Bernard Krone Holding Yönetici Ortağı Bernard Krone, Krone Ticari Araçlar CEO’su Rıza Akgün ve Krone Trailer International Genel Müdürü Semih Pala’nın katıldığı basın toplantısında, firmanın Doğuş Otomotiv ile neden ayrıldıklarını, Türkiye ve çevre ülkelerde izleyecekleri yeni stratejileri ile ilgili güncel bilgiler anlatıldı.  

Almanya dışında sadece Türkiye’de üretiyoruz

Bernard Krone Holding Yönetici Ortağı Bernard Krone Doğuş Otomotiv ile başladıkları İzmir Tire Krone fabrikası yatırımını kısa süre önce tek başına yürütmek üzere devraldıklarını vurgulayarak Krone, Almanya dışında sadece Türkiye’de üretim, satış ve satış sonrası olarak yer aldıklarının altını çizdi. Bunun hem Türkiye’yi hem de komşu ülke pazarlarını çok önemsediklerinin bir göstergesi olduğunu belirten Krone, “Türkiye’de uzun vadeli bir strateji uygulayacağız. Treyler piyasasında Türkiye ve çevre ülkelerinde çok önemli bir pozisyona sahip olacağız. Ben ve arkadaşlarım bu hedef için çok çalışıyoruz” şeklinde konuştu.

8 maddede Türkiye’nin avantajları

Krone Ticari Araçlar CEO’su Rıza Akgün de toplantıda yaptığı sunumda  Krone’nin yılda 40 bin 375 adet treyler ürettiğinin altını çizdi. Üretilen treylerlerin yüzde 28’inin Almanya, 26’sının Doğu Avrupa, 25’inin İskandinav ülkeleri, 18’inin Orta Avrupa pazarlarına satıldığını belirten Akgün, sadece yüzde 3’ünün deniş aşırı pazarlarda satıldığını vurguladı. Rıza Akgün, Tire fabrikası için 35 milyon euro yatırım yapıldığını, fabrikanın yıllık treyler üretim kapasitesinin 10 bin adet olduğunu söyleyerek Türkiye’deki üretim avantajlarını şöyle sıraladı: “Türkiye Avrupa’nın 7. Büyük ekonomisi. Ekonomisi en hızlı büyüyen ülke. Avrupa, Ortadoğu, Orta Asya, Afrika pazarlarına erişim kolaylığı ve stratejik konumu. Türk otomotiv sektörünün büyüme beklentisi. Lojistik firmalarının ekonomide daha çok pay alacak olması. Nitelikli işgücü. Gelişmiş otomotiv yan sanayisi. Limanlara yakınlık.”

Almanya’da kalite ne ise Türkiye’de de o

Krone’nin ikinci sınıf fabrikası diye bir anlayışı olmadığını Almanya’daki kalite ne ise Türkiye’de aynı kalitede üretim yaptıklarını kaydeden Akgün, ilk 30 çalışanın üç ay boyunca Almanya’daki fabrikada  eğitildiğini, ilk zamanlarda 60 uzman Alman personelin kendilerine destek verdiğini söyledi. Kuzey Afrika’ya yönelik iki yeni araç geliştirdiklerini ifade eden Akgün, hedeflerinin Kuzey Afrika ve Türkiye Cumhuriyetler pazarına satışlar yapmak olduğunu belirtti. Akgün, “İnşallah şu an çevre ülkelerde yanan ateş bir an önce söner. Durum böyle olunca da biz de çevre ülkelere de satışlar yapabiliriz” dedi.

Bayi üzerinden değil fabrikadan satış

Doğuş Otomotiv’in bayiler üzerinden satışlar gerçekleştirdiğini ifade eden Akgün, satış stratejilerini şöyle anlattı: “Almanya’da uyguladığımız doğrudan satışı yapmak istiyoruz. Müşterinin buradaki talebi de bu. Fabrikadan doğrudan satış. Müşterilerin ayağına gidiyoruz. Tire’de teknik bölümümüz ufak tefek değişiklikleri yapabiliyor. Büyük değişiklikleri Almanya’ya bırakıyoruz. Esneklik göstermeye başladık. Yedek parça konseptimiz var. Merkezi yedek parça depomuz var. Yetkili servis sayımız 23. Finansman desteği sunmaya başladık. 60 ay vade uyguluyoruz. İkinci elde araç alım, satım ve takas hizmeti verecek Krone USE devreye alıyoruz.”

Rıza Akgün, bu yıl sonunda satışlarda 1500 adetleri yakalamaya çalıştıklarını kaydetti. 2016’nın daha olacağını belirten Akgün, frigo haricinde Almanya’da üretilen tüm treylerleri Tire’de üretebileceklerini kaydetti.

Tire’nin treylerleri

Profi Liner HD

Krone Profi Liner'ın HD sürümü de mevcuttur. 12,440 mm uzunluğundaki plato aracı pratiğe uygun bir konteyner kilidine ve 8 çift payanda cebine sahiptir. Son derece dayanıklı olan zemin "çelik bölmelerden" meydana gelir. Krone Profi Liner HD öncelikle esnek kullanım imkânlarıyla öne çıkar, çünkü hem paletlerin hem de 20 ft ila 40 ft arasındaki konteynerlerin taşınması için tasarlandı.

Profi Liner Plato

Farklı malzemelerin açık olarak nakledilmesi için Profi Liner Plato ideal bir çözümdür. Bu son derece dayanıklı araç, 5 adet ekstra güçlü çelik araç duvarı ile donatılmıştır ve ağır mermer taşlarının bile problemsiz bir şekilde taşınmasını sağlıyor.

Mega Liner

Türkiye piyasasında talep gören bir diğer araç da 80 mm'lik boyunlu Krone MegaLiner'dır. 100 m³'lük yükleme hacmi sayesinde her türlü talebi karşılayan bir yükleme verimine sahiptir. Bu, daha alçak olan şasisi sayesinde mümkün olur. Ayrıca Mega Liner, 500 mm'lik kaldırma yüksekliğine sahip hidrolik tavanı sayesinde en kısa yükleme ve indirme sürelerini sağlıyor. Bunun dışında Mega Liner pratiğe uygun, sayısız detaylara da sahiptir. Aracın yapısı EN 12642 Code XL'ye göre sertifikalıdır ve kusursuz bir sürüş güvenliği sağlamak amacıyla, seri olarak EBS modülatörüne ve RSS (Roll Stability Support) stabilite sistemine sahiptir.

 Box Liner

Krone'nin konteyner şasileri son derece dayanıklıdır ve bu sayede zorlu günlük çalışmalar için özel olarak tasarlandı. Box Liner eLTU5 Plus ile Krone, her türlü konteyner taşıması için uygun olan, çok fonksiyonlu bir konteyner şasisi sunar. Böylece 1x40 ft, 2x20 ft, 1x20 ft, 1x20 ft merkezi (30 tona kadar), 1x20 ft arkadan bağlı, 1x30 ft arkadan bağlı veya 45 ft tünelli konteyner (Gooseneck) nakil yapılabilir.

Krone ihracatta tek seferde 4 adet konteyner taşıyıcı taşıyarak navlunda yüzde 25 tasarruf sağlıyor.