Türkiye pazarına girdiği 2004 yılından bu yana ritmini bir türlü tutturamayan GAZ, Rusya’nın 2017 yılında kendi şirketini kurarak Türkiye pazarına girmesiyle birlikte iddiasını artırdı. GAZ dünyada ilk kez bir pazara distribütör olmadan direkt kendisi girmiş oldu. Bu da markanın Türkiye’ye ve pazara olan güvenini gösteriyor.

GAZ Türkiye Genel Müdürü Cengiz Yüksel ve Bayi Ağı Satış Pazarlama Direktörü Eray Gazioğulları basın mensuplarını GAZ Bayisi Çizgi Otomotiv’in Maltepe’deki merkezinde ağırladı. Kısa bir test sürüşünün ardından basın mensuplarının sorularını cevaplandıran GAZ Türkiye Genel Müdürü Cengiz Yüksel, bu zorlu dönemde araç yatırımı yapacak firmalar için en iyi alternatif olduklarını söyledi. Hem ilk alım maliyeti hem de kullanım maliyetinde müşterilerine yüzde 30 avantaj sunduklarını aktaran Yüksel, güç performans ve konfor anlamında araçlarının büyük bir değişim geçirdiğini kaydetti.

40'TAN FAZLA ÜLKEYE İHRACAT

Gaz Group’un 1932 yılında kurulduğunu ve şu anda Rusya’da ticari araç pazarının lideri olduğunu aktaran Cengiz Yüksel, 40’tan fazla ülkeye ihracat yapıldığını söyledi. Gaz’ın 3,5 tonluk kamyonetten 10 tonluk kamyona, minibüsten 18 metrelik otobüse geniş bir ürün yelpazesi var. Ancak şu anda Türkiye’ye kamyonet ve panelvan modellerini getirdiklerini söyleyen Yüksel, şu anda yurt genelinde 16 bayi ve 35 adet de yetkili servislerinin olduğunu ve bu sayının sürekli artacağını ifade etti.

GAZ araçlarının ilk kez 2014 yılında Türkiye pazarına sunulduğunu aktaran Yüksel, bu döneme kadar ürünlerinin büyük bir evrim geçirdiğini kaydetti. “Joistic vites entegre edildi, motor 120 beygirden 150 beygire yükseldi, motorda ve aktarma organlarında ciddi iyileştirmeler yapıldı, şasi güçlendirildi, navigasyon sistemi ilave edildi” diyen Yüksel, araçlarının 3 yıl 150 bin kilometre garantili olduğunu ve 8 yıllık paslanmazlık garantisi sunduklarının bilgisin verdi.

GÜÇLÜ VE SAĞLAM MOTOR

GAZ şu anda Türkiye’de bazı otobüs üreticilerinin de tercih ettiği Cummins motoru kullanılıyor. 2.8 hacimli 150 beygir güç üreten Cummins ISF 2.8 motor 330 Nm tork üretiyor. GAZ ayrıca bazı otomotiv şirketlerine üretim yapıyor. Cengiz Yüksel, GAZ’ın Volkwagen çatısı altındaki Skoda’nın Kodiaq ve Mercedes’in Sprinter modellerinin üretimini yaptığının söyledi.

GAZ İÇİN BU DÖNEM BÜYÜK FIRSAT

Pazarın büyük bir düşüş yaşadığını söyleyen Yüksel, “Biz bu dönemi bir fırsat olarak görüyoruz” diyor. Pazarlama stratejilerini da anlatan Yüksel, “Pazara en son giren oyuncu olarak; gerek trafikte görünürlüğümüzün artması gerek marka imajımızın pekişmesi için birkaç yıl karlılığımızdan taviz vererek pazara fiyat avantajı ile girelim dedik. İddialı fiyat pozisyonu yarattık. Rakiplerle karşılaştırdığımızda yüzde 30 dolayında daha iyi fiyatımız var. Bu çok olumlu tepki aldı. Geçen yıla oranla satışlarımızda önemli yükseliş var.”

HEM UCUZ HEM TASARRUFLU 

Ticari araç alan kullanıcılarının alırken ve kullanırken maliyete baktıklarını söyleyen Yüksel, “Biz ikisinde de iyiyiz” dedi. Yüksel, “Alırken yüzde 25-30 fiyat avantajı sağlıyoruz. 100 bin liralık araç bizde 70 bin lira. İşletme maliyeti açısından bakıldığında yakıt sarfiyatında oldukça iyiyiz. Aracımız otobanda 8.5 şehir içinde 10.5 litre yakıt tüketiyor. Bakım maliyetlerinde de yüzde 20-25 avantaj sunuyoruz. Bakım aralığımız 20 bin kilometre” diye konuştu.

“Aracın kullanımı, konforu, hidrolik direksiyonu, motoru, hacmi, torku, saklama gözleri, kaydırmaz zemin kaplaması, kullanım rahatlığı, sağlam saşisi, elektrikli ve buz çözücü aynaları, ABS fren sistemi, 270 derece açılan arka kapıları, yükleme rahatlığı gibi özellikleriyle iş yapmak isteyenlere en uygun çözümü vadediyor” diyen Yüksel, para kazanmak isteyen ve maliyete önem veren firmaların kendileriyle çalışmak istediğini söyledi.

Panelvanda 11.5 metreküp ve 13.5 metreküp olmak üzere iki versiyon var. Kamyonette tek kabin kısa ve uzun ile çift kabin kısa ve uzun olmak üzere 4 versiyon bulunuyor.