Ortaklar, bu Platooning Demonstrator sayesinde araç üreticileri ile birlikte otomatikleştirilmiş sürüş için hangi sürüş işlevlerini geliştirebileceklerini gösterdi. Bu işlevler arasında grup oluşturma, birlikte sürüş, acil durumda frenleme işlevi, araçların ayrı olarak gruptan çıkışı ve tüm grubun güvenli bir şekilde bölünmesi bulunuyor. Geliştirme çalışmaları sırasında özellikle kontrolü sürücüden araca aktarma sürecine dikkat edildi. Bu çalışmanın temel özelliklerinden biri, sürücünün özel tasarlanmış insan/makine arabirimi üzerinden aldığı talimatların son derece net olmasıydı. Bilgiler grafik olarak ve anlaşılır bir şekilde görüntüleniyor. Böylece sürücü sistemi sürekli olarak şeffaf bir şekilde takip edebiliyor. Aktarım işlemi, ortak araç 50 metreden yakına geldiğinde bir düğmeye basarak istek üzerine başlatılıyor. Senkronize araçlar arası (V2V – vehicle to vehicle) acil durum frenleme işlevi, trafikte daha fazla güvenlik sağlıyor. Tüm araçları aynı anda frenlemeye başlayarak tepki sürelerinden kaynaklanan gecikmeler ortadan kaldırılıyor ve araçlar sürüş sırasındaki mesafe ile aynı mesafeyi koruyarak durabiliyor.

Bu sistem sürücülere araç markasından bağımsız olarak platooning uygulaması yapabilecekleri bir test platformu sunuyor ve bu teknolojinin daha da fazla geliştirilebilmesi için bir başlangıç noktası görevi yapıyor. Continental Ticari Araçlar ve Satış Sonrası İş Birimi Yöneticisi Gilles Mabire şöyle diyor: “Platooning Demonstrator ile ortak çalışmamızın ilk kilometre taşına ulaştık. Artık sistem çözümünü müşterilerin ürün stratejilerine uygun şekilde daha da geliştirmek için araç üreticileri ile fikir alışverişi yapmaya odaklanıyoruz”.

Knorr-Bremse AG Yönetim Kurulu Üyesi ve ticari araçlar bölümünden sorumlu olan Dr. Peter Laier şöyle diyor: “Otomatikleştirilmiş sürüş, sürekli olarak daha iyiye evrilen bir geliştirme alanı. Ticari araçlarda sürüş destek ürünleri alanında öncü bir tedarikçi olmamız ise işin temeli açısından son derece önemli. İlgili teknolojilerde ilerleme devam ediyor ve pazarı gittikçe daha iyi anlıyoruz. Bu da otomatikleştirilmiş sürüş alanındaki koşulları ve otomatikleştirilmiş sürüş işlevlerinin hızını etkiliyor. Yalnızca geliştirme değil, değişim alanına da odaklanıyoruz. Başarımızın sırrı, müşteri ihtiyaçları ve uygulama yöntemleri konusunda esnek ve şeffaf olmamız. Bu nedenle müşterilerimiz ile yakın bir iletişim kurma konusunda çok istekliyiz. Böylece ürün ve işlevlere dair yol haritamızı sunabiliyoruz, araçlar üzerinde tanıtım yapabiliyoruz ve çalışmalarımızı müşteri ve sektörün ihtiyaçlarına uyarlamak için hızlı tepki verebiliyoruz.” Ortaklar aynı zamanda Highway Pilot adlı otoyolda otomatikleştirilmiş sürüş sisteminde geliştirme çalışmalarına da hazırlık yapıyor.

Sistem çözümü için tamamlayıcı beceriler

İki ortağın becerilerinin birbirini ne kadar iyi tamamlandığı, Platooning Demonstrator’ın teknik çözümlerine baktığınızda daha iyi anlaşılıyor. Continental sensörlerden sorumlu. Kamera, radar ve lidar sensörleri gibi en yeni sensör teknolojileri kullanılıyor. Araçlar arası (V2V) iletişim ve ortam sensörleri, platooning çalışması sırasında araçlar arasındaki çok kısa mesafeleri güvenli bir şekilde koruma açısından büyük önem taşıyor. Bu kısa mesafe, yakıt tüketimini düşürerek sürüş yapmayı mümkün kılıyor.

Diğer araçlardan (V2V) veya trafik altyapısından (V2X) gelen veriler de dahil olmak üzere, sensör sinyallerini işlemek için Demonstrator’da ilk olarak bir geliştirme ortamı kullanılıyor. Bunun için verilerden ilgili ortamın modeli oluşturuluyor ve kamyonun kendi yönünü bulabilmesi sağlanıyor. Sistem, ileride sürüş stratejisine girdi olarak Continental’ın merkezi “Destekli ve Otomatikleştirilmiş Sürüş Kontrol Ünitesi” (ADCU) ve Knorr-Bremse’nin “Küresel Ölçeklendirilebilir Fren Kontrolü” (GSBC) sistemlerini kullanacak.

Knorr-Bremse, araçların hareket edeceği güzergahı planlamak için ticari araç dinamiklerine dair belirli ihtiyaçlar konusundaki uzmanlığını sunuyor. Knorr-Bremse aynı zamanda sürüş dengesi (“Hareket Kontrolü”) ve kumanda seviyesi (yani sürücünün kararını araç içindeki belirli kontrol işlemlerine dönüştürme ve yanlamasına ve uzunlamasına kontrol için direksiyon ve fren sistemlerinin çalıştırılması) ile ilgili ihtiyaçları karşılıyor.

Son olarak, Knorr-Bremse doğrulama işlemi de dahil olmak üzere sistem entegrasyonunu gerçekleştiriyor. Bu nedenle ticari araç üreticileri Knorr-Bremse’ye güvenebilir ve otomatikleştirilmiş sürüş ile ilgili konular hakkında görüşebilecekleri net ve anlaşılır bir ortakları bulunuyor.

Highway Pilot üzerinde çalışmalar başlıyor

Platooning Demonstrator’ı geliştirirken elde edilen deneyimler, Continental ve Knorr-Bremse açısından yüksek seviyede otomatikleştirilmiş sürüş konusunda Highway Pilot adlı yeni bir uygulama için temel oluşturuyor. Bu uygulamanın amacı, otoyolda sürüş yapan tek bir kamyonda yüksek seviyede otomatikleştirilmiş sürüşü mümkün kılmak. İlk tanıtımın önümüzdeki yıl yapılması planlanıyor. 2020’den itibaren, ortaklar bu teknolojiyi üreticiler ile birlikte geliştirmeye hazır olacaklar.

Kamera, radar, lidar: bilginin farklı sensörlerden birleştirilmesi, çevrenin daha güvenilir ve doğru izlenmesini sağlıyor.