Ford Trucks Türkiye Direktörü Burak Hoşgören, kuruluşlarından bu yana ülke ve sektöre katkı verdiklerini belirterek, ticari araçlarda Avrupa’nın en büyüğü olduklarını söyledi. Amerika’ya mühendis gönderen bir şirketten hizmet ihraç eden bir firmaya dönüştüklerini kaydeden Hoşgören, “Bir aracı sıfırdan tasarım, geliştirme, test ve altyapısına sahip Türk şirketi olarak, otomotiv endüstrisinin geleceğini oluşturuyoruz.” şeklinde konuştu.

2024 yılının sonunda 55 ülkeye ihraç yapacaklarının bilgisini veren Hoşgören, Amerika ve Çin gibi ülkelere teknoloji ve hizmet ihracatının günden güne arttığını söyledi.

Yerlilik konusunu çok önemsediklerini aktaran Hoşgören, üretilen araçların en yüksek yerlilik oranıyla piyasaya sürmenin kendilerine global otomotiv endüstrisinde rekabet avantajı yarattığını vurguladı.

Yerli şanzıman ile hedeflerinin yüksek olduğunu söyleyen Hoşgören, bundan böyle bütün araçları yerli şanzımanlarla piyasaya sürüleceğini söyledi.

Fırsatları değerlendirebiliriz

Hoşgören, “Yerli şanzımanın fikri mülkiyet hakları bize ait. Direkt satış yetkilerine biz sahibiz. Fırsatları değerlendirebiliriz. Ancak şu anda sadece Ford Trucks araçlarda kullanılacak.”

Yaptığımız testlerde mevcut şanzımana göre daha iyi. Retarder performansı da yükseliyor. Yokuş aşağı hızların korunmasında, ağır yük kullanımına da uygun olacak.” dedi.

Yüzde 90 yerlilik oranı

Türkiye ve Uluslararası Pazarlama Müdürü Emine Coşkun da, 5 yılık tasarım ve üretim sürecin ardından yerli şanzımanı üteretek hizmete sunduklarından bahsederek, şanzıman için -40 +50 derecede bir milyon kilometrelik testler gerçekleştirdiklerini söyledi. Yüzde 90’a varan yerlilik oranına ulaştıklarını kaydeden, Coşkun, “450 kwh şanzıman maksimum giriş torku 2.600 Nm, 2.500 Maksimumum rpm’e sahip. Araçlarımızda yerli şanzımanla birlikte yeniliklerimizde olacak. F-MAX’de çoklu vites geçişi olacak. Yeni Vites topuzu yerleştirildi. Eğimli yollarda kalkış ve tırmanış sağlıyor. Karınca fonksiyonu sayesinde gaz vermeden kalkış sağlanıyor.” şeklinde konuştu.