Otosan’ın kurulduğu 1959 yılında işe kamyon montajı yaparak başladığını belirten Ali Y. Koç, sözlerini şöyle sürdürdü: “Türkiye’nin kendi motorunu üreten ilk kamyon üreticisi olarak, 1.400 kişiyi istihdam ettiğimiz 1.1 milyon metrekare alana sahip olan İnönü fabrikamızda, 55 yıllık tecrübemizle bugüne kadar 180 binin üzerinde kamyon ürettik. 2010 yılında ortağımız Ford Motor Company ile Global Cargo anlaşmasını imzaladık. Bu anlaşmayla, Ford Otosan, Global Cargo Büyüme Stratejisi doğrultusunda Doğu Avrupa, Ortadoğu, Körfez ülkeleri, Rusya, Türki Cumhuriyetler ve Kuzey Afrika pazarları başta olmak üzere 3 kıtada toplam 60 ülkenin kamyon özelinde kamyon satış distribütörlerini atayarak global networkünü kurmaya başladı. Bu anlaşmanın ilk ürünü olan ve tüm mühendislik ve Ar-Ge çalışmaları Ford Otosan mühendisleri tarafından yapılan çekicimizi 2013 yılı başında pazara sunduk. Bugün, Gebze’deki Mühendislik Merkezi’ndeki 1.500’e yakın Ar-Ge mühendisimizin 500’ü, tüm dünyada satılacak Ford Cargo kamyonların geliştirilmesi için çalışıyor. Güç, verimlilik, dayanıklılık ve konfora odaklanılarak tasarlanan ve müşteri beklentilerinin ötesine geçen ürünümüzle, 2013 yılında ilk defa katıldığımız ITOY (Uluslararası Yılın Kamyonu) yarışmasında 3.lük ödülüne layık görüldük ve gururlandık.” 

Hedef, 20 bin adet

İhracattaki büyüme planlarına paralel olarak önümüzdeki 5 yıl içerisinde, Türk mühendis ve işçilerinin emeği olan Cargo kamyonların üretim rakamını ihracat ile birlikte 20 bin adet seviyesine çıkarmayı hedeflediklerini de sözlerine ekleyen Ali Y. Koç, konuşmasına şöyle devam etti: “Türkiye otomotiv sektörünün Ar-Ge’ye en büyük yatırımı yapan şirketi olarak mühendislik çalışmalarımızı da ihraç ediyoruz. Dünyanın en büyük kamyon pazarı olan Çin’de motor üretimi için Jiangling Motors Corporation ile yaptığımız 12 yıllık anlaşma ile yüzde yüz Ford Otosan mühendisliğinin bir ürünü olan Ecotorq ağır ticari araç motorlarımız Çin’de de üretecek ve JMC markalı araçlarda kullanılacak.”

13 yıl sonra Türk otomotiv sektöründe yeni fabrika yatırımını Yeniköy fabrikası ile gerçekleştirerek yine sektörde önemli, büyük yatırımlardan birine imza attıklarını belirten Ali Y. Koç, “2011-2014 yılları arasında 1.6 milyar dolar yatırım ile ülkemizin ve otomotiv sektörünün geleceğine yatırım yapmaya devam ediyoruz. Dünyada sadece Yeniköy’deki yeni fabrikamızda üretilecek olan Transit Courier ve Transit Courier modellerimizi 46 ülkeye satarak ülke ihracatına katkıda bulunacağız. Bu yeni kurduğumuz 110 bin kapasiteli fabrika ile toplam üretim kapasitemiz 415 bin adete çıkacak” dedi.

Ali Y. Koç, “Bu başarılı iş sonuçlarında, 12 yıldır sektör lideri olmamızda ve rekabetçi yapımızda elbette bayi teşkilatımızın çok büyük emeği var. Biz yatırım yaparken, bayilerimiz de bizimle birlikte yatırım yapıyorlar. Kamyon bayi ağımız giderek güçleniyor. Bundan mutluluk duyuyor ve Cargo işimizin geleceğine olan inancımızı güçlendiriyoruz. Bayilerimizle birlikte büyüyoruz. En yeni teknik ekipmanlarla donatılan yeni tesislerimiz, markamızın imajını ve müşteri memnuniyetimizi çok daha ileri seviyelere taşıyacak” diyerek sözlerini tamamladı.