Ford Trucks Genel Müdür Yardımcısı Serhan Turfan, Avrupa’daki yeni organizasyonu tanıtmak ve pazar değerlendirmesi yapmak amacıyla basın mensuplarıyla 5 Ekim tarihinde İstanbul’da biraraya geldi. 16 ton ve üzeri ağır vasıta pazarının Ekim ayı itibariyle toplam satışların 5 bin olduğunu, yıl sonunda bu rakamın 7 bine ulaşmasını öngördüklerini belirten Turfan, “Pazardaki segment dağılımı; inşaat sektörünün payı yüzde 31, yol segmentinin payı yüzde 24, çekicinin payı ise yüzde 45 şeklinde yaşanıyor” dedi.

Pazar dip yaptı ve eski günlerine kavuşacak

Son 25 yılın pazar analizine göre ağır vasıta pazarının Türkiye ekonomisine paralel geliştiğini kaydeden Turfan, “Pazar artık dip noktasında diye tahminimiz var. 2020 itibariyle pazar düzelecek ve bütçemizi buna göre yaptık” şeklinde konuştu. Yurtdışında her yıl yüzde 50 büyüme kaydettiklerini anlatan Turfan,2019 yılında bugüne kadar 3155 adet yurtdışı satışı gerçekleştirdiklerini söyledi.

Avrupa’dan çok ciddi bayilik talebi alıyoruz

Trucks’ın yüzde 30 pazar payı elde ettiğini belirten Turfan, bunun son 25 yılın en yüksek pazar payı olduğuna dikkat çekti. Yurtdışı pazarlarda yüzde 5’lik bir pay almayı hedeflediklerini anlatan Turfan, İspanya ve Portekiz’den sonra çok yakında İtalya pazarına gireceklerini söyledi. Avrupa’dan çok ciddi bayilik talepleri aldıklarını belirten Turfan, Avrupa’da ciddi bir servis ağı kurduklarını aktardı.

Henüz çok yeni adım attıkları birçok pazarda hızlı bir yükseliş trendi yakaladıklarını belirten Turfan, “Romanya, Ukrayna, Gürcistan gibi ülkelerde elde ettiğimiz büyüme rakamlarını Avrupa ve diğer pazarlarda da yakalamayı hedefliyoruz. Hedefimiz tüm Avrupa’ya yayılmak; sırada Almanya, Fransa, Hollanda, Belçika ve Lüksemburg var. Hedefimiz 2023 yılı sonu itibarıyla Batı Avrupa yayılımını da tamamlayarak 80’i aşkın ülkede var olmak. İhracatımızın yüzde 50'sini de Avrupa pazarlarına gerçekleştirmeyi hedefliyoruz. Avrupa pazarlarında iddiamızı kanıtlamak için hazırız.” diye konuştu.

Ortadoğu ve Afrika Sorumlusu Bahattin Topçu da, birçok hayalleri yerine getirdiklerini anlatan, önlerinde daha büyük engeller olduğunu ve artık şampiyonlar liginde mücadele edeceklerini söyledi.

Çalışkan ve cesur bir ekip

Türkiye ve Uluslararası Pazarlar Pazarlama Müdürü Emine Coşkun, 20 yıldır Ford ailesinde yer aldığını belirterek, Ford Trucks ailesinin çok çalışkan ve cesur bir ekip olduğunu vurguladı.

Basın mensuplarının sorularını yanıtlayan Ford Trucks Genel Müdür Yardımcısı Serhan Turfan, Avrupa pazarındaki düşüşten çok fazla etkilenmeyeceklerini anlatarak, “Satışlarımızın yarısından fazlası dış pazarlardan oluşuyor. Avrupa pazarı 300 bin adetlerde, dolayısıyla yüzde 10 düşmesi bizi çok da etkilemiyor. Büyük pazarlarda yer almanın güveni var” şeklinde konuştu.

Beklentilerin üzerinde geri dönüşler aldık

Ford Trucks Türkiye Direktörü Burak Hoşgören ise F-Max ile ilgili geri dönüşlerin nasıl olduğu hakkında soruya şu şekilde cevap verdi: “Bu aracı ortaya çıkarırken, müşteri görüşlerine göre aracı geliştirdik. İyi bir şeyin çıkacağını hissediyorduk. Beklentilerin üzerinde olumlu bir tepki ile karşılaştık. Şoför, kabin rahatlığı çok ön plana çıkıyor. Aracı nereye götürsek inanılmaz bir ilgi ile karşılaşılıyor. Yakıt tüketimi ile çok iyi geri dönüşler yaşanıyor.

Uluslararası Pazarlar Direktörü Emrah Duman Emrah Duman da aynı soruya cevap olarak, F-Max’in en önemli üç özelliğini “Birincisi konfor ve ikincisi sessizlik. Binek araba kadar sessiz bir araca sahibiz. Üçüncüsü de yakıt tüketimi” şeklinde sıraladı.