksel sektör buluşmasında tanıtılan ve büyük beğeni toplayan Yeni MAN Lion’s Coach, müşteriler tarafından yoğun talep gördü. Tamamen yenilenen MAN Lion’s Coach Seyahat Otobüsü aynı zamanda 2 aks 13 metre uzunluğundaki yeni modeli ile piyasaya sunuldu. Yurt içinde satılan seyahat otobüslerinin tamamı 2 aks 13 metre ve 2+1 VIP koltuklarla satıldı. MAN Lion’s Coach ile aynı tarihte Neoplan Tourliner’ın da 2 aks 13 metre versiyonu da Türkiye pazarına sunuldu ve seçkin firmalar yatırım kararlarında Neoplan seyahat otobüslerini seçtiler.

Rekabetin yoğun, maliyetlerin çok kritik olduğu seyahat otobüsü pazarında MAN, yüksek kalitesi, uzun bakım aralıkları, yüksek yakıt tasarrufu ve satış sonrası hizmetlerde yaşam boyu iş ortaklarının yanında olması ile müşteri memnuniyetinde de rakiplerinden bir adım öne çıkmaktadır. MAN olarak sektörün tüm beklentilerini karşılamak adına 2018 yılında pazara, 2 aks 13 metrelik yeni ürünlerimizi sunduk. 2 aks 13 metrelik Yeni MAN Lion’s Coach, 2+1 koltuklu modellerde 41 yolcu, 2+2 koltuklu modellerinde de 55 yolcu olmak üzere, ayrıca daha rahat koltuk arası mesafeleri ile işletmeci açısından önemli ve rakipsiz avantajlara sahip bir seyahat otobüsüdür. Standart koridorsuz düz zemini, yolcu bölümündeki tavan yüksekliği, ultra ince ve ergonomik yolcu koltukları ile kendi segmentinin en ferah araçlarından olan MAN Lion’s Coach, etkileyici tasarımı ve yenilenen yapısı ile sunduğu tüm bu benzersiz avantajlarla birlikte en çok talep gören model konumunda olmaya devam edecek.”

İkinci elde ihracatla büyüdü

2018 yılında yapmış olduğu otobüs satışlarının yüzde 60’ını, kamyon/çekici satışlarının ise yüzde 35’ini yurt dışına satma başarısını gösteren MAN TopUsed 2018 yılını toplam 600 satış rakamı ile kapatacak.

İkinci El Satış Direktörü Aydın Yumrukçal, MAN TopUsed’ın, sıfır satışlarda vermiş olduğu takas destek hizmetinin yanı sıra marka ayrımı gözetmeksizin serbest alımlar da yaptığını kaydetti. Takasa alınan veya serbest alım yapılan araçların, bağımsız ekspertiz raporları ile desteklendiğini aktaran Yumrukçal, “Seçilen 2. el MAN marka araçlarımız da, sıfır araçlarımızda olduğu gibi komple bakım paketli ve garantili olarak satışa sunulabilmektedir. Müşterilerimize, uzatılmış araç garantileri, özel finansman çözümleri, uygun onarım ve bakım sözleşmeleri ile araç modifikasyonları gibi kişiye özel hizmetler sunarak, istedikleri araca, istedikleri şartlarda sahip olmalarını sağlıyoruz. TopUsed olarak, hem 2. el araçlar, hem finansal açıdan sunduğumuz avantajlarla, aracını yenilemek isteyen bireysel müşterilerimiz ve filosunu yenilemek isteyen kurumsal müşterilerimize de, çok önemli takas imkanları sağlıyoruz” dedi.

MAN Satış sonrası hizmetleri sistemine yoğun ilgi

MAN’ın Türkiye’de geliştirdiği Servis Yönetim Sistemi Management Information System for After Sales – MI4A ise gurup bünyesindeki diğer ülke operasyonlarından da yoğun ilgi görüyor. Satış Sonrası Hizmetler Direktörü Şinasi Ekincioğlu, “Türkiye’de araçlarımızın üstün nitelikleri ile olduğu gibi MAN Kamyon ve Otobüs Ticaret A.Ş. Satış Sonrası Hizmetler bölümümüz de rekabetçi yaklaşımı ile her geçen gün müşteri tercihlerinde pozitif yönde etkinliğimizi daha da geliştiriyoruz” diye konuştu.

MAN TGE altyapısı tamam

MAN TGE 2018’de ilk kez görücüye çıktı. TGE’nin, MAN’ın 3 ile 44 ton teknik kapasite aralığındaki geniş ürün gamını tamamlayarak, her türlü yük taşımacılığına hizmet verecek geniş bir yelpazeye taşıdığını belirten MAN Kamyon ve Otobüs Ticaret A.Ş. Hafif Araç Satış Müdürü Cumhur Kutlubay, “Yeni MAN TGE’yi birkaç cümle ile tanımlamak gerekirse; uzun yıllar ağır yüklerin üstesinden beraber geldiğimiz kamyon müşterilerimiz ve üst düzey konforu ilke edinmiş; bunu MAN’ı tercih etmekle açıkça göstermiş olan otobüs müşterilerimiz, bunun yanında daha önce MAN markası ile hiç tanışmamış, konforumuzu tecrübe etmemiş, yeni hafif ticari araç müşterilerimiz için tasarlanmış yeniliklerle dolu bir araçtır” dedi.