Koluman Rus’un Tataristan Yar Çallı’daki Pazarlama, Eğitim ve Montaj Merkezi 3 Eylül’de Rusya Federasyonu Tataristan Cumhurbaşkanı Rustam Minnihanov, Koluman Holding Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Koluman, Koluman Otomotiv Yönetim Kurulu Üyesi Kaan Saltık, Yönetim Kurulu Üyesi Kürşat Tüzmen, Rusya Federasyonu Meclisi Üyeleri, Kamaz ve KİP Master yöneticilerinin katılımlarıyla resmi açılışı gerçekleştirdi. Koluman’ın Rusya’daki firması olan Koluman Rus’un 1,5 milyon USD başlangıç yatırımıyla kurduğu tesiste, Koluman Otomotiv ürünlerinin Rusya federasyonunda satış, montaj ve satış sonrası işlemleri gerçekleşecek. Koluman Rus KİP Master tesislerinde 4 bin metrekarelik tesiste, kamyon üstyapıları, vakumlu süpürge ve beton pompası üretiliyor.  

Vakumlu süpürgeler kullanılmaya başladı

Rusya pazarına girerken Koluman Rus Rusya’nın en büyük kamyon üreticisi Kamaz kamyonları için üretim yapmayı hedefliyor. Koluman Rus geniş ürün paleti içerisinde öncelikle başarısını ispatlamış 2 adet vakumlu süpürge üstyapısını standart Kamaz kamyonları üzerine adapte etti. Bu ürünlerden KRS 60 belediye ve karayolları yol süpürme hizmetleri için, KRS 90 da havalimanlarında kullanılmak üzere Kamaz kamyonlarına monte edildi. Koluman süpürge üstyapıları Avrupa’nın tüm önde gelen vakumlu süpürge üreticilerinin de üye olduğu E-United derneği tarafından yapılan tüm testlerden en yüksek puan olan 3 yıldızı aldı. Bu başarısı ile hem dernek üyesi olarak kabul gördü hem de Avrupalı üreticiler için son derece iddialı bir rakip olduğunu ispatladı.

Şimdi Koluman bu başarısını Kamaz kamyonları ile Rus pazarında tekrarlamak istiyor. Bu her iki ürünün de kalite/fiyat performansı tüm potansiyel kullanıcıları heyecanlandıracak ve onlara alım kararlarında iddialı bir alternatif sunacak.

Bu 2 ürün sadece bir başlangıç. Koluman’ın esas hedefi Kamaz kamyonları üzerinde gerekli iyileştirmeleri de hayata geçirip tam hidrostatik donanımlı vakumlu süpürge üstyapılarını Rus pazarına sunmak ve pazar lideri haline gelmek. Bu üstyapılar klasik vakumlu süpürgelere nazaran hem akaryakıt sarfiyatı, hem de sessizliği hem de bakım/onarım kolaylığı ile Rus tüketicilerin beğenisini ve tercihini kazanacak.

Mühendis sayımızı 30’a çıkaracağız

Tesisin açılış konuşmasını yapan Koluman Holding Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Koluman, şunları söyledi: “Naberejni Çelni’de yerleşik Koluman Rus’un Pazarlama, Eğitim ve Montaj Merkezine hoş geldiniz. Açılışa katılan hepinize teşekkürlerimi sunarım. Koluman Rus’u yönetmek üzere halen, 3’ü makina mühendisi ve 2’si idari işler olmak üzere toplam 5 yerel eleman işe aldık ve yıl sonu itibari ile makine mühendisi sayımızı 30 kişiye çıkaracağız. Daha sonra bu kişileri 3 aylık bir eğitim programına katılmak üzere KOE, Tarsus Fabrikamıza göndereceğiz.

Koluman Rus’un amacı ve misyonu, müşterilerimize Satış Sonrası Hizmetleri sunmak yanında, KOE Üst Yapılarını teknik olarak geliştirilmiş Kamaz Kamyonları üzerine monte etmek olacaktır.

Sayın Cumhurbaşkanı,  sizin Mayıs 2014 Koluman Mersin ziyaretiniz kalplerimizde derin ve güzel bir iz ve hatıra bırakmıştır. Sayın Cumhurbaşkanı bize vermiş olduğunuz desteklerden dolayı minnettar olduğumuzu ifade etmek istiyoruz.

Ayrıca takımınıza da, Tataristan Cumhuriyeti’nin Türkiye Cumhuriyeti’nde Yetkili Temsilciliği, Tataristan Cumhuriyeti Sanayi ve Ticaret Bakanlığı, Naberejni Çelni Belediyesi, Kamaz ve KİP Master’e, projemizi destekledikleri için teşekkür ederiz.

Sözlerimi bitirmeden önce Tataristan Cumhuriyeti’nin 25.inci Yıldönümünü en samimi duygularımla kutladığımı beyan etmek isterim.”

Koluman 120 bin adetlik pazara girdi

Tesisin açılışı ile ilgili olarak bilgi veren Koluman Otomotiv Yönetim Kurulu Üyesi Kaan Saltık, Rusya’nın Avrupa’nın en büyük kamyon pazarı olduğuna işaret ederek 2007 yılında 14-40 ton arası kamyonlarda 128 bin adede ulaştığını bu rakamın geçen yıl 72 bin adet olarak gerçekleştiğine dikkat çekti. Montaj Fabrikası’nın KİP Master Sanayi Merkezi’nde gerçekleştiği bilgisini veren Saltık, “Koluman Otomotiv Endüstri ürünlerini Kamaz kamyonlarına koymak istiyoruz ve Rusya pazarında Avrupa standartlarında treyler üretimi için bilgi birikimimizi yerel firmalarla paylaşmak arzusundayız.” şeklinde konuştu.

 100 milyon dolarlık yatırım

Bu yıl 50. yılını kutlayan Koluman, aile şirketi olarak binden fazla personeli barındırıyor. Mercedes Benz Türk’ün en büyük Türk ortağı olan Koluman, 45 yıldır Mercedes-Benz ile çalışıyor.  Koluman, 2018 yılına kadar 100 milyon dolarlık yatırım yapmayı hedefliyor.  Yatırımla beraber üretim tesislerini 25 bin metrekareden 80 bin 500 metrekareye kadar arttırmayı planlayan Koluman, üretim kapasitelerini ise şöyle planladı.

Yarı römork                 10.000 

Damper                        6.000  

Tanker                         2.000 

Vakumlu süpürge          1.000 

Beton Pompası              300 

Beton Mikseri                 800